• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis Verzending vanaf €50
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Anouk
Door Anouk 22 november 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
341 x

Een spiritueel leven leiden. Dat klinkt mooi, maar misschien ook mysterieus en onbereikbaar. Hier lees je wat spiritualiteit betekent en hoe je dagelijkse zaken met een magische bril bekijkt.

geluks boeddha goud close up

Spiritueel leven, hoe doe je dat eigenlijk? Heb je er bijvoorbeeld speciale skills voor nodig of een verklaring dat je officieel verlicht bent? Zodra het over spiritualiteit gaat, begint het gevraag. Hier lees je daarom alles over zingeving en waarom het heel handig is om weinig te weten 😉

geluksboeddha goud in cirkel

Dit Betekent het Woord Spiritualiteit

In het begrip spiritualiteit herken je misschien het Engelse woord spirit, dat geest of ziel betekent. Het spirituele is namelijk alles wat met geestelijk leven te maken heeft. Het zijn ervaringen van binnen die niet verklaarbaar of te bewijzen zijn en daarom super persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan de overtuiging dat er iets goddelijks is of een gevoel van doel of bestemming. Voor de één betekent spiritualiteit verbinding met een onzichtbare kracht en een ander ziet het als onderonsje met z’n ziel.

Daarom Kun je alles Spiritueel Aanpakken

Een zinvol leven leiden hoeft niet vaag of zweverig te zijn. Spiritueel is eigenlijk je ‘ziel of geest gebruiken’, net zoals het woord manueel met de hand betekent. Doe je dagelijkse dingen dus met hart en ziel, dan ben je al spiritueel bezig. Daarbij hoort bijvoorbeeld afwegen wat voor jou waardevol is, in tegenstelling tot doen wat mensen van je verwachten. Sommige mensen noemen dat luisteren naar een innerlijke stem of intuïtie. Die zou je helpen om te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit of hoe je werkelijk bent. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat iemand je eigenwijs noemt 😉

gouden mini boeddha in hand

Zo Spiritueel zijn Religies

Spiritualiteit en religie lijken best veel op elkaar. Ze houden zich namelijk allebei bezig met zingeving. Daarbij horen grote vragen, bijvoorbeeld hoe je een waardevol leven leidt. Meestal worden de antwoorden gezocht bij een universele energie of goddelijke kracht waarin je moet geloven om helderheid te krijgen. Eigenlijk zijn alle religies spiritueel, omdat ze geestelijke groei belangrijk vinden. Hoe je die bereikt, daarover verschillen ze alleen van mening. Je kunt religie daarom zien als een groepje mensen met dezelfde spirituele overtuigingen. Zo simpel kan het zijn 🙂

Daarom kun je Spiritueel zijn zonder Religie

Je kunt ook spiritueel zijn zonder jezelf per se bij een geloof aan te sluiten. Dan probeer je gewoon op eigen houtje wijsheid te vinden. Vooral de New Age beweging is daar groot fan van. Aanhangers hiervan verzetten zich meestal tegen strenge leefregels van kerken en georganiseerd geloof. Ze zien alle mensen als spirituele wezens die de vrijheid hebben om zichzelf te ontwikkelen. Volgens New Age kun je bijvoorbeeld prima tien religies tegelijkertijd bestuderen, of helemaal geen. Zolang je het zelf maar begrijpt!

zes gouden mini boeddha's achterkant

Tien Tips om Spiritueel te Leven

Je leven spiritueel betekenis geven is erg persoonlijk, daarom kan het op een miljoen manieren. Hieronder vind je in ieder geval tien bekende methodes om contact te maken met jezelf, van het werken met kristallen en karma tot het ontmoeten van een beschermengel. Allemaal bedoeld om je intuïtie te trainen en inzicht te krijgen in de magie van het bestaan. Je kunt bijvoorbeeld werken met

 • Kristallen
 • Meditatie
 • Mantra’s en Klank
 • Reiki
 • Beschermengelen
 • Karma
 • Tarot
 • Glazen Bollen
 • Pendelen
 • Inspirerende Symbolen

Wie weet ervaar je wel iets bijzonders!

Kristallen

Edelstenen worden al eeuwenlang gezien als spirituele hulpjes. Ze zouden namelijk negatieve energie opnemen en in ruil daarvoor positieve kracht teruggeven. Ook heeft elk kristal zijn eigen kwaliteiten – zo doet Shungiet volgens kenners iets heel anders dan Amethist. Veel mensen gebruiken stenen dan ook om iets over zichzelf te leren of wat energie ervan te lenen voor hun persoonlijke doelen.

Meditatie

Regelmatig stil zijn om jezelf te kunnen ervaren, zo zou je meditatie kunnen zien. De één doet het tijdens een boswandeling terwijl de ander graag op bed ligt. Hoe je het ook aanpakt, het gaat erom dat je makkelijk in een aandachtige staat komt. Misschien is een fijn Meditatiekussen Kiezen daarbij nodig of zet je mooie Meditatie Muziek op.

Mantra’s en Klank

Volgens hindoeïsten is de wereld ontstaan uit geluid. Klank, zingen en muziek maken zouden er daarom voor zorgen dat je de oertrilling van het leven ervaart. Dichterbij kun je niet komen! Je kunt bijvoorbeeld Mantra’s opzeggen die je telt met een Mala of genieten van healing met Klankschalen of Gongs.

Reiki

Een andere manier om universele energie te ervaren, is een Reiki-behandeling. Je krijgt tijdens zo’n sessie namelijk een portie levenskracht doorgegeven door de therapeut. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel over Reiki.

Beschermengelen

Voor veel mensen zijn engelen bijzondere spirituele gidsen. Ze zouden over je waken en bovendien raad geven als je het even niet meer weet. Iedereen zou zo’n bovennatuurlijke bodyguard hebben en ook kunnen ontmoeten. Hoe? Hier lees je alles over de Beschermengel.

Karma

Een leven leiden dat voor jezelf zin heeft én bijdraagt aan het welzijn van anderen, kan een lastige kwestie zijn. Hoe doe je dat nou goed? De wet van Karma is voor veel mensen dan een handig hulpmiddel. Dit boeddhistische principe helpt je namelijk om te kijken naar intenties in plaats van uitkomsten. Zo leer je ook nog eens meer over jezelf en anderen 🙂

Tarot

Zie je het leven als een groot avontuur, probeer dan eens Tarot. Door middel van symbolen laat dit kaartspel namelijk zien hoe je spirituele ontwikkeling verloopt. Hiervoor hoef je het deck alleen maar vragen te stellen. Toch is het geen eenvoudige kunst, omdat het begrijpen van de antwoorden wel wat intuïtie vergt. Dat wordt dus een tijdje geduldig kaarten leggen!

Glazen Bollen

Ook glazen bollen kun je gebruiken om toegang te krijgen tot innerlijke kennis. Door te schouwen in een globe zou je namelijk vooral naar binnen leren kijken. Benieuwd? Hier lees je hoe een Glazen Bol werkt en hoe je start met staren!

Pendelen

Pendelen is voor veel mensen een makkelijke manier om antwoorden te krijgen op levensvragen. Ook bij deze methode werk je met intuïtie, alleen zou een speciale hanger zichtbaar maken wat je van binnen weet. Handig hoor!

Inspirerende Symbolen

Symbolen of spirituele tekens zijn voor veel mensen een fijne reminder aan iets waardevols. Zonder woorden drukken ze bijvoorbeeld ingewikkelde begrippen uit zoals Yin Yang of de Levensbloem. Ook kunnen ze een gevoel van troost en bescherming geven, denk aan de Hamsa Hand of Levensboom. Sommige mensen geloven zelfs dat je de eigenschappen van het symbool over kunt nemen door er aandachtig op te concentreren. Dat wordt dus even mediteren op een Klavertje Vier!

Wat doe jij met spiritualiteit?

Laatste aanpassing op 02 februari, 2020 1:50 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50