• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Alziend Oog, Blik van Bescherming en Goddelijke Kracht

Door Anouk 7 april 2022
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
6359 x

Het Alziend Oog is een starende talisman die kwaad de deur wijst en goddelijke hulp inroept. Hier lees je alles over dit spirituele teken!

amulet goudkleurig alziend oog van horus

Het Alziend Oog is een eeuwenoud teken dat voorkomt in verschillende culturen en tradities, zoals die van het Oude Egypte, het Christendom en de vrijmetselarij. Voor veel mensen heeft het Alziend Oog betekenis als amulet dat over mensen waakt of waarheid en rechtvaardigheid symboliseert. Hier lees je meer over de verschillende toepassingen van deze bijzondere talisman!

Alziend Oog Egypte

De bekendste of oudste versie van het Alziend Oog is het Egyptisch Oog of Wedjat. Dit teken ziet eruit als het linkeroog van de God Horus (hoewel het regelmatig omgedraaid wordt) en bestaat ook als hiëroglief. Een andere naam voor dit symbool is het Oog van Ra, de vrouwelijke tegenhanger van de zonnegod Ra.

amulet goudkleurig alziend oog diamant

Wat is het Oog van Horus? Betekenis Oog van Horus

De oude Egyptenaren zagen de zon en maan als ogen van de goden. Zo zou de maan het linkeroog van Horus zijn en de zon het rechter. Volgens de Egyptische mythologie verloor de hemelgod Horus zijn linkeroog in een gevecht met zijn rivaal Seth, god van chaos en geweld. Met hulp van andere goden werd zijn bezit teruggevonden en hersteld, waarna het helende krachten kreeg. Horus schonk het vervolgens aan zijn vader Osiris in de onderwereld, die het gebruikte als levenselixer. Het verschijnen en verdwijnen van de maan tijdens haar cyclus – de Maanstanden dus -, zou dan ook symbool staan voor het verliezen en terugvinden van het oog en voor de magische kracht van verwondingen.

stalen hanger alziend oog goudkleurig

Het Oog van Ra Betekenis

Het Oog van Ra verwijst naar een vrouwelijke uitdrukking van de zonnegod Ra of godin die zonnekracht vertegenwoordigt. In de Egyptische mythologie zijn er meerdere heiligen die zich met dit stralende hemellichaam bemoeien, waaronder de godinnen Sechmet, Bastet, Hathor en Mut. Het Oog van Ra symboliseert hun (vaak gewelddadige) manieren om de zonnegod te beschermen tegen onheil. Waar het Oog van Horus dus staat voor herstel na geweld, laat het Oog van Ra de andere kant van de medaille zien: het gebruiken van agressie om aanvallers af te schrikken. Dit symbool werd dan ook vaak gebruikt als amulet voor koningen en farao’s, omdat het ze zou influisteren welke oorlogen ze moesten voeren om hun macht te behouden.

Bekijk meer Gelukshangers

Daarom Straalt het Oog van Horus Spiritualiteit Uit

In de Egyptische Oudheid had het Oog van Horus betekenis in verschillende rituelen. Het gold bijvoorbeeld als offer aan Osiris, de god van de onderwereld. Bij begrafenissen kregen de overledenen een talisman mee, die hen zou beschermen op hun reis naar het dodenrijk. Vaak waren deze amuletten ingelegd met Lapis Lazuli of andere kostbare materialen. Ook zou het Alziend Oog welzijn bevorderen door ziektes weg te jagen en werd het daarom toegepast bij medische sessies of tijdens bevallingen. Wedjats werden bovendien verwerkt in gebouwen, kunstwerken en op boten, om de gebruikers veiligheid te bieden en de energie om hun werk te doen. Net zoals de Ankh was een Egyptisch Oog dus een representatie van onzichtbare levenskracht, volgens Egyptenaren bron van het bestaan. En precies dat maakt het Alziend Oog spiritueel!

zilverkleurig alziend oog piramide

Het Alziend Oog Christendom en Vrijmetselarij

Het Alziend Oog is ook een begrip in het christendom en de vrijmetselarij, waar het oog meestal in een piramide geplaatst is, omgeven door stralen. In deze tradities staat het symbool voor de alwetendheid en machtigheid van God. Veel christenen halen kracht uit dit teken, omdat het verwijst naar spirituele rechtvaardigheid en goddelijke hulp. Verschillende op christendom gebaseerde naties zoals de VS, Frankrijk en Litouwen gebruiken het Alziend Oog dan ook op staatsdocumenten, biljetten of uniforms. Binnen de vrijmetselarij wordt God gezien als de Grote Architect. Het Alziend Oog zou de leden ervan inspireren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun ontwikkeling en hun kennis over het leven te vergroten!

sleutelhanger bescherming boze oog hamsa hand

Benieuwd naar Andere Amuletten?

Talismannen komen in verschillende tradities voor. Zo komt in het Midden-Oosten de Hamsa Hand voor, een teken dat tegen het Boze Oog beschermt net als de helderblauwe Nazar. In de native culturen van Noord-Amerika spelen Dromenvangers een belangrijke rol, terwijl in Noord-Europa de Levensboom als geluksbrenger geldt. Wiccans gebruiken ten slotte het liefst een Pentagram om zichzelf te beschermen.

Welk symbool geeft jou een veilig gevoel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *