• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Wat is een Talisman? Geluksbrenger in een Notendop

Door Marije 1 juli 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
5163 x

Wat is een Talisman? Iedereen heeft wel eens baat bij een beetje geluk. Ontdek jouw lucky charm in deze blog.

talisman ketting levensknoop

Wat is de Talisman definitie nou precies? Een talisman is een voorwerp waarvan wordt geloofd dat het magische krachten heeft en geluk brengt. In eerste instantie zou het je beschermen tegen ongeluk, waardoor hij ook wel verward wordt met een amulet, die bescherming zou bieden tegen gevaar.  De talisman wordt vooral gebruikt om positiviteit aan te trekken!

Betekenis Talisman

Wat betekent Talisman? Het woord is afgeleid van het Griekse woord telesma, wat “gewijd voorwerp” betekent. Het zou verwijzen naar het beschermen of het brengen van geluk.

Wat is een Amulet?

Een amulet moet de eigenaar beschermen tegen kwade geesten, zwarte magie en negatieve dingen die op ons pad komen. Meestal is het een persoonlijk voorwerp dat je met je meedraagt. Dat kan net als een Talisman in je broekzak, aan je sleutelbos, als ketting, aan de autospiegel of gewoon in je tas.

Dit is de Amulet Betekenis

Het woord Amulet komt van het Latijnse woord Amuletum, dat “wijze van bescherming” betekent. Anderen zeggen dat het woord is afgeleid van het Latijnse woord amoliri, dat “afwenden” betekent.

Gebruik al Eeuwenoud

Het gebruik van amuletten en talismans is al eeuwenoud. Het konijnenpootje of het borstbeentje van de kip werden veel gebruikt als amulet. Ook het dragen van een kruisje als ketting is in principe een amulet of talisman dat al tijdenlang gebruikt wordt. Vroeger werden deze beschermers en geluksbrengers meestal gemaakt van natuurlijke materialen zoals beenderen, schelpen, hout of kruiden. Ook een klavertje vier wordt al lang gezien als een teken van geluk!

klavertje vier

Alledaagse Voorbeelden Talisman en Amulet

Soms heb je niet door dat je al jarenlang een lucky charm in je bezit hebt. Je hebt vast wel eens een bijzondere veer, klavertje vier of een mooie munt gevonden of iets gekocht wat je voor je gevoel móést kopen. Zulke prulletjes lijken niks waard, maar ondertussen heeft het je misschien al heel wat geluk gebracht. Misschien heb je wel eens een van de volgende dingen in handen gehad, terwijl je nooit bij de betekenis van je talisman of amulet hebt stilgestaan:

    • Edelstenen en fossielen
    • Geluksboeddha
    • Zorgenpoppetjes
    • Dromenvanger

Bekijk alle Talismans

Edelstenen en fossielen

Als je je afvraagt: “Wat is een talisman?” dan denk je misschien niet direct aan stenen en overblijfselen van dieren, terwijl zij toch een soortgelijke werking zouden kunnen hebben. De precieze werking verschilt natuurlijk per persoon en per soort!

Geluksboeddha

In de boeddhistische symboliek staat vooral de vrolijke Boeddha of dikbuik Boeddha voor geluk. Ook zou het onzin zijn dat je geen boeddha beelden voor jezelf mag kopen, zolang je deze maar met de juiste intentie koopt!

Zorgenpoppetjes

Zorgenpoppetjes zijn er om je zorgen aan te vertellen, die vervolgens ‘s nachts verdwijnen. Je zult heerlijk slapen en zonder zorgen wakker worden. Deze zijn vooral populair bij kinderen en ze worden ook wel gebruikt als gelukspoppetjes.

Dromenvanger

Dromenvangers worden gebruikt als bescherming in de nacht. Ze houden nachtmerries en andere slechte energieën uit je buurt. Deze zouden vast komen te zitten in het web en vervolgens in de ochtend bij de eerste zonnestralen verbranden.

Bekijk onze Geluk & Bescherming producten

 

Zo weet je of een Talisman bij je past

Nu je de talisman betekenis weet, vraag jij je misschien nog af: “Wat is mijn talisman?”. Je kunt je allereerst afvragen of je op zoek bent naar een persoonlijke bodyguard of juist geluk. Daarnaast kun je rekening houden met waar je deze bij wilt dragen. Kies je lucky charm uit op gevoel, dan weet je zeker dat je goed zit! Mocht je er niet uitkomen, dan kun je natuurlijk ook zelf een talisman maken. Ben je op zoek naar meer symboliek? Kijk dan eens bij onze blogs “welke edelsteen past bij mij?”, Shamballa, Ohm Teken en geluksbrengers!

Laatste aanpassing op 25 mei, 2023 3:31 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *