• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

De leukste cadeaus voor pakjesavond! 🎁 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Shiva Nataraja, Dit kan de Kosmische Danser voor je Doen

Door Anouk 3 december 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
7186 x

Shiva Nataraja is de god van verandering en vurigheid die al dansend door het leven gaat. Laat je hier inspireren door zijn betekenis en werk zelf met de moves van Shiva!

shiva nataraja messing 10 cm
Shiva Nataraja figuren laten de swingende kant van Lord Shiva zien, een van de belangrijkste goden in de Indiase mythologie. Deze populaire beeldjes tonen niet alleen zijn superkrachten, maar zorgen er ook nog eens voor dat je zin krijgt om te zwieren. Lees hier daarom alles over de betekenis van de Kosmische Danser en gebruik de tips om je eigen groove te zoeken.

Dit zijn de Specialiteiten van Shiva

In de Indiase mythologie vormt Shiva samen met Vishnu en de god Brahma een belangrijk drietal dat met hun krachten de wereld in stand houdt. Zo is Brahma de schepper van het gezelschap, Vishnu de beschermer en draagt de god Shiva betekenis als brenger van verandering. Dit doet hij volgens de meeste hindoes namelijk door te vernietigen wat niet meer nodig is. Klinkt misschien onaardig, maar hij zou het doen om het welzijn van alle wezens te bevorderen. Omdat Shiva de kringloop van het leven op zijn duimpje kent, zou hij namelijk de allerhoogste kennis of kennis van het hoogste hebben. Zijn Derde Oog, het spirituele punt van inzicht en intuïtie, zou dan ook super goed ontwikkeld zijn.

shiva nataraja messing 10 cm vooraanzicht

Zo Ziet Shiva Nataraja Eruit

Shiva Nataraja staat ook bekend als de Kosmische Danser en verbeeldt een Shiva god die in een cirkel van vlammen danst. Haren vliegen daarbij alle kanten op. Shiva’s linkerbeen is opgeheven, terwijl zijn rechtervoet de demoon Apasmara vertrapt. Zijn vier armen drukken elk iets anders uit. In de bovenste linkerhand houdt hij bijvoorbeeld een symbolisch vuur vast. De arm daaronder kruist over Shiva’s borst en eindigt in een gebaar naar de aarde. In zijn bovenste rechterhand zie je de damaru, een kleine drum in de vorm van een zandloper en met de opgeheven palm eronder maakt Shiva de abhaya mudra, een teken van geruststelling.

Bekijk Alle Shiva Beelden

shiva nataraja voeten apasmara lotus

Dit Betekent Shiva Nataraja

Volgens hindoes laat de Nataraja zien hoe Shiva de kosmische krachten een handje helpt door ze te bewegen. Omdat dit nogal lastig uit te leggen is, barsten deze beelden van de symboliek. Wil je alle details en verwijzingen begrijpen, dan ben je wel even bezig. Daarom hier drie thema’s van de Nataraja die je terugvindt in de meeste beelden:

 • Vuur en Verandering
 • Tijd en Eeuwigheid
 • Kennis en Waarheid

Vuur en Verandering

De brandende ring om Shiva heen symboliseert volgens veel mensen eeuwige verandering. Vuur staat in het hindoeïsme namelijk voor transformatie, terwijl de cirkel net zoals een Mandala naar eeuwigheid verwijst. Ook de vlam die Shiva vasthoudt laat zien dat hij zijn krachten beheerst. Probeer vuur maar eens in je hand te houden – geen goed idee voor stervelingen!

Tijd en Eeuwigheid

De damaru of heilige drum staat in mythologische beelden meestal voor het begin der tijden. De god Brahma zou namelijk het heelal hebben gemaakt uit één oerklank, de Ohm. Vervolgens zou Shiva ervoor hebben gezorgd dat het leven vrolijk verder groeide. Ook zorgt hij ervoor dat alles een keer sterft, zodat er weer nieuw leven kan ontstaan. En zo zal het altijd gaan!

Kennis en Waarheid

Omdat Shiva weet hoe het leven werkt, zou hij heel wijs zijn. Hij inspireert hindoes en yogi’s dan ook om op zoek te gaan naar diepere waarheden. Die zou je kunnen vinden door illusies links laten liggen, precies zoals Shiva over de demoon Apasmara heen walst. Deze ‘dwerg der onwetendheid’ zou je namelijk niet veel verder brengen. Ook wijst Shiva naar beneden, een teken dat je daarbij moet leren dealen met aardse verlangens. Vind je dat best lastig? Shiva stelt je gerust met zijn abhaya mudra: je kunt het best 🙂

Bekijk al onze Spirituele Beelden

Zo Werk je met de Moves van Shiva Nataraja

De moves van Shiva zijn natuurlijk bedoeld om je in beweging te brengen. Zo zou je niet alleen van alles beleven, maar ook achter het grote geheim van de smid komen. Heb je zin om een dansje te wagen met deze god van kennis en verandering, dan vind je hier tien tips:

 1. Staar een tijdje naar een Nataraja en kijk wat het met je doet
 2. Doe de Natarajasana, een yogahouding geïnspireerd op Shiva
 3. Verdiep je in de Zonnevlecht Betekenis, het chakra van vuur en transformatie
 4. Oefen je intuïtie of Derde Oog met een Glazen Bol, Tarot of Pendelen
 5. Gebruik bijpassende Chakra Kleuren om je te ondersteunen
 6. Doe een Mantra Meditatie met de klassieker Om Nama Shivaya, ‘ik buig voor Shiva’
 7. Zing een feestelijke versie van Shiva Shambho, een lied om je energiek te maken
 8. Maak muziek, kunst of iets anders moois om het leven te vieren
 9. Verwarm jezelf met een vuurtje of verbrand iets dat je los wilt laten
 10. Dans in je eentje of bezoek een van de vele estatic dances of Nataraj feesten

Interesse in Indiase Goden?

Wil je Shiva Beelden kopen, dan is de Nataraja waarschijnlijk de eerste versie die je tegenkomt. Toch zijn er ook andere uitvoeringen van deze bekende heilige, bijvoorbeeld rustig mediterend. Ook Ganesha is een populaire mythische figuur. Deze god met het olifantenhoofd is de zoon van Shiva en Parvati en is volgens hindoes de vriendelijkheid zelve.

Welke heilige inspireert jou?

Ontdek meer van onze Hindoe Goden Beelden

 

 

Laatste aanpassing op 15 juni, 2023 2:03 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50