• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Om Namah Shivaya, Daarom Doe je een Shout Out naar Shiva

Door Madelon de Groot 3 juli 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
11507 x

Om Namah Shivaya is een krachtige mantra die kan kalmeren in tijden van verandering. Ontdek hier wat deze symbolische groet aan Shiva doet!

om namah shivaya beeld van Shiva Nataraj

De Hindoeïstische ‘Om Namah Shivaya’ mantra is een hele bekende mantra. De tekst is een shout out naar Lord Shiva, de god van transformatie en vernietiging. Ze wordt gezongen voor haar beschermende kracht en als inspiratie om mee te bewegen met veranderingen. Benieuwd wat deze drie woorden voor jou in petto hebben? Verdiep je hier in de beroemde groet aan Shiva!

Zo Vertaal je de Om Namah Shivaya Tekst

Zoek je naar de Om Namah Shivaya vertaling, dan kom je een heleboel interpretaties tegen. Sanskriet is volgens kenners namelijk een hele symbolische taal, waarvan veel in de klank of vibraties van de woorden verstopt zou zitten. Zelf zingen of reciteren is volgens yogi’s dus een must om te voelen wat de tekst doet. Hieronder vind je de meest gangbare vertalingen van elk woord in de mantra.

Om of Ohm

De Om of Ohm uit de ‘ohm namah shivaya’ mantra is een woord dat je in veel hindoeïstische teksten tegenkomt. Deze klank is volgens gelovigen het geluid van de kosmos, de oervibratie van het bestaan. Om staat hier dus voor bewustzijn, eeuwigheid en energie en gaat aan de meeste mantra’s vooraf om de juiste stemming op te roepen.

Namah

Namah betekent ‘ik groet’, ‘buig voor’, ‘bewonder’, ‘respecteer’ of ‘eer’.

Shivaya

Degene die hier hartelijk begroet wordt, is de god Shiva en wat hij representeert. In de hindoeïstische mythologie staat Shiva bekend als vurig figuur die danst met kosmische krachten en ze daardoor transformeert. Deze heilige zou bovendien een goed ontwikkeld Derde Oog hebben en beschikken over intuïtieve kennis over het bestaan. Shiva Nataraja symboliseert voor veel mensen daarom hun werkelijke kern, het deel van jezelf dat er altijd is en groeit door levenservaring.

Daarom Kun je Ook Hari Om Namah Shivaya Zingen

Hari betekent in het Sanskriet ‘datgene wat wegneemt’ of ‘hij die verwijdert’. Yogi’s noemen de oergod Vishnu ook wel Hari, omdat hij mensen van hun zonden zou bevrijden. Samen met Om kun je Hari begrijpen als het loslaten van oude energie, waarna je Shiva ‘vraagt’ of hij je wil helpen weer positieve kracht te creëren.

Zo Brengt Ohm Namah Shivaya Betekenis in je Leven

Voor veel mensen heeft de mantra Om Namah Shivaya betekenis als steuntje in de rug bij grote uitdagingen en levensveranderingen. Volgens liefhebbers helpt hij:

 • vrede en rust te voelen
 • helderheid te creëren in je situatie
 • (eigen-) wijsheid te vinden
 • zelfrespect te cultiveren
 • vriendelijkheid te bewaren

Zo Chant je de Ohm Namah Shivaya Mantra

Mediteren op de Om Namah Shivaya mantra kan zowel zingend als reciterend, hardop of in jezelf. Klassieke teksten raden 108 keer herhalen aan om de vibratie van de affirmatie te voelen. De meeste mensen gebruiken daarom een Mala of gebedsketting met dezelfde hoeveelheid kralen. Zo raken ze de tel niet kwijt! Vind je 108 keer een beetje veel, doe er dan gewoon minder, bijvoorbeeld met behulp van een kleinere Mala Armband of Shamballa Armband. Wil je helemaal spiritueel matchen met de energie van Shiva? Dan zou je een gebedsketting met Rudraksha Kralen kunnen kiezen. Deze bijzondere besjes zijn volgens de verhalen zijn tranen van liefde!

Bekijk onze Mala’s

Meer weten over Affirmaties en Meditatie?

Mantra Meditatie is voor veel mensen een prettige manier om positiviteit te oefenen. Bekrachtigende spreuken zijn er namelijk voor elke situatie die je maar kunt bedenken. Probeer eens een andere spirituele klassieker zoals de Om Mani Padme Hum Mantra, de mantra van mededogen. Ook kun je natuurlijk je eigen Affirmaties Maken, helemaal in de creatieve spirit van Shiva!

Bekijk ons Meditatie Assortiment

Laatste aanpassing op 23 maart, 2023 2:25 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. woensdag een week geleden werd ik wakker en zong of liever gezegd sprak ik ohm namah shivaya…..niet wetende dat het als zodanig bestond….een vriendin vertelde me om het op te zoeken en blij verrast ben ik met de betekenis….het komt niet voor niets op mijn pad kan ik mededelen. Deze mantra zal voor mij niet uit mijn leven verdwijnen…..zo mooi en zo hard nodig om in dieper vertrouwen en kracht verder te leven

 2. Dag Madelon, als je voor deze mantra nog het woord hari gebruikt, dus :
  ‘hari om namah shivaya’ dan is dat net zo goed toch? Hartegroet Wim

  1. Hoi Wim! Jazeker is dat net zo goed 🙂 Hari is simpelweg een andere benaming voor Vishnu, die samen met de goden Shiva en Brahma de drie-eenheid Trimurti vormen. De mantra kan dus gerust met of zonder Hari ervoor worden gezonden. Het is maar net wat jijzelf prettig vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *