• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Shungiet, Lees over de Historie van deze Steen der Troost

Door Lisette 14 november 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
1741 x

Shungiet, ook wel de steen der troost genoemd. Al eeuwen wordt het gebruikt voor zijn helende werking. In deze blog een stukje historie van deze bijzondere steen. 

kleine shungiet piramide

Shungiet of Shungit is een steen met vele avonturen op zijn naam. Zo zou dit zwarte steentje stammen uit de oertijd en meegebracht zijn door een meteoriet die insloeg op aarde. Al eeuwenlang wordt dit ruwe brokje gebruikt voor zijn helende en zuiverende werking, op manieren die je misschien zelf niet snel zou bedenken. Deze Steen der Troost zit vol mysterie. In deze blog daarom een korte samenvatting van het bijzondere stukje geschiedenis en de verschillende werkingen van Shungiet!

telefoonhanger met zwart steentje eraan

Dit is het Bijzondere Verhaal van de Shungiet Steen

Het verhaal van de Shungiet Steen zou je bijna kunnen beginnen met, ‘er was eens…’. Dit zwarte brokje draagt namelijk al heel wat historie en bijzondere verhalen met zich mee. De leukste en meest interessante weetjes hebben we voor je verzameld! 

Een Meteoriet die Shungiet op aarde bracht

Wat Shungiet misschien juist zo bijzonder maakt is het gerucht dat dit type edelsteen twee miljard jaar oud zou kunnen zijn. Dit soort wordt namelijk gevonden tussen gesteenten uit het Precambrium, het oudste tijdperk op aarde. Een van de theorieën beweert dat dit zwarte brokje op onze planeet is gekomen door een meteorietinslag. Shungit zou hiermee hebben bijgedragen aan het ontstaan van leven op aarde! 

Dit is de Vindplaats van al het Shungit op Aarde

Shungiet zou zijn naam danken aan de regio Shun’ga, die je kunt vinden in de Russische streek Karelië. Zijn vindplaats grenst ook aan het grote Onegameer, wat gevormd zou zijn door de meteorietinslag waaruit Shungit is ontstaan. Rusland is ook de enige plek op aarde waar deze steensoort te verkrijgen is. 

Door Tsaar Peter de Grote werd de Shungiet Werking Bekend

De Russische tsaar Peter de Grote stond bekend om zijn bewondering voor Shungiet. Via geruchten zou hij gehoord hebben over de bijzonder helende werking van de steen. Daarom ging hij ermee aan het experimenteren. Omdat de Tsaar (1672- 1725) de genezende krachten van Shungit persoonlijk al had ervaren, besloot hij dat elke soldaat de steen moest hebben. Peter was ervan overtuigd dat dit ziekte zou voorkomen en tevens vies drinkwater kon zuiveren. Ook was hij de opdrachtgever voor het bouwen van het eerste Russisch Kuuroord in Karelië, compleet met een Shungiet-kamer! 

Shungit wordt al vanaf de 18e eeuw gebruikt voor zijn werkingen

In Rusland is staat Shungiet volgens kenners bekend als een echte levensbron. Daarom wordt het daar al sinds de 18e eeuw toegepast bij medische behandelingen. Maar in het 400 jaar gebruik ervan, is het ook op vele andere wijzen toegepast. Shungiet staat met name bekend om de waterzuiverende- en straling afstotende krachten. Daarnaast zou het bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden als pigment in verf, poeder voor in badwater en als  bestanddeel voor in gezichtsmaskers, isolatiemateriaal en geneesmiddelen.. Vandaag de dag bestaan er ook nog steeds veel shungit-kamers in Russische kantoorpanden, scholen en zelfs gevangenissen!

ketting met zwarte driehoek

Zo kun je de Waterzuiverende Werking van Shungiet Toepassen

Een van de twee werkingen waar Shungit vooral bekend om staat, is zijn waterzuiverende kracht. Het water uit het Onegameer staat er al eeuwen om bekend dat het helend zou werken. Het is niet voor niets dat tsaar Peter de aanmaak van gezuiverd water voor het Russische leger vereiste. Uit wetenschappelijk onderzoek zou namelijk zijn gebleken dat water infused met de wondersteen inderdaad een antibacteriële en zuiverende eigenschap heeft. Hiervoor kun je Shungiet zelf natuurlijk ook voor gebruiken. Het maken van Edelsteenwater met deze steen gaat als volgt

  1. Zorg dat je getrommelde stenen en een waterkan hebt.
  2. Plaats de stenen voorzichtig op de bodem van de kan.
  3. Schenk er water naar eigen voorkeur bij (zonder koolzuur).
  4. Laat vervolgens 48 uur afgedekt staan.
  5. Is de kan bijna leeg? Laat een dun laagje water staan, zodat je alleen nog maar bij hoeft te vullen in plaats van opnieuw op te laden.
  6. Vergeet de stap Edelstenen Verzorgen niet 😉

Shungiet ketting rond met levensbloemZo kun je een Shungiet Piramide Gebruiken tegen Straling

Shungiet zou volgens sommigen een sterk absorberende kracht hebben, waardoor het negatieve energieën opneemt. Het steentje zou aardstralen en elektromagnetische straling als een spons opzuigen. Omdat het in feite voorkomt dat er ook maar iets negatiefs in jouw buurt komt, wordt het ook wel gezien als een hele beschermende steen. Je kunt Shungiet Kopen in de vorm van een piramide of bol en deze producten plaatsen bij elektrische apparaten in huis. Ook wordt Shungit aangeboden in de vorm van stickers en als hangers voor je mobieltje. Zo heb je altijd een kleine zwarte pantser bij je tegen alle elektrosmog 🙂

telefoon met shungiet sticker

Dit zijn de Andere Spirituele Werkingen

Naast het gebruik tegen straling of voor zijn waterzuiverende kracht, zijn er volgens kenners ook genoeg andere spirituele werkingen verbonden aan Shungiet. Het absorbeert negatieve energieën van buitenaf, maar ook van binnenin jezelf. Het idee is dat de steen je emotionele balans zou herstellen, ook wat je chakra’s betreft. Shungit hoort bij de eerste chakra vanwege zijn aardende eigenschap. In Rusland staat de steen ook wel bekend als de Steen der Troost. Als je het namelijk vasthoudt, zou het helpen bij het verwerken van een trauma of je kalmeren wanneer je ontzettend geschrokken bent. Je zou kunnen zeggen dat Shungit dus ook op spiritueel niveau een zuiverende werking heeft 🙂 

armband met zwarte kralen

Ontdek nog meer Bijzondere Steensoorten

Vraag jij jezelf ook weleens af: Welke edelsteen past bij mij? Er zijn ook ontelbaar veel soorten met bijzondere betekenissen en spirituele werkingen. De bekendste zijn misschien wel de drie uit de Gouden Driehoek. Zo zou de Rozenkwarts Betekenis staan voor alles wat warm en hartelijk is, oftewel de liefde! De Bergkristal Betekenis staat daarentegen weer voor licht en helderheid en wordt veelal gebruikt bij healing en energiewerk. De derde steen Amethist zou volgens sommigen de perfecte beginnerssteen zijn. Zo heeft elk stukje van deze aarde zijn eigen avonturen te vertellen en kan je dus bijna niet teleurgesteld worden 😀

Hoe ben jij van plan Shungiet te gebruiken? Of heb je een andere lievelingssteen?

Laatste aanpassing op 27 oktober, 2020 3:51 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

  1. Wat kan je het beste gebruiken, gepolijste of ongepolijste shungiet en hoe groot moet het zijn voor werking rond het huis en waar is de beste plaats(en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *