• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Beste Yogamat Voor Jou – Ontdek de 5 Populairste Soorten

Door Anouk 12 mei 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
802 x

Op zoek naar de Beste Yogamat? Hier vind je de Favoriete Types van Sportieve Spiru Klanten en waarom deze Oefenpartners zo Lekker Werken!

basic yogamat indigo

De beste yogamat vinden kan al een work out op zichzelf zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten, van budgetvriendelijke beginnersmatjes tot prijzige voor de echte yoga pro’s. Daarom vind je hier de 5 meest verkochte op spiru.nl, inclusief een overzicht van hun kwaliteitskenmerken. Zo zie je in één oogopslag of het matje voldoet aan je wensen en wordt het uitzoeken van een eigen yogamat relaxter dan ooit! 🙂

De Beste Yoga Matten volgens Spiru Klanten

Uit de beste yoga mat test onder Spiru Klanten kwam deze top 5:

 1. Spiru Yogamat Basic
 2. Yogi & Yogini Matten
 3. Manduka PROLite Yoga Mat
 4. Manduka eKO Yoga Mat
 5. Manduka eKO Superlite

Zo Herken je een Goede Yoga Mat

Wat is een goede yogamat? Voor veel gebruikers zijn er 3 kwaliteitskenmerken die meespelen in het aanschaffen van een nieuwe mindful metgezel, namelijk

 • milieuvriendelijkheid
 • slijtvastheid
 • prijs

Hieronder vind je bij elk van de 5 toppers hoe ze scoren op deze punten. Hopelijk staat de beste yogamat voor jou er tussen!

basic yogamat roze

Yoga Mat Basic

 • milieuvriendelijkheid: laag
 • slijtvastheid: laag
 • prijsklasse: 15,00

De Yoga Mat Basic van Spiru is zoals de naam al doet vermoeden, basic. Deze budgetvriendelijke variant is gemaakt van PVC, een materiaal waar de meeste beginners goed mee uit de voeten kunnen. Het biedt namelijk genoeg grip voor de meeste yogavormen en is makkelijk schoon te maken. Duurzaamheid speelt alleen geen grote rol bij deze mat: het PVC is regulier geproduceerd en de slijtvastheid krijgt een voldoende. Toch kan de Basic met goede verzorging best een tijdje mee, bijvoorbeeld door er een Yoga Handdoek overheen te leggen tijdens sessies waarin je veel zweet of wild beweegt. Zo ontzie je het oppervlak en kun je met een goedkope mat veel verschillende asana’s doen!

Yogi & Yogini Matten

 • milieuvriendelijkheid: verschilt per model
 • slijtvastheid: verschilt per model
 • prijsklasse: 15 – 60 euro

Yogi & Yogini is een mindfulness merk dat betaalbare yogaproducten verkoopt voor beginners. Binnen dit assortiment kun je kiezen uit verschillende materiaalsoorten zoals PVC (met jute), TPE en ecologisch rubber. De PVC matten zijn gemaakt volgens EU richtlijnen voor gebruiksveiligheid. Dit betekent dat er geen schadelijke stoffen verwerkt zijn of vrijkomen terwijl je aan de asana’s gaat. De TPE matten zijn daarnaast geproduceerd in Taiwan en garanderen eerder een duurzaam (her-)gebruik. Hecht je waarde aan een milieuvriendelijke productie? Dan kom je uit bij de rubberen mat van dit merk. Hieronder lees je meer over de verschillen in milieuvriendelijkheid, slijtvastheid en prijs binnen de lijn van Yogi & Yogini.

Yogi & Yogini PVC Matten

 • milieuvriendelijkheid: laag
 • slijtvastheid: laag
 • prijs: 17,99

De PVC yogamatten van Yogi en Yogini worden veel gekozen door beginners. Wanneer je bijvoorbeeld nog niet weet hoe vaak je hem gaat gebruiken, welke yogavorm bij je past of welke grip je nodig hebt, dan zijn dit praktische startpartners. PVC matten bieden namelijk een prima grip en zijn een niet al te grote investering. Ze slijten wel relatief snel bij intensief gebruik of actieve yogavormen, dus hou er rekening mee dat je op den duur een nieuwe nodig hebt. Wil je de bovenlaag van je PVC mat stroever maken of beschermen tegen slijtage? Dan kun je een Yoga Handdoek er overheen leggen.

Yogi & Yogini TPE Matten

 • milieuvriendelijkheid: gemiddeld
 • slijtvastheid: gemiddeld
 • prijs: 30 – 45,00

De TPE Matten van Yogi & Yogini worden geproduceerd in Taiwan en zijn gemaakt van synthetisch rubber gecombineerd met kunststof. TPE is ontworpen als biologisch afbreekbaar materiaal en dus milieuvriendelijker dan de PVC matten van Yogi & Yogini. Ook zijn ze vriendelijk voor mensen met een natuurrubber of latex allergie. Deze matten kunnen goed tegen zweet en hebben een prima grip, maar zijn minder geschikt voor dynamische soorten yoga vanwege hun zachte ondergrond. Precies die dempende kwaliteit is dan weer heel fijn tijdens yin yoga of restorative!

Yogi & Yogini Rubber Matten

 • milieuvriendelijkheid: hoog
 • slijtvastheid: hoog
 • prijs: 59,99

Een versie van natuur rubber is volgens veel mensen de beste yogamat, omdat hij anti-slip is en een leven lang meegaat. Tot zover positief voor het milieu, maar voor veel mensen speelt ook het productieproces mee. In dat geval zit je goed bij deze Yogi & Yogini mat, waarbij nadruk is gelegd op zorg voor Moeder Natuur. Zo wordt bijvoorbeeld de kwaliteit van de bedrijfsvoering streng gecontroleerd en zijn de matten gekleurd met verf die geen schadelijke chemicaliën bevat (OEKO-TEX certificaat). Ook wordt het water dat hiervoor nodig is gezuiverd voordat het de fabriek verlaat en worden alleen gerecyclede verpakkingsmaterialen gebruikt. Binnen de Yogi & Yogini lijn is de rubber yogamat dus de meest duurzame!

De Manduka PROLite Yoga Mat

 • milieuvriendelijkheid: hoog
 • slijtvastheid: hoog
 • prijsklasse: 80 – 100 euro

Het is even een investering, de Manduka PROLite, maar dan heb je ook wat. Deze mat bestaat namelijk uit duurzaam geproduceerd PVC met een stoffen laagje eroverheen. Tijdens het maken van de mat komen bovendien geen schadelijke stoffen vrij en het textiel erin is ecologisch gecertificeerd. Ook maakt dit speciale stoffen oppervlak de mat extra slijtvast. In tegenstelling tot andere matjes van PVC kunnen er namelijk geen ‘stukjes’ uit je mat komen door enthousiast grijpende vingers en tenen 😉

De Manduka eKO Yoga Mat

 • milieuvriendelijkheid: hoog
 • slijtvastheid: hoog
 • prijsklasse: 95 – 100 euro

EKO Yoga Matten zijn gemaakt van biologisch rubber uit het Amazone-gebied. Deze grondstof wordt op een houdbare manier gewonnen, zonder beschadiging van het belangrijke natuurgebied. Wat de eKO mat bovendien bijzonder maakt, is het net zo duurzaam geproduceerde bovenlaagje van polyester en natuurlijk katoen. Hierdoor neemt de mat geen zweet en vuil op, in tegenstelling tot de meeste rubberen matten. Niet alleen is je oefenpartner zo makkelijk schoon te maken, ook gaat ze langer mee en behoud je een goede grip.

De Manduka eKO Superlite

 • milieuvriendelijkheid: hoog
 • slijtvastheid: hoog
 • prijsklasse: 45 – 55,00

De eKO Superlite is, zoals je al kunt raden, een lichtere versie van de Manduka eKO mat. Hij wordt verkocht als ideale reispartner om mee te nemen, maar kan ook gebruikt worden als laag over een minder stroef matje heen. Dat is bijvoorbeeld handig als je verschillende yogavormen beoefent! De eKO Superlite heeft dus dezelfde duurzame productie als zijn zwaardere broertje, maar is iets goedkoper en biedt minder demping.

De Beste Yogamat voor Jouw Yoga Oefeningen

Voordat je een mat op kwaliteit uit gaat kiezen, helpt het om te weten welke yogavorm je gaat doen en hoe vaak hij uitgerold gaat worden. Een trouwe metgezel voor Yin Yoga moet bijvoorbeeld comfort bieden, terwijl tijdens Ashtanga of Hot Yoga juist grip en hygiëne belangrijk zijn. Een dikkere mat geeft daarnaast veel demping en eentje voor lange mensen meer bewegingsvrijheid. Lees daarom hier Welke Yoga Mat het beste bij jouw soort practice en gebruikspatroon past. Bovendien vind je hier tips om een Yoga Mat Schoon te Maken. Echte yogi’s zorgen naast zichzelf namelijk ook goed voor hun oefenmaatjes! 🙂

Laatste aanpassing op 14 maart, 2024 10:13 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *