• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek 1.000+ Zenvolle producten in onze Sale 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Kristallen en Stenen, Zoek de Verschillen en Gelijkenissen

Door Lisette 10 december 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
3898 x

Kristallen zijn Geen Stenen, maar wel Edelstenen. Hoe zit dat nou? Ontdek het in deze Blinkende Blog en Leer ook Zelf Kristallen te Maken!

twee amethist ruwe kristallen

Kristallen zijn mineralen, maar geen stenen. Toch vallen ze wel onder het kopje edelstenen. Dit kan best voor wat verwarring zorgen, maar we willen het beestje wel bij de juiste naam kunnen noemen toch? Daarom krijg je in deze blog uitleg over de verschillen en gelijkenissen tussen kristallen en andere stenen. En wanneer je eenmaal een expert bent op het gebied van kristallografie, kun je aan de slag met het zelf maken van verschillende kristallen! Zelfgemaakte natuurlijke bling bling, dat wil toch iedereen 🙂

Amethist geode

Zo Ontstaan Kristallen in de Pure Natuur

Het is bijna niet voor te stellen dat zulke prachtige kristallen gewoon puur natuur zijn. Toch is het zo! Kristallen ontstaan door verschillende manieren van kristallisatie. Het bijzondere aan deze kristallijne gesteentes is dat ze in de juiste omstandigheden kunnen groeien van kleine korreltjes tot een immens groot blinkend brokstuk. Het proces kan daarom ook wel duizenden tot miljoenen jaren duren. Ze hebben de ruimte nodig om te groeien, zonder dat de groei van andere stenen in de weg zitten. En dit hele proces vindt plaats in de geheime gangen van onze wereldse bergen!

Seneliet toren

Het Mineraal maakt Kristallen zo Speciaal

Een kristal bestaat uit één zuiver materiaal, namelijk een mineraal. Dit is een natuurlijk gevormde stof, zoals zilver en zout, dat niet gemengd is met andere stoffen. De kleur, vorm en de andere eigenschappen van een kristal worden dus grotendeels bepaald door één stofje! Maar er bestaan dan wel weer 3000 verschillende soorten mineralen en daarom kunnen kristallen ook zo verschillen van uiterlijk. Hoe weet je dan dat het een kristal is, zou je kunnen denken. Nou, ze hebben allemaal iets gemeen wat niet met het blote oog kan zien. Hiervoor heb je een microscoop nodig. Als je kristallen namelijk van héél dichtbij bekijkt, zie je dat de atomen en moleculen een regelmatig patroon hebben. Dit kun je vergelijken met sneeuwvlokjes, die ook altijd dezelfde vorm hebben wanneer je ze uitvergroot. Kristallen kunnen er dus allemaal anders uit zien, maar zijn hetzelfde binnenin 🙂

Bekijk ons Ruwe Edelstenen Assortiment

Kristallen zijn technisch gezien Geen Stenen

Vaak worden alle gesteenten verzameld onder de termen edelstenen, mineralen en kristallen. Dat is zeker niet verkeerd, want laten we eerlijk zijn, het zijn er ook bijna teveel om onderscheid in te maken. Toch zit er wel verschil tussen een kristal en een steen. Waar kristallen uit één mineraal bestaan, bestaan gesteentes uit 2 of meerdere stoffen. Daarom zien deze er van de buitenkant, door de verschillende structuren en kleurschakeringen, ook vaak oneffen uit, bijvoorbeeld lapis lazuli. In de wetenschap pakken ze het slim aan door een steen een amorf te noemen. Hopelijk wordt het verschil tussen de twee soorten hiermee kristalhelder!

Ruwe Braziliaanse Gele Kwarts

Waarom Noem je een Kristal dan Wel een Edelsteen?

Wanneer je op internet gaat zoeken naar edelstenen, zul je hoogstwaarschijnlijk veel kristallen tegenkomen. Ze vallen namelijk wel onder het kopje edelstenen. Misschien denk je nu, huh? Maar het zijn toch geen stenen… Dat klopt! Een steen wordt pas een edelsteen genoemd wanneer deze herkenbaar is aan zijn kleur, vorm, glans en daarnaast ook nog eens zeldzamer is dan de gemiddelde straatsteen. Eigenlijk kun je ‘edelstenen’ zien als een soort hoofdcategorie. Hieronder vallen dan weer de sub-categorieën ‘stenen’ en ‘kristallen’ en ga zo maar door. 

Getrommelde edelstenen

Dit zijn Voorbeelden van (On)Natuurlijke Kristallen

Kristallen zijn natuurproducten waarvan sommigen zeldzamer zijn dan de ander. Dat maakt ze misschien ook zo populair om te verzamelen. Maar wanneer een natuurlijk product gewild is, wordt er vaak ook een namaak versie gemaakt. Een “nep” kristal heet Zirkonia en wordt industrieel gemaakt. Het verschil valt bijna niet op! Dit kan vaak alleen een getraind oog herkennen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg natuurlijke soorten! Hieronder vind je daarom een aantal mineraalsoorten waaruit verschillende kristallen kunnen groeien.

Siliciumdioxide of Kwarts: kan voorkomen als bergkristal, amethist, rozenkwarts en tijgeroog

Aluminiumoxide of Korund: kan voorkomen als saffier en robijn.

Cyclosilicaat waarvan de Beril-groep: kan voorkomen als smaragd, aquamarijn, morganiet en heliodoor.

getrommelde edelstenen fluoriet

 

Volg dit Recept om Zelf Kristallen te Maken

Wist je dat je ook zelf kristallen kunt maken? Thuis kun je het groeiproces van een kristal gewoon nabootsen. Hiervoor heb je niet veel nodig, alleen wat geduld 😉

Dit heb je Nodig

 • Aluin in poedervorm
 • Lijm
 • Halve eierschaal 
 • Pot en kom
 • Trechter of vergiet 
 • Waterkoker

Volg dit Recept stap voor stap

 1. Kook genoeg water om de pot mee te kunnen vullen en laat een beetje afkoelen.
 2. Giet het water in de kom en voeg steeds een lepel aluinpoeder toe totdat het niet meer oplost.
 3. Filter het water in de pot door middel van een vergiet of een trechter met een stukje keukenpapier.
 4. Pak je eierschaal – zorg ervoor dat het velletje eruit is – en bestrijk deze aan de binnenkant met lijm en strooi er wat aluinpoeder over.
 5. Plaats de halve eierschaal voorzichtig op de bodem van de pot. Duw dit bijvoorbeeld even aan met een prikkertje (raak het water niet aan met je vingers!).
 6. Na ca. 3 uur zie je waarschijnlijk de eerste kristalvorming ontstaan.
 7. Na 24 uur wachten, zou je al een behoorlijke brok kunnen hebben!

 

Bekijk ons getrommelde Edelstenen Assortiment

 

Probeer ook deze Variaties op het Kristallen Recept eens

Hieronder vind je nog een aantal variaties op het bovenstaande recept om uit te proberen 🙂

Ander Mineraal. Je hoeft niet per se aluinpoeder te gebruiken, want zout, suiker of een ander soort mineraal kan natuurlijk ook. Het verschil is alleen de groeitijd, zout duurt bijvoorbeeld langer dan aluin om als kristal te vormen.

Groeibasis. De kristallen moeten ergens op kunnen groeien, zoals een eierschaal. Deze basis kan ook een paperclip, een schelp of ijzerdraad met stof zijn. Dat laatste kan een leuke kernkleur geven aan een doorzichtige kristal! 

Vormpjes maken. Van ijzerdraad met stof kun je ook allerlei vormpjes buigen waarop het mineraal kan gaan groeien. Maak bijvoorbeeld een kristallen hart!

Kleur toevoegen. Geef je kristallen een kleurtje door voedingskleurstof aan het gefilterde water toe te voegen. 

gekleurde stenen of kristallen op een plankje

Op deze Manieren kun je Kristallen Gebruiken

Tussen kristallen en stenen heb je de verschillen gevonden en de gelijkenissen ontdekt. Ook weet je hoe je zelf natuurlijk bling bling kan creëren. Nu nog wat leuke manieren om ze te gebruiken. Probeer bijvoorbeeld eens een Gouden Driehoek te leggen of rock de regenboog met een Chakra Stenen Set. Ook heeft elke steen zijn eigen betekenis en werking en dit kun je toepassen om jezelf een boost te geven. Dan wil je misschien eerst antwoord op de vraag ‘welke edelsteen past bij mij?’. Nu we het toch over kristal hebben, wist je dat er al eeuwenlang gebruik wordt gemaakt van Kristallen Schedels? Mocht dit niet helemaal bij jou passen, dan kun je op onze website altijd nog Spirituele Sieraden Kopen met je favoriete kristal!

Laatste aanpassing op 22 februari, 2024 11:24 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *