• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Yogariem Oefeningen: Zo Gebruik je een Yoga Riem

Door Nina 15 juni 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
3264 x

Yogariem oefeningen: Wil je iets extra’s toevoegen aan je yogasessie? Dat kan met een yoga riem. Ontdek het in deze blog!

yoga riem oefening zonsondergang

Yoga riem gebruiken

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die voor meer ontspanning kan zorgen, zowel fysiek als mentaal. Tegenwoordig zijn er verschillende yoga props die iets toe kunnen voegen aan je yogasessie en een steuntje in de rug kunnen geven. Wil je een yoga riem gebruiken, maar weet je niet zo goed hoe? Lees dan snel verder voor wat yogariem oefeningen!

Dit is een yoga riem

De yoga riem of yoga strap kan gebruikt worden bij verschillende yogastijlen. De meest gebruikelijke zijn iyengar en hatha yoga. Om te voorkomen dat het je beweging beperkt, zijn het vaak elastische banden met kunststof gespen in de vorm van een d ring. Het kan namelijk dienen als een extra verlengstuk van je arm. Dit kan helpen bij bepaalde asana’s waar veel voor- of achteruit buigingen van toepassing zijn.

yoga riem d ring paars

Hiervoor doe je Yogariem Oefeningen

Een yoga riem moet gezien worden als een fitness band die assistentie biedt bij verschillende soorten asana’s. Of het voor iyengar yoga is of yin yoga is, dat bepaal je helemaal zelf! Je kan een riem zelfs gebruiken bij yoga pilates. Yogi’s en yogini’s gebruiken een riem als extra verlengstuk van hun arm(en) zodat ze asana’s preciezer kunnen uitvoeren. Ook kun je een riem gebruiken als je merkt dat je korte spieren hebt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijker je benen strekken!

Gebruik je yoga riem aan de deur

Een andere manier om je yoga riem te gebruiken is door je deur die je gewend bent om te toveren in een ‘yoga riem deur’. Door middel van een extra lange yoga riem (van ongeveer 250 cm) kan je bijvoorbeeld ballet stretchen uitoefenen. Deze wordt de ‘Yoga riem been brancard verlengen ballet stretch band’ genoemd. Echter is dit aan te raden voor gevorderde yogi’s en yogini’s.

Twee makkelijke oefeningen met een  yoga riem

Voordelen van een yoga riem

De voordelen van een yoga riem verschillen echter per yogi of yogini. De een is nu eenmaal iets leniger, langer of heeft andere doeleinden dan de ander. Hieronder vind je de voordelen op een rijtje:

 • Asana’s gemakkelijker kunnen beoefenen
 • Betere houding
 • Blessures voorkomen
 • Doel sneller bereiken
 • Langere spieren

Asana’s gemakkelijker kunnen beoefenen

Sommige asana’s hebben een ietwat andere moeilijkheidsgraad dan de ander. Ben je een beginnende yogi of yogini en wil je zoveel mogelijk asana’s kunnen beoefenen? Dan zorgt de yoga riem ervoor dat je deze keer wel bij je voeten kan en verder komt in je yoga niveau. Na een paar keer oefenen zal je zelfs merken dat je het kan zonder riem.

Betere houding

Als je een riem gebruikt, zal je aanzienlijk moeten nadenken over de houding die je aanneemt tijdens een oefening. Uiteraard zal dit niet in één keer goed gaan. Op een gegeven moment onthouden je spieren de houding vanzelf, waardoor je zonder na te denken een betere houding krijgt!

Blessures voorkomen

Om te voorkomen dat je blessures oploopt, omdat je een oefening nog net niet helemaal onder de knie hebt, kan een riem van pas komen. Dit kan handig zijn bij oefeningen waar je veel naar voren moet rekken. Let alleen wel op dat de spieren niet te ver opgerekt worden.

Doel sneller bereiken

Misschien een onverwacht voordeel, maar zeker één om niet te vergeten! Door het gebruik van een yoga riem kan je je doel sneller bereiken. Een riem kan namelijk helpen beter te ontspannen en kan ook helpen bij het openen van gewrichten, waardoor je verder komt in je yoga posities.

Langere spieren

Door de riem te gebruiken tijdens aangewezen yoga oefeningen kun je je spieren oprekken. Vooral als je korte spieren hebt zal dit een bijdrage leveren! Aan lange spieren zitten andere voordelen die niet alleen bij yoga van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen.

Zo doe je yoga riem oefeningen

yogi bij zonsondergang

Om een idee te krijgen hoe je een yoga riem kunt gebruiken zodat je je asana’s goed kunt uitvoeren, staan hieronder wat yogariem oefeningen om je op weg te helpen:

 • Boothouding (Navasana)
 • De danser (Natarajasana)
 • Koeienkop (Gomukhasana)
 • Zittende of staande tang (Paschimottanasana)

Boothouding (Navasana)

De Boothouding of Navasana pose combineert twee spiergroepen: rug – en buikspieren. Dit vergt echter wel wat balans. Vervolgens komt de yoga riem om de hoek kijken! Plaats de riem onder de voetzolen in het midden en houdt beide uiteinden vast. Als je dat gedaan hebt, breng je je borst naar voren. Daardoor krijg je een mooie rechte rug. Ook kun je de riem met de gesp vastmaken zodat je een loop krijgt. Deze kan je dan om het midden van je rug doen.

De danser (Natarajasana)

De Danser of Natarajasana is een asana waarbij één been recht op de grond staat en het andere been naar achteren omhoog gehouden wordt met je arm. Vervolgens steek je je vrije arm recht vooruit. Je kan het vergelijken met een ballerina! Lukt het niet om je voet te pakken? Doe de riem om je wreef of enkel en pak het uiteinde met één hand vast. Zorg er vervolgens wel voor dat je je bovenlichaam naar voren richt en je arm licht gebogen is.

Koeienkop (Gomukhasana)

De Koeienkop of Gomukhasana asana lijkt makkelijk, maar niets is minder waar. Bij deze oefening kan ervoor gekozen worden rechtop te zitten om vervolgens je handen vast te pakken op je rug. De riem kan dan gebruikt worden als verlengstuk van je arm. Pak het uiteinde beet met de arm die je bovenlangs brengt en laat de rest van de riem naar beneden hangen. Met je andere arm pak je de rest van de riem vast en vervolgens kan je je vingers stukje bij beetje omhoog en naar beneden schuiven!

Zittende of staande tang (Paschimottanasana)

De Zittende of staande tang is de Paschimottanasana houding. Leg je benen recht naast elkaar op je yogamat en buig vervolgens voorover. Het is de bedoeling dat je je voeten vastpakt. Een riem kan van pas komen als verlenging van je armen als je je voeten niet kan vasthouden. Doe de riem om je voetzolen heen en pak vervolgens de riem vast aan beide uiteinden. Zorg dat je armen gebogen blijven. Trek zachtjes aan de riem om zo je rug te rekken. Deze oefening kan helpen om langere spieren te krijgen, waardoor je leniger wordt!

zen

Haal meer uit je yogasessie

Het hoeft tijdens je yoga sessie natuurlijk niet te blijven bij yoga oefeningen met een riem. Naast yogariem oefeningen kun jij je sessie namelijk nog plezieriger maken door een kleurrijke yoga mat of een handige yoga blok! Hoe je daarmee aan de slag kan gaan lees je in oefeningen met yoga blok. Weet je alleen nog niet zo goed welke yoga mat je moet kiezen? Lees dan de volgende blog over waar je op moet letten voordat je een yoga mat aanschaft: Welke yogamat kies jij? Ben je helemaal een beginnende yogi of yogini en heb je werkelijk geen flauw idee van wat je net hebt gelezen? Lees dan gerust onze blog wat is yoga? Al je yoga inspiratie vind je bij Spiru!

Bekijk ons yoga riemen assortiment

Ga jij de yoga riem uitproberen?

Laatste aanpassing op 22 februari, 2024 12:24 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *