• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Edelstenen Herkennen – Zo word jij een Kristallenexpert

Door Marije 29 juli 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 9 minuten met dit artikel.
34330 x

Edelstenen herkennen is een kunst. Benieuwd hoe je een echte edelsteen onderscheidt van de nepperds? Leer kristallen kennen in onze blog.

drakenbloed jaspis edelstenen herkennen

Echte edelstenen herkennen is zo gemakkelijk nog niet. Veel edelstenen worden bewerkt of zelfs nagemaakt. Zolang dit duidelijk wordt aangegeven, hoeft dit geen probleem te zijn. Toch gebeurt het nog vaak dat er – bewust of onbewust – verkeerde namen aan edelstenen worden gegeven. Denk je een echte Citrien in handen te hebben, is het eigenlijk een Amethist! Ook plastic of kunsthars wordt vaak als Barnsteen verkocht. Maar hoe herken je een echte edelsteen? We leggen alles uit in deze blog!

Daarom worden Edelstenen vaak Bewerkt

Edelstenen zijn vanwege hun uitstraling geliefde en kostbare voorwerpen. Heldere stenen met een sprankelende kleur zijn meestal duurder dan stenen die dit niet hebben. Voor veel mensen zijn stenen die dit van nature hebben te duur. Daarom worden edelstenen vaak nagemaakt. Ook worden edelstenen met bepaalde technieken bewerkt, zodat ze er mooier en waardevoller uit komen te zien. Daarom kunnen bewerkte edelstenen er hetzelfde uitzien als onbewerkte en toch goedkoper zijn. Edelstenen en mineralen herkennen is zo gemakkelijk nog niet!

Op deze manieren worden edelstenen bewerkt

Edelstenen kunnen op verschillende manieren worden bewerkt om de kleur beter tot zijn recht te laten komen:

  • verhitten
  • bestralen
  • verven
  • stabiliseren
  • reconstrueren

Edelstenen verhitten

Bepaalde steensoorten veranderen van kleur wanneer ze verhit worden. Zo zou Amethist diep geel tot geelgroen kunnen worden, waardoor deze soms onterecht als Citrien wordt verkocht. Hierdoor kan een echte Citrien herkennen met het blote oog nog wel eens lastig worden. Een echte amethist herkennen doe je dan ook aan de lichtpaarse tot diep violet kleur. De kleur van een amethist zou gelijkmatig verdeeld zijn zonder grote kleurverschillen.

Edelstenen bestralen

Sommige stenen krijgen een andere kleur wanneer ze bijvoorbeeld met röntgenstralen worden bestraald. Transparante Topaas kan hierdoor lichtblauw tot zelfs bruin worden.

Edelstenen verven

Andere stenen worden gewoon geverfd. Dit gebeurt veel bij Agaat, die verkrijgbaar is in de meest felle kleuren roze, paars, groen, blauw en rood. Omdat Agaat edelsteen in zoveel verschillende kleuren te krijgen is, is agaat herkennen wat lastiger. Echte agaat herkennen kan aan de hand van insluitsels en gewicht. Echte agaat kan kleine insluitsels bevatten, zoals luchtbelletjes, kristallen of andere mineralen. Deze insluitsels zijn vaak natuurlijk en kunnen helpen bij het identificeren van een echte steen. Let op natuurlijke onvolkomenheden en vermijd stenen die te perfect lijken. Agaat is daarnaast een relatief dichte steen, dus het gewicht van een echte agaat zou overeen moeten komen met haar grootte.

Edelsteen Turkoois wordt veel geïmiteerd door geverfde Magnesiet of Turkeniet. Ook kan Jade herkennen lastig zijn, omdat deze soms in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar is. Natuurlijke jade edelsteen herkennen doe je aan de kleur. Jade vertoont vaak een rijke, levendige kleur met een subtiele, matte glans. Let op natuurlijke kleurschakeringen en vermijd stenen die te uniform of kunstmatig lijken.

Edelstenen stabiliseren

Dit wordt gedaan met stenen die van zichzelf kwetsbaar en brokkelig zijn. Stenen zoals Turkoois, Zwarte Toermalijn en Chrysocolla worden vaak in een hars of epoxy in dezelfde kleur gedoopt om ze sterker te maken voor bewerking.

Edelstenen construeren

Bij het construeren van edelstenen wordt de natuurlijke steen tot kleine stukjes vermalen en vervolgens weer met een epoxy aan elkaar gelijmd. Daarna worden ze omgetoverd tot een hanger of kraal. Dit zou veel gebeuren met Azuriet, Malachiet en Turkoois.

Hoe weet je of Edelstenen Echt zijn

Door de vele verschillende behandelingen zijn termen als ‘echte’ of ‘neppe’ edelstenen herkennen te kort door de bocht. Daarom onderscheiden we, naast natuurlijke edelstenen, verschillende categorieën:

  • Behandelde edelstenen
  • Synthetische stenen
  • Nep edelstenen/imitaties

Behandelde edelstenen

Edelstenen uit de natuur hebben vaak niet de kleur of helderheid die we willen. Door de edelsteen te bewerken, verbetert de kwaliteit.

Synthetische edelstenen

Vanwege hun waarde worden vooral de fancy edelstenen zoals Diamant, Robijn, Saffier en Smaragd kunstmatig gemaakt. Zo ontwikkelde de Franse chemicus Verneuil in de negentiende eeuw een speciale oven waarmee hij uit zuivere aluin grote kristallen van Korund kon maken: de grondstof van Robijn. Je kunt een echte Robijn edelsteen herkennen aan de natuurlijke, dieprode kleur en een levendige, heldere uitstraling. Ook Bergkristal is over het algemeen vrij helder en transparant. Op die manier kun je een echte bergkristal herkennen. Dat geldt hetzelfde voor saffier herkennen, want echte saffieren vertonen een consistente en levendige kleur zonder onnatuurlijke kleurpatronen. Synthetische versies zouden vaak minder helder zijn en onzuiverheden kunnen bevatten.

Nep edelstenen herkennen/imitaties

Imitatiestenen worden gemaakt van onder andere glas, plastic en kunsthars. Als imitatie van Barnsteen wordt plastic en kunsthars gebruikt. Je kunt echte Barnsteen kristal herkennen doordat het zinkt in zoet water en in zout water blijft drijven. Daarnaast zou plastic door de zachte structuur kunnen worden ‘geschild’ en zouden er snel krassen op te zien zijn. Echte Barnsteen met zulke bijzondere insluitsels kost al snel duizenden euro’s. Mocht je zo’n exemplaar in handen krijgen voor een klein prijsje, dan weet je dat het een no-go is.

Halfedelstenen Herkennen

Edelstenen die niet tot de kostbare edelsteensoorten Diamant, Robijn, Saffier en Smaragd horen, worden vaak onterecht bestempeld als halfedelsteen. Alle andere steensoorten werden ‘halfedelsteen’ genoemd. Tegenwoordig mag je ook de andere soorten – van Agaat tot Zonnesteen – edelsteen noemen. Ondanks dat de term ‘halfedelsteen’ in 1967 officieel is komen te vervallen, wordt deze nog veel gebruikt. Halfedelstenen herkennen is dus hetzelfde als ‘hele’ edelstenen herkennen.

edelsteen herkennen spiru

Hoe kun je zien of een Edelsteen echt is?

Je kunt ruwe edelstenen herkennen doordat ze vaak een minder felle kleur hebben en er grof uitzien. Maar hoe zit het met bewerkte stenen? Een echte edelsteen herkennen doe je veel op gevoel en voor een groot deel is het zelfs ervaring. Wanneer je bepaalde edelstenen vast hebt gehad, weet je ook hoe ze eruit zien en hoe ze aanvoelen in je hand of op je huid. Uiteindelijk kun je het beste een deskundige om raad vragen, maar er zijn ook een paar dingen waar je zelf op kunt letten:

  • Prijs-kwaliteit verhouding
  • De manier waarop de steen voelt
  • Insluitsels en bubbels

Prijs-Kwaliteit

Als je een edelsteen ziet die een stuk goedkoper is dan verwacht, dan is het waarschijnlijk geen ‘echte’. Eigenlijk zoals bij veel dingen geldt: Kost niks, is niks…

Hoe voelt de steen

Glas kun je herkennen door de ‘steen’ tegen je tong of wang te houden. Glas voelt warmer aan dan een echte edelsteen. Ook het gewicht zou iets verraden over de echtheid van de steen, zoals een granaat steen herkennen bijvoorbeeld. Granaat is van nature zwaar, dus bij een erg lichte Granaat zou je wel eens een nepperd in handen kunnen hebben! Sommigen zouden zelfs de energie van de steen kunnen voelen. Toch zou niks voelen niet meteen iets vertellen over de echtheid van de steen.

Temperatuur zou ook iets kunnen zeggen over de echtheid van een edelsteen. Een echte Rozenkwarts herkennen bijvoorbeeld, kun je aan de hand van de temperatuur. Echte rozenkwarts voelt vaak koeler aan dan synthetische of imitatie stenen wanneer het in contact komt met de huid. Dit komt doordat natuurlijke stenen de omgevingstemperatuur beter absorberen dan synthetische materialen. Draag je vaak edelstenen sieraden? Op die manier zou je ook echte edelsteen kralen herkennen kunnen.

Insluitsels of bubbels

Edelstenen hebben vaak insluitsels, maar nooit perfecte bubbels. Als je met een loep een mooie luchtbel ontdekt, dan zouden er alarmbellen af moeten gaan. Ook laat glas licht op een andere manier door dan een natuurlijke steen. Obsidiaan herkennen wordt wel eens verward met glas, maar wordt lang niet zo vaak nagemaakt. Als je denkt Obsidiaan te herkennen, heb je dus een grote kans dat je goed zit.

Kleur van de Steen

Je kunt echte edelstenen herkennen op kleur. Een voorbeeld van het herkennen van Edelstenen op Kleur is Larimar. Een echte Larimar herkennen kun je aan de kenmerkende lichtblauwe tot blauwgroene kleur. Daarnaast heeft Larimar vaak een uniek patroon van aders, vlekken of strepen die kenmerkend zijn voor deze steen. Het patroon kan wervelend of wolkachtig zijn. Stenen met een te uniform patroon kunnen duiden op een imitatie,

Bekijk ons uitgebreide Edelstenen & Mineralen assortiment

amethist ruw cluster

Wat zijn Geodes?

Een Geode is een holle, meestal bolvormige rotsformatie die aan de binnenkant bekleed is met kristallen of mineralen. Ze ontstaan ​​vaak in vulkanische of sedimentaire gesteenten.

De binnenkant van een geode kan verschillende kristallen bevatten, afhankelijk van de mineralen die zich in de omgeving bevonden toen de geode zich vormde. Je kunt een aantal populaire mineraal stenen herkennen in geodes, namelijk: amethist, calciet en celestien.

Geodes worden vaak verzameld vanwege de prachtige kristallen die ze bevatten. Ze worden veelal opengespleten of gepolijst om de binnenkant te onthullen en de kristallen beter zichtbaar te maken. Een echte geode herkennen kun je doen aan verschillende factoren:

    • Echte geodes zijn meestal zwaarder dan hun omvang doet vermoeden, omdat er mineralen aan de binnenkant zitten en rotsvorming aan de buitenkant. 
    • Ook zal een echte geode er ruw en onregelmatig uitzien aan de buitenkant. Als de buitenkant te perfect lijkt, kan het zijn dat het een nagemaakte geode is.

Bekijk onze Geode collectie

amethist geode

Meer over Edelstenen

Nu je alle ins-en-outs van het edelstenen herkennen weet, kun je op zoek naar de perfecte edelsteen voor jou! Onze blog welke edelsteen past bij mij? vertelt je precies waar je rekening mee kunt houden bij het uitzoeken van je kristallen. Onze edelstenen op werking collectie zou je keuze kunnen vergemakkelijken, net als onze gids over helende kristallen. En heb je jouw geboortesteen al eens bekeken? Steengoede energie vind je bij Spiru!

Laatste aanpassing op 05 april, 2024 2:02 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

  1. Mijn complimenten voor de heldere tekst en de fraaie video. Ik blijf het lastig om sowieso bepaalde stenen te herkennen. Dat door het verhitten van amathist je een gele steen verkrijgt die door gaat voor citrien. Citrienen zijn zeldzaam en prijzig en hebben een vale gele kleur en zeker niet een diep gele kleur – als ik het goed heb. Een van mijn favoriete stenen is toch wel de labradoriet! Die steen blijft mij fascineren, maar ook vele anderen. Groet, Fernando

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *