• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Hamsa Hand Betekenis: Maak Kennis met dit Veelzijdige Teken

Door Anouk 2 juli 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
40048 x

De Hamsa of Hand van Fatima zie je steeds vaker verschijnen als sieraad, tatoeage en andere decoratie. Wist jij dat het kleine handje niet alleen beschermt, maar ook een vuist maakt voor vrede? Hier lees je alles over de betekenis van dit bijzondere amulet!

De Hamsa Hand of Hand van Fatima is een mysterieuze talisman. Deze sierlijke hand met vijf vingers en oog in het midden vind je namelijk op verschillende plekken terug. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika staan de tekens op deurposten, bungelen ze aan autospiegels en worden ze gedragen als sieraad door zowel moslims, joden en christenen. Zelfs in westerse yogascholen kom je de Hand van Hamsa steeds vaker tegen. Tijd om in de betekenis te duiken van dit vriendelijke, maar moedige symbool!

hand met henna en mala op gekleurde tegels

Hier komt de Hand van Fatima vandaan

Bij welke traditie het symbool van de opgestoken hand precies hoort, is een raadsel. Zo krijgt de Hand van Fatima Betekenis op verschillende manieren. Verschillende religies claimen het, vandaar dat je het teken in verschillende culturen tegenkomt als: Hand van Fatima in Islam (de dochter van Mohammed), Hand van van Mirjam de Joodse profetes en als symbool voor Maria, de moeder van Jezus. Zowel in de islam, het jodendom en christendom wordt het handje dus toegeschreven aan vrouwen die bekend staan als voorbeelden van moederschap en zorg. Het is ook vrij waarschijnlijk dat het Handje ouder is dan die drie religies en hoorde bij strijdlustige vruchtbaarheidsgodinnen uit de Oudheid zoals Ishtar, Tanit en Astarte.

Hand van Fatima Islam

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, is de Hamsa betekenis voor joden en moslims ook de Hand van God en herinnert het aan religieuze geboden. De woorden hamsa, khamsa, khamesh of hamesh betekenen in verschillende talen letterlijk ‘vijf’. Moslims zien in de Fatima Hand daarom een verbeelding van de vijf leefregels of zuilen van hun religie: belijdenis, gebed, geven van aalmoezen, vasten en naar Mekka gaan.

Hamsa Hand Hindu en Boeddhisme

De Hamsa Hand in het Boeddhisme en het Hindoeïsme staat weer voor wat anders. Daar vertegenwoordigt de Heilige Hand namelijk de energiestroom van de chakra’s in je lichaam, evenals de vijf zintuigen en de mudra’s.

Hand van Fatima Jodendom

Voor joden is het cijfer juist verbonden met het aantal boeken van de Thora, hun heilige werken. Ook weerspiegelt het de vijfde letter van het Hebreeuwse alfabet, de klank ‘heh’. Dit teken gebruiken Joden namelijk als aanduiding voor God.

halve hand van fatima zilver op blauwe achtergrond

Zo ziet de Hamsa eruit

De Hamsa Hand in Islam heeft dus een andere betekenis dan in andere religies zoals het Jodendom, Boeddhisme en Hindoeïsme. Omdat het gelukshandje zoveel betekenissen heeft, ziet deze er ook telkens anders uit. De Joodse hand van Mirjam is een eenvoudige mensenhand met teksten van de Thora erin gegraveerd. De Hand van Fatima is echter symmetrisch. Dat betekent dus twee duimen! Het dragen van de Hamsa Hand kan naar boven of beneden.

Het Nazar Amulet

De vingers zijn versierd met henna lijnen en in de palm vind je meestal een blauwe Nazar. In het Turks heet dit nazar boncuk of nazar boncuğu. Het Nazar Amulet is in de vorm van een oog en zou volgens het Turkse volksgeloof beschermen tegen het boze oog of ‘evil eye’. Volgens het volksgeloof hebben mensen met helderblauwe ogen namelijk een ongeluk brengende blik, waar de Nazar hen tegen zou beschermen. Dit amulet komt in het gehele Midden-Oosten voor. Een andere naam is het Oog van Fatima.

Boze Oog Sleutelhangers Bekijken

Waarom Fatima’s Hand Twee Duimen heeft

Volgens een islamitisch verhaal was Fatima pap aan het koken, toen haar echtgenoot Ali thuiskwam met een nieuwe vrouw. Fatima schrok zich een hoedje en liet de lepel los waarmee ze aan het roeren was. Uit pure verbijstering bleef ze koken met haar hand in de pan. Wonder boven wonder kwam ze er ongedeerd uit, maar wel met twee duimen. Dat is volgens gelovigen een teken van bijzondere bescherming door Allah. Dat wordt dus binnenkort een handje boven je fornuis hangen!

stapel nazar of boze ogen

Zo biedt de Hamsa Hand Symbolische Bescherming

Hamsa Handjes worden gebruikt om kwaad tegen te houden. Je kunt de palm namelijk zien als een universeel stopteken. Negatieve energie? Nee bedankt! In het midden van een Fatima Handje zit bovendien vaak een Oog of blauwe Nazar die al het slechte zou kunnen herkennen en afweren. Nazar tekens zijn trouwens blauw omdat deze kleur verbonden is met zuiverheid en eerlijkheid. Ook als er geen Blauw Oog inzit, hebben deze handjes vaak edelstenen of andere versiersels in dezelfde kleur. Praktisch!

Daarom staat de Hamsa Hand voor Vrede

Door slechte dingen de deur te wijzen, maakt de Hamsa eigenlijk plek voor het goede. Veel mensen zien de gelukshanger dan ook als uiting van vruchtbaarheid, vriendschap en vrede. Een open hand heeft bovendien niets te verbergen. Daarom zou de Hamsa trouw en oprechte steun stimuleren. Ook doet hij een beetje denken aan het hindoeïstische Ahimsa symbool voor geweldloosheid, dat is net zo’n open handgebaar. Hoe veelzeggend kan een simpel symbool zijn 🙂 twee blauw geverfde handen

Nog meer Tips voor Positieve Energie

Ben je geïnspireerd door de Hamsa of Fatima Hand Betekenis? Je kunt Gelukshangers Kopen voor boven je deur of hang ze op een plek waar je herinnerd wilt worden aan vredige vibes. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om jezelf wat bescherming te bieden. Sommige mensen gebruiken daarvoor Florida Water of branden wat Palo Santo. Misschien is Huis Reinigen met Salie wel wat voor je of spreekt de kleur blauw tot je verbeelding.

Wat je ook doet, heb het goed!

Laatste aanpassing op 29 oktober, 2021 12:15 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *