• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Boze Oog – De Betekenis en Bescherming van het Amulet

Door Marije 9 september 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
24226 x

Het Boze Oog is een veelvoorkomend symbool. Maar wat is het Boze Oog en hoe kun je je er tegen beschermen? Ontdek ‘t hier! 

Misschien ben je nog niet bekend met het Boze Oog, maar het amulet ken je vast al! Wie op vakantie is in Turkije, komt dit symbool in allerlei toeristenwinkeltjes tegen. Ver voor onze jaartelling kwam dit symbool al voor in vloeren of fresco’s in het Midden-Oosten. Tegenwoordig zie je het steeds meer in sieraden. Maar waar is dit precies voor, wat is het Boze Oog precies en wat kun je hiertegen doen? Lees gauw verder!

Boze Oog Betekenis

Het Boze Oog komt in veel culturen voor. Met het Boze Oog wordt bedoeld dat iemand met negatieve gedachten of een afgunstige blik een ander kwaad kan doen. Vaak gebeurt dit met opzet, maar dit is lang niet altijd zo! Ook onbewuste, jaloerse gedachten zouden boze blikken iemand kwaad kunnen doen. Veel culturen hebben een eigen naam voor dit fenomeen, maar bij de meeste staat het bekend als het Boze Oog. Het nazar amulet zou je beschermen tegen schadelijke blikken van anderen. Sommigen geloven dat helderblauwe ogen een ongelukbrengende blik hebben. Een evenzeer ‘blauw oog’ zou dan als tegenmiddel werken en het effect van de boze blik tegenhouden.

boze oog hangers

Boze Oog Bijbel en Geschiedenis

Het geloof in het Boze Oog bestond al in de tijd voor Christus. In het Oude Testament van de Bijbel worden al verwijzingen gemaakt naar het Boze Oog. Op kleitabletten van 3000 voor Christus is het woord ‘ig-hul’ in spijkerschrift teruggevonden. Dit is een Soemerisch woord en betekent letterlijk ‘boos oog’. In de Middeleeuwen werden voornamelijk veel vrouwen ervan beschuldigd het Boze Oog te hebben.

Boze Oog Turks

Het Boze Oog zie je vaak terug in Turkije. Dit symbool wordt dan gebruikt als talisman amulet om boze krachten af te wenden, maar komt ook veel voor als muurdecoratie of in sieraden. In Turkije geloven veel mensen in de kracht van dit amulet. Het zou beschermen tegen het kwaad. In het Turks heet het amulet een nazar boncuğu of nazar boncuk. Nazar betekent ‘boze oog’ en boncuğu betekent ‘amulet’. Zo’n nazar boncugu zou de slechte energie van het Boze Oog terugsturen naar degene die jou ongeluk toewenst.

hamsa hand sleutelhanger

Soorten van het Boze Oog

Er worden 3 soorten van kwade blikken onderscheiden:

 • Onbewuste
 • Bewuste
 • Onzichtbare

Het onbewuste Boze Oog

Veel mensen denken dat de onbewuste versie geen schade toebrengt, maar niets is minder waar! Ook zonder bewuste kwade wil zou je de effecten van een onbewust kwade blik kunnen ervaren. Het onbewuste Boze Oog maakt ons bewust van onze aangeboren en onvermijdbare afgunst. Of je het nu wilt of niet, we kijken allemaal wel eens met een kwaad oog.

De Bewuste Kwade Blik

Pas op voor de bewuste kwade blik! Zoals de naam al doet vermoeden, is deze gericht en doelbewust. De toebrenger wil jou met voorbedachte rade schade aanrichten en ongeluk toewensen.

De Onzichtbare Blik

De Onzichtbare blik is volgens velen de blik die de meeste schade aanricht. Maar ook de kleur van je ogen speelt een grote rol. Vooral blauwe ogen worden in verschillende landen als gevaarlijk gezien. De blik van mensen met deze oogkleur zouden volgens velen ongeluk brengen.

Symptomen Boze Oog

Hoe weet je of je getroffen bent door deze evil eye? Er zijn een paar symptomen waaraan je dit zou kunnen herkennen:

 • Slaperigheid en veel gapen tijdens de Roqyah
 • Verlamming van lichaamsdelen
 • Vaak zweten op het voorhoofd en op de rug
 • Plotselinge misselijkheid en overgeven
 • Buikkrampen en diarree
 • Koude delen op het lichaam
 • Tintelingen en jeuk op het lichaam
 • Snel kloppend hart
 • Koorts
 • Haaruitval
 • Veel knipperen met de ogen en veel aan je ogen wrijven
 • Dromen of verbeelden dat je wordt aangestaard door ogen
 • Hoofdpijn
 • Gelig gezicht of een zwarte vlek op het gezicht of ergens op het lichaam
 • Vergeetachtigheid
 • Plotselinge huidziektes en vlekken op de huid, zoals eczeem

Boze Oog Weghalen Islam

Veel moslims zouden het Boze Oog verdrijven door Roqya voor zichzelf te doen. Roqya is genezing of bescherming van Allah krijgen door middel van Koranverzen en smeekbeden (dua). Soms kun je er ook voor kiezen om Roqya te krijgen van een raqi. Wel is het belangrijk om te beseffen dat Allah degene is die jou geneest en wanneer Hij jou wil genezen. Een raqi kan jou niet genezen. Vertrouw dus op Allah.

koran

Bescherming tegen Boze Oog

Om jezelf te beschermen tegen het Boze Oog kun je een amulet dragen. Deze zijn op veel plekken te krijgen en bestaan in verschillende vormen. Naast de Turkse Nazar, heb je ook de Joodse Hamsa Hand of het Handje van Fatima. Vaak wordt het amulet gedragen als sieraad, maar in Turkije wordt het ook verwerkt in voorwerpen die jaloezie kunnen opwekken. Aziatische kinderen maken soms hun gezicht rond de ogen zwart om het Boze Oog af te wenden. Afrikaanse volken beschermen zichzelf vooral tijdens het eten en drinken. Zij geloven dat het Boze Oog het meeste kwaad aanricht als de mond open is.

Bekijk al onze Boze Oog Sleutelhangers Producten

Wat doen tegen Boze Oog zonder Sieraad?

We kunnen ons voorstellen dat je niet altijd een hanger of amulet bij je hebt om jezelf te beschermen tegen het Boze Oog. Geen zorgen! Voel je een jaloerse blik? Druk dan gauw met je duim op het midden van je voorhoofd. Vervolgens laat je je duim voorover wegglijden en knip je in je vingers. Klem daarna je duim tussen je wijs- en middelvinger en wijs met de top van je duim naar de plek waar de kwade blik vandaan kwam. Zo zou je hem onschadelijk kunnen maken. Handig!

Geeft een kapot Amulet tegen Boze Oog Bescherming?

Schrik niet als jouw amulet ineens barst of in duizend stukjes breekt. Dit betekent alleen dat hij je goed heeft beschermd tegen kwade blikken. Eigenlijk is dit hetzelfde als een edelsteen die barst of dof wordt wanneer hij te veel negatieve energie heeft opgenomen en je hem vergeet te verzorgen. Het is wel belangrijk dat je het amulet daarna vervangt door een nieuwe, om andere kwade blikken te vermijden!

Meer Symbolen en hun Betekenis

Ben je benieuwd naar meer spirituele symbolen? Bij Spiru leer je alles over de Oneindige Knoop, het Ankh Kruis, de Spirituele Betekenis van Vogels en het Pentagram. Benieuwd naar meer Amuletten en Talismannen? Lees dan onze blog over wat een talisman is. Symboliek vind je bij Spiru!

Laatste aanpassing op 27 oktober, 2021 2:31 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *