• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Verschil Edelstenen en Mineralen, alles wat je moet weten

Door Iris 9 februari 2023
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
3393 x

Edelstenen en mineralen zijn er in verschillende soorten en maten. Maar wat is het verschil nou eigenlijk tussen edelstenen en mineralen? Zijn er eigenlijk wel verschillen? Zo ja, hoe zien die verschillen er uit? In deze blog lees je er meer over.

kristallen en mineralen in hand met bloem op achtergrond

Wat zijn edelstenen?

Edelstenen zijn schitterende vondsten uit Moeder Natuur. Door hun kleur, vorm, glans en zeldzaamheid worden ze al eeuwenlang in sieraden en kunstobjecten verwerkt. Edelstenen bestaan uit één of meerdere mineralen. Een mineraal is een samengestelde of enkelvoudige stof die in de natuur voorkomt en wordt gevormd door natuurlijke processen. Bekende edelstenen zijn onder andere diamant, robijn, smaragd, saffier, aquamarijn, toermalijn, topaas, amethist, citrien, opaal, carneool, onyx, turkoois en granaat.

In het verleden werd er ook nog onderscheid gemaakt tussen edelstenen en halfedelstenen. Tot 1967 behoorden edelstenen loepzuiver te zijn en een hardheid te hebben van 7 – 10 op de schaal van Mohs. Zoals bijvoorbeeld een robijn, saffier en diamant. Stenen die hier niet aan voldeden, werden halfedelstenen genoemd. Sinds bovengenoemde jaar is dit niet meer zo. In onze blog edelstenen herkennen kun je meer lezen over het herkennen van edelstenen en kristallen.

ruwe edelstenen en punten op houten schaal amethist bergkristal engelkwarts

Ontstaan edelstenen

Edelstenen ontstaan op drie verschillende wijzen:

  1. magmatisch
  2. sedimentair
  3. metamorf

Magmatisch gevormde edelstenen

Mineralen die rond het oppervlakte van de aarde ontstaan, noem je magmatisch of primair gevormd gesteente. Magmatische mineralen bestaan namelijk uit afgekoeld magma onder het oppervlakte van de aarde of lava dat boven de grond is gestold. Door druk en veranderende temperatuur, groeien deze kristallen over miljoenen jaren uit tot massieve stenen. Obsidiaan, Peridoot, Fluoriet, Opaal en Amethist zijn hier voorbeelden van!

Sedimentair gevormde edelstenen

Sedimentaire edelstenen zijn ‘secundair gevormd’, namelijk door de kracht van water en wind. Deze kristallen bestaan uit laagjes in elkaar gedrukte klei, zandkorrels, schelpen en steentjes. Over miljoenen jaren begonnen zich zo laagjes te vormen die steeds dikker werden. Je kunt in sedimentair gesteente dan ook laagjes of ‘banden’ herkennen. Bekende voorbeelden van deze soort zijn Calciet, Chalcedoon en Turkoois.

Metamorf gevormde edelstenen

Metamorf gesteente is ‘tertiair gevormd’, dat betekent dat het bestaande kristallen zijn die een tweede, ingrijpende make-over hebben gekregen. Dit gebeurt wanneer magmatische mineralen of afzettingsgesteenten afdalen naar een dieper gelegen aardlaag, bijvoorbeeld door verschuivingen in de grond. Onder invloed van de hogere temperatuur en druk in deze nieuwe omgeving, werden de stenen harder en vormden ze nieuwe kristallen. Metamorfe edelstenen zoals Kyaniet en Granaat zijn daarom extra bijzonder.

Edelstenen kunnen dus wel tot miljarden jaren oud zijn, omdat de vormingsprocessen lang kunnen duren. Wil je meer lezen over het ontstaan van edelstenen? Bekijk dan hieronder onze video over het ontstaan van edelstenen. Je kunt ook onze blog lezen over het ontstaan van edelstenen.

 

Hardheid op de schaal van Mohs

De diamant is de hardste edelsteen die er bestaat. Voordat edelstenen als echt als edelsteen gezien kunnen worden, hebben ze een hardheid van 4 nodig op de schaal van Mohs. Diamanten hebben een hardheid van 10 op de schaal van Mohs. Een hogere hardheid betekent ook dat de steen meer glanst. Een amethist heeft een hardheid van 7, deze schittert dan ook lang niet zo mooi als een diamant.

ruwe amethist ruwe bergkristal in hand

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn vaste stoffen die vrij in de natuur voorkomen, zoals zout, koper en ijzer. Het zijn natuurlijke gevormde stoffen en bestaan slechts uit één soort molecuul. Edelsteen zijn in feite aan elkaar gegroeide mineralen en bestaan vaak uit twee of drie soorten mineralen. Mineralen vormen vaak een soort kristalstructuur.

Verschil edelstenen en mineralen

Mineralen zijn natuurlijke stoffen die een kristallijne structuur hebben. Je zou dus kunnen zeggen dat we pas van een mineraal spreken als deze uit de natuur komt (en dus niet door de mens is gemaakt). Ieder mineraal is automatisch ook een kristal. Edelstenen zijn op haar beurt weer opgebouwd uit mineralen.

Zowel mineralen als edelstenen hebben hun eigen wetenschap. De wetenschap van mineralen wordt mineralogie genoemd en die van edelstenen is edelstenenkunde. Edelstenenkunde is een tak van mineralogie.

Wat zijn kristallen?

Een edelsteen kan bestaan uit één of meerdere mineralen. Als een edelsteen uit slechts één mineraal bestaat, is het een kristal. Kristallen hebben een duidelijke vorm en patroon. Bekende kristallen zijn amethist en bergkristal. Als een edelsteen uit meerdere mineralen bestaat is het een gesteente. Gesteentes zijn grover en hebben geen duidelijk patroon en/of geen duidelijke vorm.

Verschil kristal en edelsteen

Zoals we hierboven hebben kunnen lezen, dan is een edelsteen een kristal als het uit slechts één mineraal bestaat. Het verschil tussen edelstenen en kristallen zou dan de hoeveelheid mineralen zijn, anders is het een gesteente.

agaat geodes

Kristallen voor Energetisch werk

De benaming ‘kristal’ is eigenlijk een respectvolle term naar jouw edelstenen toe wanneer je energetisch met ze werkt. Als je huis gaat energetisch reinigen met kristallen, bijvoorbeeld. Als jij jouw kristallen met liefde, zorg en respect behandelt, dan zullen zij dat ook voor jou doen. Laat je ze verstoffen in de kast, dan zullen ze energetisch gezien niet veel voor je doen. Maar benut je hun volle kracht, ga je geregeld je edelstenen opladen en ontladen, dan zou dat voor een belangrijke wisselwerking kunnen zorgen. Wees dus goed voor jouw edelstenen, kristallen en mineralen, dan zijn ze goed voor jou!

Bekijk al onze Edelstenen en Mineralen

Meer Edelstenen en Mineralen bij Spiru

Jouw favoriete edelstenen worden vandaag de dag veel verwerkt in sieraden. Je kunt je krachtige kristal altijd bij je dragen in de vorm edelsteen hanger. Je kunt onder andere kiezen voor een ruwe hanger of geslepen hanger. Ook hebben we prachtige geboortesteen hangers in ons assortiment van de maand waarin jij geboren bent. Minstens zo populair zijn onze edelstenen armbanden en edelstenen ringen. Jouw favoriete edelstenen vind je bij Spiru.

Laatste aanpassing op 27 februari, 2023 4:28 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *