• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Sterrenbeeld Betekenis en Meer, Ontdek je Geboortehoroscoop

Door Anouk 18 december 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 8 minuten met dit artikel.
15274 x

Je sterrenbeeld ken je vast wel, maar wat staat er nog meer in jouw geboortehoroscoop? Wat vertellen de planeten over jou? Ontdek het hier!

horoscoop globe

Jouw sterrenbeeld kan een hoop over jouw karakter vertellen. Toch zou ook de rest van de jouw horoscoop iets kunnen zeggen over wie je bent. Een horoscoop laat volgens astrologen zien hoe de hemel erbij hing toen je geboren werd. Voor veel mensen is een horoscoop daarom een soort kaart van hun karakter. Maar dan moet je die natuurlijk wel leren lezen! Geen nood, deze horoscoop essentials helpen je op weg.

horoscoop globe close up

Wat is een Horoscoop?

Het woord ‘horoscoop’ komt van de Griekse woorden ‘hora’, wat uur betekent, en ‘skop’, wat zien betekent. In een geboortehoroscoop wordt de stand van de hemel op het moment van geboorte onder de loep genomen, om iets over de persoonlijkheid van die persoon te zeggen. Elke planeet verklapt iets over een deel van jouw persoonlijkheid. Deze staat in een dierenriemteken, een astrologisch ‘huis’ en maakt aspecten met andere planeten of punten van je horoscoop. Een geboortehoroscoop is erg complex! Dat is ook de reden dat veel mensen zich niet in hun sterrenbeeld herkennen.

Wat is een Sterrenbeeld?

Een sterrenbeeld of constellatie is een denkbeeldig figuur dat ontstaat door de verbinding tussen verschillende heldere sterren. Deze figuren worden vaak vernoemd naar karakters uit de Griekse mythologie. De twaalf sterrenbeelden van de dierenriem zijn het meest bekend. Ook de Steelpan of Grote Beer is een bekende, die heb je vast weleens gezien!

Welke Sterrenbeelden zijn er?

Toch bestaat de hemel uit veel meer sterrenbeelden, in totaal zelfs 88! Het grootste sterrenbeeld is de Waterslang en beslaat meer dan 3% van de hemel. Het kleinste is het Zuiderkruis, die nog geen 0,2% van de hemel inneemt. In de dierenriem zijn er in totaal twaalf. Bij Spiru lees je blogs over alle 12 sterrenbeelden:

Welk Sterrenbeeld ben ik?

Om erachter te komen welk sterrenbeeld jij bent, heb je alleen je geboortedatum nodig. Ben je geboren tussen 21 april en 20 mei? Dan is je zodiac sterrenbeeld Stier. Ben je begin augustus geboren? Dan heb je waarschijnlijk een sprankelende persoonlijkheid, want dan is je sterrenbeeld Leeuw. In de astrologie staat je sterrenbeeld ook wel bekend als je zonneteken. In plaats van ‘welk sterrenbeeld ben ik?’ zou je een astroloog eerder de vraag ‘wat is mijn zonneteken?’ horen stellen.

sterrenbeeld en huis

Verder kijken dan je Sterrenbeeld

Wil je een horoscoop leren lezen, dan is het handig iets te weten over

 • je sterrenbeeld of zonneteken
 • je maanteken
 • de astrologische huizen
 • je ascendant
 • de andere planeten

Huizen en planeten drukken uit welke informatie in een birth chart staat en de zon, maan en ascendant laten je belangrijkste persoonlijke kenmerken zien.

Zonneteken of Sterrenbeeld Betekenis

De zon is volgens astrologen het stralende middelpunt van de horoscoop. Deze ster staat namelijk voor je ego, je levensdoel, creatieve talenten en hartewensen. Deze eigenschappen horen trouwens ook bij het teken van de trotse Leeuw, mocht je nog even een inspirerend beeld nodig hebben. Benieuwd wat jou doet shinen? Kijk dan in welk teken de zon stond bij je geboorte. Waarschijnlijk weet je dat al, want veel mensen kennen dit punt als hun sterrenbeeld!

De Maan in de Horoscoop

Astrologen zien de Maan als het rustige zusje van de zon. De plaatsing van deze mysterieuze bol in de birth chart vertelt namelijk hoe je ontspant en emoties verwerkt. Voor veel mensen is de maan daarom verbonden met moederlijke zorg. Niet alleen reflecteert ze de eigenschappen van je moeke, ook laat ze zien wat self care voor jou inhoudt. Staat de maan bijvoorbeeld in Steenbok, dan betekent relaxen waarschijnlijk vooral veel rust, reinheid en regelmaat. Hangt ze onder het avontuurlijke teken Boogschutter, dan doet een frisse neus of weekendje weg al wonderen.

Huizen in de Horoscoop

Een horoscoop is als een taart verdeeld in twaalf punten of Huizen. Een astroloog plakt dit sjabloon over de hemel heen op het tijdstip van je geboorte. Zo valt elk teken van de dierenriem ergens in die twaalf Huizen, net zoals de planeten. Hieraan zou je van alles af kunnen lezen. Planeten staan voor een bepaald soort energie, terwijl de Huizen in de astrologie verschillende levensgebieden representeren:

 • Eerste Huis: zelf, uiterlijk, levenskracht en vitaliteit
 • Tweede Huis: middelen, financiën, bezittingen en (eigen)waarde
 • Derde Huis: communicatie, korte reizen, leren, buren, broers, zussen en schooltijd
 • Vierde Huis: thuis, verleden, familie, roots, fundamenten en de privéomgeving
 • Vijfde Huis: zelfexpressie, kinderen, creativiteit, spel en gokken, plezier en seks
 • Zesde Huis: gezondheid, werk, dagelijkse routine, dienstbaarheid en huisdieren
 • Zevende Huis: langdurige partners, relaties en contracten
 • Achtste Huis: dood, middelen van anderen, seks, taboe, het onderbewuste en karma
 • Negende Huis: verre reizen, religie, filosofie, hogere opleiding en ontwikkeling
 • Tiende Huis: carrière, publieke verschijning, ambities, status en de vader
 • Elfde Huis: vrienden, kennissen, groepen, hoop, wensen, clubs en verenigingen
 • Twaalfde Huis: het onbewuste, geheimen, verdriet, verlies, spiritualiteit

Staat er bijvoorbeeld een zon in het zesde huis, dan verlicht deze ster het domein van onder meer werk en je dagelijkse leven. Bovendien staat de zon voor de levensvervulling. Deze persoon zal dan bijvoorbeeld op zoek moeten gaan naar een werkplek waar diegene kan shinen.

Je Persoonlijke Ascendant

De ascendant is het teken dat aan de oostelijke horizon stond toen je ter wereld kwam. Het heet ook wel rising sign omdat het op de plek staat waar de zon opkomt. Bovendien ligt dit punt in het eerste huis. Als de ascendant zou kunnen praten, zou het daarom zoiets zeggen als joehoe, ik ben hier hoor! Met dit astrologische punt maak je namelijk een eerste indruk. Het zou daarom verklaren wat je aan de buitenwereld laat zien en welke talenten helpen om je levensdoel te bereiken. Ook legt het uit hoe de meeste mensen op je reageren. Ja, vandaar dus! 🙂

De andere planeten

Naast de zon en de maan, zijn er ook nog andere planeten in je geboortehoroscoop. Elk van deze planeten heeft zijn eigen betekenis:

 • Mercurius (planeet van handel en communicatie): hoe je praat, ideeën uitwisselt, luistert, informatie verwerkt en onderhandelt
 • Venus (planeet van liefde en plezier): jouw idee van romantiek, hoe en wie je liefhebt en aantrekt, wat als luxe voelt, hoe je flirt en harmonie schept
 • Mars (planeet van verlangen en actie): hoe jij je doelen bereikt, hoe vastberaden en competitief je bent, je niveaus van woede en seksuele energie
 • Jupiter (planeet van plezier, vrijheid en geluk): hoeveel geluk je hebt, hoe optimistisch en avontuurlijk je bent, je kijk op het leven en mate van open geest
 • Saturnus (planeet van grenzen en discipline): lessen die je leert in je leven, je angsten, je mate van geduld en zelfdiscipline, je ambitie
 • Uranus (planeet van innovatie en plotselinge verandering): waar je vrij wilt zijn, hoe jij je ontwikkelt, waar je origineel, inventief en onvoorspelbaar bent
 • Neptunus (planeet van dromen en spiritualiteit): je verbinding met het ‘andere’, wat jou inspireert, waar jij je verloren voelt, je verhouding tot muziek en verslavende middelen, je paranormale gaven
 • Pluto (planeet van obsessie en transformatie): je schaduwkanten, waar jij jezelf kunt transformeren, je verborgen kanten, waar je probeert te domineren of manipuleren

Let op: Het sterrenbeeld waarin jouw Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto staan, zegt minder over jou als persoon. Deze planeten bewegen langzaam, wat betekent dat zij er veel langer over doen om door een teken te wandelen dan bijvoorbeeld de maan. De kans is dus groot dat deze planeten in hetzelfde sterrenbeeld staan als bij je vrienden. Kijk daarom vooral naar het huis waar deze planeten in vertoeven.

sterrenbeeld op wereldbol

Interesse in Astrologie?

Kun je geen genoeg krijgen van die persoonlijke sterren en planeten? Doe een Volle Maan Ritueel of ontdek hoe jij de Nieuwe Maan in je voordeel kunt laten werken. Wil je weten welke edelsteen bij jouw sterrenbeeld past? Dan hoef je alleen maar te kijken naar de maand waarin je bent geboren. Lees daarvoor onze blog over de geboortesteen. Meer weten over de maan? Dan is de blog over de betekenis van de Bloedmaan iets voor jou. Jouw astrologische reis begin bij Spiru!

Bekijk al onze Geboortesteen Ringen

Wat staat er in jouw horoscoop?

Laatste aanpassing op 09 december, 2021 8:35 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *