• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Dromenvangers Maken, Inspiratie voor een Persoonlijke Hanger

Door Anouk 10 september 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
4063 x

Dromenvangers maken doe je als een echte sjamaan, door materialen te verzamelen die iets voor je betekenen. Hier vind je inspiratie voor een persoonlijke creatie!

Dreamcatchers zijn een soort spirituele nachtlampjes boven je bed, bedoeld om je een veilig gevoel te geven terwijl je slapend door dromenland reist. Ze zouden over je waken en ervoor zorgen dat kwade krachten worden gevangen in hun web. Van oorsprong zijn deze hangers handgemaakt en afgestemd op de persoon die ze ’s nachts bewaken. Wil je zelf een dromenvanger knutselen? Dan vind je hier de dromenvanger uitleg en hoe je dromenvangers kunt maken getooid in de kleuren, veren en versieringen die bij jou passen!

Betekenis Dromenvanger

Wat doet een dromenvanger nou eigenlijk? Volgens Noord-Amerikaanse legendes bieden dromenvangers bescherming tegen alle slechte dromen. Vooral baby’s en kinderen zouden baat hebben bij zo’n spirituele beschermer. Oude legendes over de oorsprong ervan bestaan ​​onder verschillende inheemse Amerikaanse stammen, maar vooral onder de Ojibwe en Lakota landen. Dreamcatchers worden vaak afkomstig geacht van de Ojibwa Chippewa stam. Zij noemen de dromenvanger – hou je vast – Asabikeshiinh, wat ‘spin’ betekent en verwijst naar het geweven web in de heilige hoepel.

De hanger symboliseert namelijk het web van Grootmoeder Spin dat ’s nachts negatieve krachten vangt en vasthoudt totdat de eerste zonnestralen ze vrolijk wegbranden. De opening in het midden van de hanger zou ervoor zorgen dat inspirerende dromen wel hun weg naar de slaper vinden. Volgens de verhalen dalen ze via de veren zachtjes op de snurkers neer. Knap staaltje werk van Oma Spin! 🙂

Hoe Maak je een Dromenvanger?

Is een dromenvanger maken makkelijk? Het is zeker niet ingewikkeld! We leggen de instructies voor een dromenvanger maken stap voor stap uit. De basiselementen van zo’n spirituele beschermhanger zijn eenvoudig te vinden. Je kunt eenvoudig een mini dromenvanger maken of een grote dromenvanger maken met deze dromenvanger benodigdheden:

 • Een Ring
 • Draad en Koord
 • Veren
 • Versiering

Je kunt deze elementen uit de natuur halen, om zo een DIY dromenvanger te maken die helemaal in het teken van het sjamanisme staat. Moeder Aarde zou namelijk precies klaarleggen wat je nodig hebt! Ook kun je een dreamcatcher samenstellen uit materialen die je in huis hebt of kunt recyclen. Het gaat er bij dromenvangers maken namelijk om dat je elk materiaal een speciaal plekje in het geheel geeft. Zo ontstaat er volgens kenners vanzelf een positief web vol natuurlijke kracht!

Kan je niet wachten met het maken van je eigen dromenvanger?

Bekijk hier ons Dromenvangers Assortiment

 

dromenvanger mandala paars blauw

Hiermee kun je een Dromenvanger Ring Maken

Je kunt geen dromenvanger maken zonder ring. De ring is de basis van de dromenvanger. Wil je een traditionele versie, dan gebruik je hiervoor een buigzame wilgentak. Voor Noord-Amerikaanse natives symboliseert deze boom namelijk troost en bescherming. Ook zou de wilg verschillende elementen of werelden met elkaar verbinden, omdat hij met wortels in de aarde staat, terwijl zijn takken in het water hangen. Deze kwaliteit zou helpen om ’s nachts veilig heen en weer naar dromenland te gaan. Uiteraard kun je ook een andere flexibele tak kiezen uit je tuin, net zoals ijzerdraad of een kant-en-klare metalen ring!

Veren Verzamelen om aan je Dromenvanger te Haken

In veel sjamanistische culturen staan vogels voor spiritualiteit en het element lucht. Onder de meeste dromenvangers hangen adelaarsveren, omdat Grootmoeder Spin deze gebruikte voor haar mythische versie. Wil je een persoonlijke hanger maken? Kies dan veren die iets voor je betekenen. Misschien kom je telkens dezelfde tegen als je aan het wandelen bent of trekken bepaalde vogelsoorten je aan. Sjamanen gaan er namelijk vanuit dat dieren niet zomaar in je leven opduiken. Zo’n vliegende vriend zou best één van je Totemdieren kunnen zijn, een speciaal soort spirituele helper. Heel fijn om die ook ’s nachts bij je te hebben!

Maak je Eigen Dromenvanger met Draad

Je hebt draad nodig die je om een ring wikkelt, waarmee je een web spant en om veren aan te bevestigen. Dat kunnen katoenen koorden zijn of bijvoorbeeld suède veters. Natives hechten bij het kiezen van touw vooral aan kleurgebruik. Elke tint staat namelijk voor een natuurelement:

 • Vuur – rood en goudgeel
 • Water – zeegroen en wit
 • Aarde – zwart en bruin
 • Lucht – blauw

Je kunt ze natuurlijk allemaal in je hanger verwerken voor balans of juist de elementen versterken die je nodig hebt voor mooie dromen. Misschien heb je extra aarde nodig om rustig te kunnen slapen of wil je de aanwezigheid van water vergroten om toegang te krijgen tot je gevoelens. Wat deze natuurkrachten ook voor jou betekenen, je kunt ze proberen op te roepen met de koordjes die je kiest!

Je Persoonlijke Dromenvanger Versieren

Voor een basic hanger zou alleen een web met veren voldoende zijn – zolang kwade dromen erin blijven steken en goede dromen naar beneden kunnen dwarrelen, doet ze haar werk. Toch kun je met eenvoudige toevoegingen het thema van je hanger versterken. Denk bijvoorbeeld aan kralen, Edelstenen op Kleur, je Geboortesteen of bedeltjes met spirituele symbolen die je gebruikt om Sieraden te Maken. Ook kun je erop uit trekken om mooie schelpen, steentjes of bessen te verzamelen. Gedroogde blaadjes en kruiden kunnen bovendien aroma toevoegen, net zoals het infusen van je materialen met Etherische Olie. Wat je ook nodig hebt om je Dromen Betekenis te geven, doe het!

dromenvanger chakra kleuren

Je Dromenvanger Ophangen

Nu je jouw heilige hoepel hebt geknutseld wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk ophangen! Maar, waar kun je een dromenvanger nou het beste ophangen? Vanuit de gedachte van de werking van zo’n dreamcatcher is het niet gek dat de meeste mensen deze boven hun bed hangen. Toch zijn er veel meer potentiële plekjes:

 • Voor het raam in de slaapkamer
 • Buiten in de tuin
 • In de woonkamer
 • In de auto
 • Op een plek die je mooi vindt

Dromenvanger Ophangen voor het Raam in de Slaapkamer

De op één na populairste plek om de dromenvanger op te hangen is voor het raam. De gedachte is namelijk dat je bij het opendoen van de gordijnen het ochtendlicht bij de dromenvanger laat om de kwade hersenspinsels te verbranden.

Dromenvanger Ophangen in de Tuin

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar je kunt de tuin ook prima versieren met een grote dromenvanger. Voor de bohemian touch hang je een paar natuurlijke dromenvangers in de boom. Ook felle kleuren zouden leuk af kunnen steken tegen het groen uit de tuin.

Dromenvanger Ophangen in de Woonkamer

De meeste mensen zullen dromenvangers kopen voor hun werking in de slaapkamer. Natuurlijk is de heilige hanger ook een fraaie toevoeging aan de woonkamer. Hang hem op bij je eigen altaar of gebruik hem als raamhanger.

Dromenvanger Ophangen in de Auto

Je kunt een dreamcatcher ook gebruiken als talisman in de auto. Sommige mensen zweren bij een dromenvanger in hun vierwielige vriend en hangen deze aan de achteruitkijkspiegel. Ze geloven er heilig in dat dromenvangers beschermend werken onderweg. Bovendien ziet het er ook nog eens leuk uit!

Dromenvanger Ophangen op een Plek die je mooi vindt

Het komt helemaal niet zo nauw waar jij de dromenvanger wilt ophangen. Als jij kunt genieten van de schoonheid van deze vrolijke hoepel, dan zit het wel goed. Waar je deze ook ophangt!

Spiru Assortiment Dromenvangers

Mocht je toch geen zin hebben om zelf een dromenvanger te maken, neem dan eens een kijkje bij ons uitgebreide assortiment dromenvangers. Heb je last van dromen waarvan je je ‘s ochtends wakker afvraagt waar deze hersenspinsels vandaan komen? In onze blog dromen betekenis ontdek je wat jou bezighoudt in je slaap. Sommige mensen leggen een Rozenkwarts naast het bed van hun kind om ervoor te zorgen dat het beter doorslaapt. Of wat dacht je van de zoutlamp werking, die ook nachtmerries zou kunnen verminderen? Alles voor een schone slaap vind je bij Spiru. Positieve dromen gewenst 🙂

Waar ga jij je dromenvanger ophangen?

Dromenvangers Bekijken

 

 

Laatste aanpassing op 12 oktober, 2021 2:45 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *