• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek de leukste Kerstcadeaus! 🎄 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Oefeningen met yoga blok: Zo gebruik je een Yoga Blok

Door Nina 3 juni 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
2665 x

Oefeningen met Yoga Blok: Hoe Benut je deze zo goed mogelijk om het beste uit je dagelijkse yoga oefeningen te halen? Ontdek het in deze blog!

Yoga is tegenwoordig niet meer weg te denken en het wordt in het Westen vooral geassocieerd met het evenwicht in het menselijk lichaam bevorderen. En dat niet alleen, het kan zelfs helpen tegen spanning. Niet iedereen is altijd even goed in yoga, maar gelukkig zijn er attributen die jou net iets meer assistentie kunnen geven tijdens de oefeningen. Ben je een beginnende yogi of yogini of ben je zelfs al gevorderd? Geeft niks! Een yoga blok kan een toevoeging zijn voor iedereen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Dit is een yoga blok

Een yoga blok, ook wel bekend als yoga brick, kan als hulpmiddel ingezet worden tijdens je yoga sessie en is één van de meest gebruikte yoga props. Het blok lijkt een beetje op een grote baksteen. De materialen die voor de blokken gebruikt worden, kunnen verschillen. Zo heb je duurzame kurk yoga blokken of blokken van schuim en zelfs hout.

yoga blok kurk

Hiervoor gebruik je een yoga blok

Een blok kan dienen als een verlenging van je arm en kan zowel spieren als gewrichten ondersteuning bieden bij bepaalde asanas. Het kan zelfs een hulpmiddel zijn om blessures te voorkomen, doordat je lichaam zich niet forceert. Je gebruikt een blok niet bij alle vormen van yoga. De meest gangbare yogastijl waarbij een blok wordt gebruikt is Yin Yoga. Je kan zelfs voor deze yogavorm nog gebruik maken van een yoga blok in combinatie met een yoga riem.

Voordelen yoga blok

Voordelen die een yoga blok kan bieden, kunnen zich op verschillende manieren uiten. Zoals hierboven al vernoemd wordt, kan een yoga blok eventuele blessures voorkomen, doordat je je lichaam minder forceert! Hierdoor is een yoga blok zelfs te gebruiken door mensen met fysieke klachten. Doordat je een blok gebruikt tijdens je oefeningen, kan je leniger worden, waardoor je de oefeningen beter kan uitoefenen. Ook kun je bepaalde asanas langer aanhouden. Handig toch? Zo haal jij het optimale uit je yoga oefeningen!

yoga pose bij zonsondergang

Zo doe je yoga blok oefeningen

Het yoga blok is naar eigen behoefte te gebruiken en jij bepaalt zelf waarvoor je een blok gebruikt. Het kan voor veel verschillende yoga oefeningen een uitkomst zijn. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen zoals backbends. Er zijn uiteraard nog meer yoga oefeningen met blokken, maar toch zijn er een paar asana’s waarbij een yoga blok echt heel handig is:

  • Brughouding
  • Halve maanhouding
  • Hurkzit
  • Kameel houding

Brughouding

Bij gebruik van een blok bij de brughouding (Setu Bandha Sarvangasana) wordt deze asana de ondersteunde brughouding genoemd. Plaats het blok tussen je onderrug en billen, zodat deze precies steunt op de plek waar je twee kuiltjes voelt in je onderrug. Zorg er wel voor dat je daarna je bekken op het blok laat rusten.

Halve maanhouding

Een blok onder je arm plaatsen dat naar de grond reikt bij de halve maanhouding (Ardha Chandrasana) zorgt voor een extra paar centimeters, waardoor je dichter bij de grond zit en je erop kan steunen. Gebruik gerust de kant van het blok die je zelf het makkelijkst vind!

Hurkzit

De hurkzit (Malasana) asana lijkt voor de meeste yogi’s en yogini’s geen grote uitdaging, maar niks is minder waar! Doordat je je voeten plat op de grond moet houden terwijl je je billen naar beneden brengt, kan dit nogal voor wat instabiliteit zorgen, (zelfs voor gevorderde yogi’s en yogini’s). Door een blok onder je billen te plaatsen heb je een steuntje.

Kameelhouding

De kameel (Ustrasana) is een iets uitdagender asana. Hierbij is het gebruik van twee blokken aan te raden. Plaats de blokken aan de buitenkant van je voeten. Uiteraard weer met de zijde die voor jezelf het prettigst is. Hierdoor kan je je handen tijdens de oefening op de blokken plaatsen in plaats van op je hielen.

Haal meer uit je yogasessie

Yoga is een fijne sport voor iedereen die het beste uit zichzelf wilt halen. Door de verschillende props die er hedendaags beschikbaar zijn, is yoga voor iedereen net iets toegankelijker geworden en kan je in het genot van je huis je een echte yogi voelen! Maak gebruik van de yoga blok, riem en comfortabele yoga matten om het beste uit je eigen yogasessie te halen.

Ook kunnen extra yoga props zoals een yoga kussen en yoga bolsters een toevoeging zijn. Lees hier meer over op onze blog yoga bolster gebruiken. Ben je een beginnende yogi of yogini en weet je niet zo goed wat je met al deze yoga props aan moet? Geen probleem! Lees bijvoorbeeld meer over yin yoga in onze blog Yin Yoga een rustige yogastijl. Wie weet ben jij binnenkort een echte gevorderde yogi of yogini. Al je yoga inspiratie vind je bij Spiru!

Laatste aanpassing op 18 december, 2020 9:31 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

    1. Hi Annelies, bedankt voor je reactie. Wat fijn om te horen dat je het een begrijpelijke blog vindt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50