• Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru 80.000+ Zenvolle klanten
Sale
Gratis verzending vanaf €40
Madelon de Groot
DoorMadelon de Groot 18 januari 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
434 x

Kom tot rust met deze vijf verschillende meditatietechnieken

In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, is het ontzettend belangrijk om af en toe een pas op de plaats te maken. Gun jezelf de tijd om tot rust te komen en om tijd en aandacht te besteden aan je eigen geest en lichaam. Er zijn verschillende manieren waarop je jezelf deze rust kunt gunnen: sommige mensen sporten en anderen luisteren naar ontspannende muziek. Meditatie is een goede manier om vooral je geest tot rust te brengen.

Waarom mediteren?

Na een dag vol nieuwe indrukken en ideeën is het ontzettend waardevol om ruimte te creëren in je hoofd, zodat je weer nieuwe energie hebt voor de volgende dag. Er zijn verschillende meditatietechnieken die allemaal een andere focus of een ander doel hebben. Bepaal zelf welke techniek het beste bij je past zodat je je geest echte rust gunt. Hier vind je vijf verschillende meditatietechnieken die ook voor beginners goed te doen zijn.

1. Visualisatie meditatie

Visualisatie meditatie is een techniek waarbij je je vooral op beelden focust. Waar sommige mensen vooral in woorden denken, denken anderen juist in beelden. Ben jij iemand die vooral met beelden bezig is? Dan is deze techniek waarschijnlijk geschikt voor jou. Er zijn ook video’s te vinden waarbij een vertellende stem je kan helpen met het schetsen van een beeld. Deze stem neemt je als het ware op reis, zodat je langzaam maar zeker een rustgevende situatie kunt visualiseren.

Vind rust in de natuur

Je kunt in een kalme geestestoestand komen door een mooi natuurbeeld te schetsen. De natuur is vaak een baken van rust waar alles als vanzelf komt en gaat. Dit is de reden waarom het beeld van een verlaten strand of een stil bos erg rustgevend kan werken. Sluit je ogen en bedenk een prachtig stukje natuur waar je vrij in rond kunt lopen. Je kunt het zand onder je voeten voelen of de frisse geur van een dennenbos ruiken. Ook op vakantie kun je deze meditatievorm goed toepassen.

 

2. Adem meditatie

Dit is een van de beste meditatietechnieken voor beginners, aangezien je je slechts op één ding hoeft te richten: je ademhaling. We ademen over het algemeen onbewust, maar het kan geen kwaad om af en toe aandacht te besteden aan je ademhaling. Door je op je ademhaling te richten, heb je geen tijd om je gedachten te verplaatsen naar andere zaken. De eenvoud van dit soort meditatietechnieken maakt adem meditatie een perfecte techniek om mee te beginnen.

Hier en nu

Bij adem meditatie is het belangrijk om aan niks anders te denken dan je ademhaling. Bij deze meditatietechniek is het belangrijk om comfortabel te zitten of te liggen. Gebruik bijvoorbeeld een meditatiekussen om je lichaam rust te gunnen. Sluit je ogen en probeer al je gedachten op je ademhaling te richten. Voel hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt en hoe je lichaam daarop reageert. Deze simpele techniek is bedoeld om vooral in het hier en nu te zijn.

3. Mantra meditatie

Wanneer je de eenvoudige meditatietechnieken al hebt geprobeerd, kan je ervoor kiezen om net wat dieper te gaan tijdens het mediteren. Het gebruik van mantra’s is een oud gebruik uit India.

Wat is een mantra?

Dit kan een zin, woord of gedicht zijn waar je kracht of rust uit haalt.
Een van de bekendste mantra’s is de mantra: Om Mani Padme Hum.

Er zijn een aantal mantra’s die veel worden gebruikt, zoals affirmaties: deze mantra’s draaien om het bevestigen van je eigen kracht. Denk bijvoorbeeld aan de zinnen: “Ik ben sterk”, “Ik ben mooi” en “Ik ben goed”. Het herhalen van deze zinnen kan ervoor zorgen dat je meer in jezelf begint te geloven. Je zou bijna kunnen zeggen dat mantra’s worden gebruikt als spreuken die uiteindelijk een nieuwe werkelijkheid moeten realiseren.

Hoe gebruik je een mantra tijdens het mediteren?

Neem een comfortabele houding aan en sluit je ogen. Probeer het mantra in je ademhaling op te laten gaan. Zeg bijvoorbeeld “Ik ben…” wanneer je inademt, en het woord “sterk” wanneer je uitademt. Dit zorgt voor een rustgevend ritme tijdens het mediteren. Deze vorm van meditatie zorgt niet alleen voor rust, maar ook voor een verbeterd zelfbeeld.

4. Wandelmeditatie

Iedereen weet wel hoe ontspannend een wandeling kan zijn. Wandelen is goed voor je lichaam en geest en kan ook nog eens gecombineerd worden met meditatie. Deze meditatietechniek draait voornamelijk om bewustzijn tijdens het wandelen en is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een manier om zowel lichaam als geest tot rust te brengen.

Hoe werkt wandelmeditatie?

Het is belangrijk om je niet te richten op een bepaald doel. Probeer een wandelroute of eindbestemming dus achterwege te laten. Laat je voeten je leiden in plaats van je geest. Voordat je aan deze meditatie begint, is het belangrijk om een moment stil te staan. Voel hoe je voeten in contact staan met de grond en probeer je lichaam recht te maken. Pas dan kan je beginnen met wandelen. Het is belangrijk om je tijdens iedere stap te richten op je lichaam. Voel de zwaartekracht aan je voeten trekken en focus op het afrollen van je voet. Op deze manier maak je je geest helemaal leeg en sta je volledig in contact met je lichaam.

5. Lichaamsmeditatie

Deze vorm van meditatie is misschien wel de meest populaire variant. De reden hiervoor is dat het een erg concrete vorm van meditatie is, waarbij steeds al je aandacht naar één lichaamsdeel gaat. Je kunt deze meditatie zelf doen, maar vaak is het effectiever om naar een instructeur te luisteren. Je kunt verschillende bodyscan meditaties vinden op het internet.

De bodyscan in het kort

Tijdens de meditatie wordt ieder lichaamsdeel benoemd: van je kruin tot je kleine teen. Het is aan te raden om te gaan liggen wanneer je aan lichaamsmeditatie wilt gaan doen, aangezien dit de meest ontspannen houding is die je aan kunt nemen. Wanneer een lichaamsdeel genoemd wordt, ga je je volledig op dit deel focussen.

Veel mensen vinden lichaamsmeditatie ontzettend rustgevend. Daarnaast is het een goede techniek om in contact te blijven staan met je lichaam. Je speurt namelijk ook makkelijk problemen met je spieren of gewrichten op tijdens deze oefening.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50