• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Wat is Spiritualiteit? Zoeken naar een Zenvol Leven!

Door Anouk 23 maart 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
2095 x

Wat is spiritualiteit eigenlijk en wanneer ben je spiritueel? Ontdek hier wat spiritueel leven voor jou betekent!

wierook toren brandend

Voor veel mensen is de definitie van spiritueel betekenis vinden in jezelf en je omgeving. Zo wordt een heel groot begrip dus eigenlijk super persoonlijk. Precies daarom lijkt het logisch om te vragen: wat is spiritualiteit voor jou? Spiritualiteit ontdekken in jezelf kan namelijk op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te

 • mediteren
 • studeren
 • bewegen
 • creëren
 • werken met spirituele of rituele tools
 • genieten van je bestaan!

Hier lees je daarom wat spiritualiteit allemaal kan betekenen, waarom geestelijke groei niet altijd zichtbaar is en hoe jij op zoek kunt gaan naar je spirituele schatten.

Wat is Spiritualiteit? Een Onzichtbaar Onderonsje!

In het begrip spiritualiteit herken je misschien het Latijnse spiritus of Engelse spirit, dat geest of ziel betekent. Het spirituele heeft namelijk te maken met bezieling, zowel in jezelf als om je heen. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld verbonden met een onzichtbare kracht en zien spiritualiteit als een onderonsje met hun hulpbron. Andere spirituele mensen voelen dat ze een doel of bestemming hebben, die ze ontdekken door naar hun innerlijke stem of Derde Oog te luisteren. Je kunt verschillende vormen van spiritualiteit zien als een middel om inspiratie en motivatie te vinden voor een zenvol bestaan. Het is dus tussen jou en … – vul maar in!

backflow wierook waterval brander zwart

Wat betekent Spiritueel Zijn?

Het woord spiritueel betekent letterlijk je ‘ziel of geest gebruiken’, net zoals het woord manueel ‘met de hand betekent. Doe je dagelijkse dingen dus met hart en ziel, dan ben je spiritueel bezig. Misschien gaat het daarom niet om spiritueel zijn, maar om wat je bezielt met goede moed uit te voeren. Persoonlijke ontwikkeling gaat voor de meeste mensen met met vallen en opstaan, dus een spiritueel leven kan soms ook gewoon hard werken zijn 😉

New Age, Je Eigen Spiritualiteit Ontdekken

New Age spiritualiteit is een verzamelterm voor stromingen die er vanuit gaan dat

 • ieder mens uniek is en een eigen waarheid heeft
 • alle mensen tegelijkertijd onderdeel zijn van één bron of bewustzijn
 • je vrij bent om allebei te onderzoeken

Volgens de New Age beweging mag iedereen zelf uitpluizen wat hem bezielt (in tegenstelling tot goden of geesten die bepalen hoe je zou moeten leven). Door op zoek te gaan naar je eigen waarheid, zou je bovendien universele wijsheden kunnen ontdekken. Dat avontuur kan zo ingewikkeld zijn als je zelf wilt en je kunt ook verschillende visies uitproberen. Herken je dit bij jezelf? Hou het dan lekker New Age!

mandala wandkleed met altaar

Zo kan Spiritueel Ontwikkelen Eruit Zien

Aan sommige mensen kun je makkelijk aflezen dat ze zich met esoterie en spiritualiteit bezighouden, bijvoorbeeld omdat het hun beroep is of wanneer hun kledingkast, interieur of naam ernaar verwijzen. Diploma’s, titels of andere tekens zijn namelijk symbolen om uit te drukken waar iemand is op de innerlijke weg die hij bewandelt. Ze kunnen daarom heel belangrijk zijn voor de drager. Toch kun je je verdiepen in spiritualiteit zonder dat iemand dat doorheeft of erkent. Dat was soms zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld in de tijd van heksenvervolgingen. Geestelijke ervaringen kun je gewoon geheim houden als je dat wilt 🙂

Hoe Ontwikkel je Spiritualiteit?

Als je wilt beginnen met spiritualiteit, start je eigenlijk met een wens. Want waarom wil je je daar graag mee bezighouden? Wat hoop je te vinden of hoe zie je spirituele groei voor je? Heb je daar gevoelens of beelden bij en wat zeggen die over jou? Als je oplet wat er van binnen gebeurt als je over zulke zinvolle vragen nadenkt, ben je dus stiekem al heel spiritueel bezig. Ook kun je gewoon afgaan op wat je interesseert of aantrekt. Misschien word je als een magneet naar je Horoscoop getrokken of word je wild van alles wat met Wicca en Tarot te maken heeft. Als iets van binnen de vlammen op doet laaien, kan dat best eens bezieling zijn!

Inspiratie voor je Spirituele Ontwikkeling

Wil je meer over jezelf te weten komen? Volgens de astrologie staat in de sterren geschreven wat je mogelijkheden en moeilijkheden in dit leven zijn. Heb je bijvoorbeeld het Sterrenbeeld Steenbok, dan zou je bijvoorbeeld van iets heel anders gaan glimmen dan een Sterrenbeeld Boogschutter. Ook de filosofie van de Chakra’s helpt veel spiritual seekers om zichzelf te leren kennen. Deze energiepunten bevatten volgens yogi’s namelijk informatie over je lichaam, geest en kosmische connecties. Ben je creatief ingesteld of dol op de praktische kanten van het leven, dan kan het maken van een Mandala of Wicca Altaar je misschien verbinden met je diepste wensen.

Start je Spirituele Reis

Waar ben jij nieuwsgierig naar?

Laatste aanpassing op 23 februari, 2024 10:53 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *