• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

De leukste cadeaus voor pakjesavond! 🎁 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Edelstenen Herkennen – Zo word jij een Kristallenexpert

Door Marije 29 juli 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
32061 x

Edelstenen herkennen is een kunst. Benieuwd hoe je een echte edelsteen onderscheidt van de nepperds? Leer kristallen kennen in onze blog.

drakenbloed jaspis edelstenen herkennen

Echte edelstenen herkennen is zo gemakkelijk nog niet. Veel edelstenen worden bewerkt of zelfs nagemaakt. Zolang dit duidelijk wordt aangegeven, hoeft dit geen probleem te zijn. Toch gebeurt het nog vaak dat er – bewust of onbewust – verkeerde namen aan edelstenen worden gegeven. Denk je een echte Citrien in handen te hebben, is het eigenlijk een Amethist! Ook plastic of kunsthars wordt vaak als Barnsteen verkocht. Maar hoe herken je een echte edelsteen? We leggen alles uit in deze blog!

Daarom worden Edelstenen vaak Bewerkt

Edelstenen zijn vanwege hun uitstraling geliefde en kostbare voorwerpen. Heldere stenen met een sprankelende kleur zijn meestal duurder dan stenen die dit niet hebben. Voor veel mensen zijn stenen die dit van nature hebben te duur. Daarom worden edelstenen vaak nagemaakt. Ook worden edelstenen met bepaalde technieken bewerkt, zodat ze er mooier en waardevoller uit komen te zien. Daarom kunnen bewerkte edelstenen er hetzelfde uitzien als onbewerkte en toch goedkoper zijn. Edelstenen en mineralen herkennen is zo gemakkelijk nog niet!

Op deze manieren worden edelstenen bewerkt

Edelstenen kunnen op verschillende manieren worden bewerkt om de kleur beter tot zijn recht te laten komen:

 • verhitten
 • bestralen
 • verven
 • stabiliseren
 • reconstrueren

Edelstenen verhitten

Bepaalde steensoorten veranderen van kleur wanneer ze verhit worden. Zo zou de Amethist diep geel tot geelgroen kunnen worden, waardoor deze soms onterecht als Citrien wordt verkocht. Hierdoor kan een echte Citrien herkennen met het blote oog nog wel eens lastig worden.

Edelstenen bestralen

Sommige stenen krijgen een andere kleur wanneer ze bijvoorbeeld met röntgenstralen worden bestraald. Transparante Topaas kan hierdoor lichtblauw tot zelfs bruin worden.

Edelstenen verven

Andere stenen worden gewoon geverfd. Dit gebeurt veel bij de Agaat, die verkrijgbaar is in de meest felle kleuren roze, paars, groen, blauw en rood. De edelsteen Turkoois wordt veel geïmiteerd door geverfde Magnesiet of Turkeniet. Ook kan Jade herkennen lastig zijn, omdat deze soms in alle kleuren van de Regenboog verkrijgbaar is als geverfde kwarts of Dolomiet. Deze kleur zou snel vergelen of bruin kunnen worden.

Edelstenen stabiliseren

Dit wordt gedaan met stenen die van zichzelf kwetsbaar en brokkelig zijn. Stenen zoals Turkoois, Zwarte Toermalijn en Chrysocolla worden vaak in een hars of epoxy in dezelfde kleur gedoopt om ze sterker te maken voor bewerking.

Edelstenen construeren

Bij het construeren van edelstenen wordt de natuurlijke steen tot kleine stukjes vermalen en vervolgens weer met een epoxy aan elkaar gelijmd. Daarna worden ze omgetoverd tot een hanger of kraal. Dit zou veel gebeuren met Azuriet, Malachiet en Turkoois.

Echte Stenen en Mineralen Herkennen te Zwart-Wit

Door de vele verschillende behandelingen zijn termen als ‘echte’ of ‘neppe’ edelstenen herkennen te kort door de bocht. Daarom onderscheiden we, naast natuurlijke edelstenen, verschillende categorieën:

 • Behandelde edelstenen
 • Synthetische stenen
 • Imitaties

Behandelde edelstenen

Edelstenen uit de natuur hebben vaak niet de kleur of helderheid die we willen. Door de edelsteen te bewerken, verbetert de kwaliteit.

Synthetische edelstenen

Vanwege hun waarde worden vooral de fancy edelstenen zoals Diamant, Robijn, Saffier en Smaragd kunstmatig gemaakt. Zo ontwikkelde de Franse chemicus Verneuil in de negentiende eeuw een speciale oven waarmee hij uit zuivere aluin grote kristallen van Korund kon maken: de grondstof van Robijn. Je kunt een echte Robijn herkennen aan de natuurlijke, dieprode kleur en een levendige, heldere uitstraling.

Imitatie

Imitatiestenen worden gemaakt van onder andere glas, plastic en kunsthars. Als imitatie van Barnsteen wordt plastic en kunsthars gebruikt. Je kunt echte Barnsteen herkennen doordat het zinkt in zoet water en in zout water blijft drijven. Misschien wel wat lastig om in de winkel te testen 😉 Daarnaast zou plastic door de zachte structuur kunnen worden ‘geschild’ en zouden er snel krassen op te zien zijn. Ook wordt gesmolten Amber wel eens gevuld met dode insecten of zelfs grotere dieren zoals schorpioenen en kleine hagedissen. Echte Barnsteen met zulke bijzondere insluitsels kost al snel duizenden euro’s. Mocht je zo’n exemplaar in handen krijgen voor een klein prijsje, dan weet je dat het een no-go is.

Halfedelstenen Herkennen

Edelstenen die niet tot de kostbare edelsteensoorten Diamant, Robijn, Saffier en Smaragd horen, worden vaak onterecht bestempeld als halfedelsteen. Alle andere steensoorten werden ‘halfedelsteen’ genoemd. Tegenwoordig mag je ook de andere soorten – van Agaat tot Zonnesteen – edelsteen noemen. Ondanks dat de term ‘halfedelsteen’ in 1967 officieel is komen te vervallen, wordt deze nog veel gebruikt. Halfedelstenen herkennen is dus hetzelfde als ‘hele’ edelstenen herkennen.

edelsteen herkennen spiru

Hoe Herken je een Edelsteen

Je kunt ruwe edelstenen herkennen doordat ze vaak een minder felle kleur hebben en er grof uitzien. Maar hoe zit het met bewerkte stenen? Een echte edelsteen herkennen doe je veel op gevoel en voor een groot deel is het zelfs ervaring. Wanneer je bepaalde edelstenen vast hebt gehad, weet je ook hoe ze eruit zien en hoe ze aanvoelen in je hand of op je huid. Uiteindelijk kun je het beste een deskundige om raad vragen, maar er zijn ook een paar dingen waar je zelf op kunt letten:

 • Prijs-kwaliteit verhouding
 • De manier waarop de steen voelt
 • Insluitsels en bubbels

Prijs-Kwaliteit

Als je een edelsteen ziet die een stuk goedkoper is dan verwacht, dan is het waarschijnlijk geen ‘echte’. Eigenlijk zoals bij veel dingen geldt: Kost niks, is niks…

Hoe voelt de steen

Glas kun je herkennen door de ‘steen’ tegen je tong of wang te houden. Glas voelt warmer aan dan een echte edelsteen. Ook het gewicht zou iets verraden over de echtheid van de steen. Granaat is van nature zwaar, dus bij een erg lichte Granaat zou je wel eens een nepperd in handen kunnen hebben! Sommigen zouden zelfs de energie van de steen kunnen voelen. Toch zou niks voelen niet meteen iets vertellen over de echtheid van de steen. De steen zou ook ‘leeg’ kunnen zijn of niet kunnen viben met jouw energie. Probeer ook uit te gaan van je intuïtie: voelt het niet goed? Dan is dat het vaak ook niet!

Insluitsels of bubbels

Edelstenen hebben vaak insluitsels, maar nooit perfecte bubbels. Als je met een loep een mooie luchtbel ontdekt, dan zouden er alarmbellen af moeten gaan. Ook laat glas licht op een andere manier door dan een natuurlijke steen. Obsidiaan herkennen wordt wel eens verward met glas, maar wordt lang niet zo vaak nagemaakt. Als je denkt Obsidiaan te herkennen, heb je dus een grote kans dat je goed zit.

Bekijk ons uitgebreide Edelstenen & Mineralen assortiment

amethist ruw cluster

Meer over Edelstenen

Nu je alle ins-en-outs van het edelstenen herkennen weet, kun je op zoek naar de perfecte edelsteen voor jou! Onze blog welke edelsteen past bij mij? vertelt je precies waar je rekening mee kunt houden bij het uitzoeken van je kristallen. Nog niet overtuigd? Bekijk dan de edelstenen op kleuren, de gids over helende kristallen of bekijk jouw geboortesteen. Steengoede energie vind je bij Spiru!

Laatste aanpassing op 27 oktober, 2021 1:55 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Mijn complimenten voor de heldere tekst en de fraaie video. Ik blijf het lastig om sowieso bepaalde stenen te herkennen. Dat door het verhitten van amathist je een gele steen verkrijgt die door gaat voor citrien. Citrienen zijn zeldzaam en prijzig en hebben een vale gele kleur en zeker niet een diep gele kleur – als ik het goed heb. Een van mijn favoriete stenen is toch wel de labradoriet! Die steen blijft mij fascineren, maar ook vele anderen. Groet, Fernando

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50