Sale
Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru 50.000+ Zenvolle klanten
Madelon de Groot
DoorMadelon de Groot 3 juli 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
121 x

Om Namah Shivaya

De Hindoeïstische mantra ‘Om Namah Shivaya’ is een helende mantra. De tekst betekent letterlijk: een groet aan Shiva, de god van transformatie en vernietiging. We zullen de woorden van deze tekst wat verder ontleden:

Om is een woord dat we veel tegenkomen in mantra’s, het staat voor de heilige klank van de schepping. Namah is een buigende begroeting, uit bewondering, respect en eerbetoon. Shiva mag je zien als het allerhoogste, het puurste, het zuiverste in jezelf.

Om Namah Shivaya heeft een beschermende kracht. Tevens helpt deze mantra jou om in balans te blijven, of in balans te komen als dat nog niet het geval is.

Ondersteuning in moeilijke tijden

Iedereen komt in zijn leven moeilijkheden tegen: periodes waarin alles tegenzit, momenten waarop je een zware beslissing moet nemen waarbij je je alleen voelt staan, of iemand los moet laten die jouw leven verlaat. Dat zijn de momenten waarop je bescherming niet alleen nodig hebt, maar ook het hardst kan gebruiken.

Over deze mantra Om Namah Shivaya wordt gezegd dat hij jou helpt als je hem regelmatig 108 keer chant (zingt), hij blijft daarna vibreren in jouw hart. Ook schijnt hij zo krachtig te zijn dat meditatie en/of yoga overbodig worden. Daarbij is het wel van belang dat je deze mantra met respect en vertrouwen zingt, dat je er tijdens het zingen op vertrouwt dat hij jou gaat brengen waar jij behoefte aan hebt. Dat klinkt veelbelovend, maar wat doet hij dan precies?

  • hij helpt jou de weg naar vrede te vinden, en geeft je wijsheid en helderheid mee voor onderweg. Daardoor kom je uit de situatie waar je nu middenin zit.
  • hij steunt jou bij het vinden van je eigenwaarde. Je wordt rustiger in je hoofd, waardoor het leven je een stuk makkelijker afgaat.
  • hij brengt jou innerlijk evenwicht, als gevolg waarvan je soepeler omgaat met wat er speelt.
  • hij begeleidt jou in het verminderen van onrust en stress, met als resultaat dat je minder snel uit je slof schiet naar de mensen om je heen.

Chanten in de praktijk

Het chanten werkt het best, als je er tijd voor neemt, dus niet even snel voor het ontbijt of tussen twee afspraken door. Liefst ga je in meditatiehouding op je kussen zitten. Let er daarbij op dat je goed rechtop zit, met waardigheid. Als je wat gespannen of moe bent, neem dan eerst even tijd om te aarden, te ontspannen en op je ademhaling te concentreren. Heb je de juiste focus, begin dan met chanten. Ben je even afgeleid, word dan niet boos, raak niet geïrriteerd. Constateer dat het gebeurt, en breng je aandacht met een glimlach terug bij het chanten van de mantra.

Na afloop voel je even na, hoe het Om Namah Shivaya nog nagalmt in jouw lichaam. Als je dat prettig vindt, kan je dat ook liggend ervaren.

Zelfzorg

Vanwege zijn enorm krachtige werking van deze mantra wordt aangeraden goed voor jezelf te zorgen. Maakt het zingen je eens vermoeiend of word je chagrijnig, kies dan voorlopig even voor een andere mantra. Als je 108 keer chanten teveel vindt, in die zin dat het echt ongemakkelijk voor je wordt, begin dan met een lager aantal herhalingen. Wat ook kan is een aantal minuten chanten, en dat dagelijks opbouwen.

Alleen én samen sterk

De kracht in het alleen chanten van deze Om Namah Shivaya mantra zit in de herhaling, en in de focus die je legt op iets dat groter is dan jijzelf. Het chanten leidt jouw gedachten even af, waardoor je meer rust ervaart, tenminste als je regelmatig chant. De werking van mantra’s is niet wetenschappelijk bewezen, maar dat wil niet zeggen dat ze geen effect hebben. Bij meditatieavonden, yogalessen en opleidingen persoonlijke ontwikkeling voelt het samen chanten van mantra’s ontzettend sterk en krachtig. Je voelt letterlijk dat je niet alleen staat.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *