• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek onze meest populaire producten 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Bikram Yoga – Tips om jezelf staande te houden

Door Madelon de Groot 26 juni 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
658 x

Bikram Yoga tips om jou voor te bereiden op een intensieve les. Niets minder fijn dan onvoorbereid te zijn! Alle tips ontdek je in deze bikram yoga blog.

Bikram Yoga

Bikram yoga is geen gewone vorm van yoga. Bikram yoga oefeningen worden uitgevoerd in een warme ruimte van ongeveer 38 tot 40 graden celcius. Waar moet je om denken voordat je aan je work out begint? Lees snel verder!

Waarom Bikram Yoga?

Er zijn vele positieve Bikram Yoga effecten. Door de warme ruimte zijn je spieren flexibeler en zou de kans op blessures kleiner zijn. Het doel van de bikram yoga poses is dan ook om jezelf iedere keer weer uit te dagen en te verbeteren. Ook kun je afvallen met Bikram yoga. De intensiteit zorgt ervoor dat je lichaam in shape blijft. Bovendien zweet je veel door de warmte, waardoor afvalstoffen zouden worden afgevoerd en je huid en lichaam worden gereinigd. Het houdt je lichaam schoon en zelfs de doorbloeding zou kunnen verbeteren door het temperatuurverschil van binnen en buiten de zaal. Volgens liefhebbers zou Bikram yoga zelfs stress verminderen. Met al deze dingen samen zou je dus indirect met Bikram Yoga afvallen!

Hot Yoga Voordelen

Is Bikram Yoga hetzelfde als Hot Yoga? Ja, deels. Het is eigenlijk een vorm van hot yoga, net zoals hatha yoga en ashtanga bijvoorbeeld. De voordelen van Bikram Yoga komen wel overeen met de voordelen van hot yoga, maar hier komt nog bij dat je bij de die eerste zoveel mogelijk dezelfde oefeningen in een vaste volgorde uitvoert om jezelf te verbeteren. Zo kun jij je eigen proces goed in de gaten houden!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Misschien een overbodig advies, maar voldoende drinken is belangrijk. Drink een paar liter water voordat de les begint. Niet in één keer natuurlijk, maar verspreid over de dag. Ook goed eten is belangrijk als je weet dat je veel gaat bewegen. Eet je laatste maaltijd ongeveer twee uur voordat je naar de bikram yoga studio vertrekt. Vlak voor de sessie kun je nog wel een sapje drinken of wat fruit nemen.

Tijdens de Bikram Yoga Les

Om het meeste uit jouw yoga practice te halen, hebben we een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet. Houd hier rekening mee, zodat je optimaal kunt genieten:

  • De juiste outfit
  • Geschikte yoga mat
  • Yoga handdoek
  • Crème en make-up

De juiste outfit

Voor zowel mannen als vrouwen raden we aan om zo min mogelijk of zo strak mogelijke yoga kleding te dragen. Losse kleding zal irriteren, omdat je veel gaat zweten. Je wilt natuurlijk niet dat jouw kleding zo vochtig wordt, dat het zweet naar beneden komt druipen! Kies als vrouw bijvoorbeeld voor een strakke top of speciale yoga BH met een kort broekje en als man voor een strakke korte broek.

Een geschikte mat voor Bikram Yoga

Vooral bij deze vorm van yoga kun je niet zomaar de eerste de beste mat gebruiken. Door het vele zweten, is niet elke yogamat geschikt. De beste yogamatten voor Bikram Yoga beschikken over een antisliplaag en is slijtvast. Dan glijd jij niet uit en gaat je metgezel langer mee!

yogamat

Bikram Yoga handdoek

Een yoga handdoek tijdens de les is geen overbodige luxe. Niet alleen kun je hier het zweet mee afvegen, maar absorbeert hij ook het vocht en geeft hij meer grip op de mat. Vooral als je geen geschikte yogamat hebt, kan een handdoek handig zijn. Door hem bovenop de mat te leggen, absorbeert hij het vocht en blijft het niet op de mat liggen. Minder gevaarlijke taferelen dus! Naast matten bestaan er ook special yoga handdoeken met antisliplaag. Met name die van Manduka zijn populair bij de intensieve yogavormen. Vele daarvan nemen extra vocht op, zijn sneldrogend en voorkomen dat je uitglijdt. Een yoga handdoek zorgt er tenslotte voor dat je yogamat schoon blijft, minder vaak gereinigd hoeft te worden en daardoor langer meegaat.

Crème en make-up

Zoals je inmiddels weet, is slipgevaar een groot ding bij Bikram Yoga. Heb je er weleens aan gedacht dat je ook make-up en crèmepjes beter kunt bewaren voor na de les? Omdat dit uit kan lopen, zou het alsnog op je mat kunnen belanden wat weer zorgt voor, jawel, slipgevaar.

Alle yogaproducten bekijken

Na de sessie

Na de yogales is je yogamat schoonmaken een logische volgende stap. Een speciale yogamat reiniger voorkomt dat bacteriën de mat intrekken en dit zorgt er weer voor dat jouw trouwe rakker langer meegaat. Als je geen regelmatige reiniging uitvoert, zul je te maken krijgen met nare luchtjes, kan de kleur vervagen en de grip verminderen. Maak je mat dus al-tijd schoon!

Meer over Yoga bij Spiru

Ben je nog niet uitgelezen over yoga? Lees dan ook eens onze blogs over yogariem oefeningen, oefeningen met yoga blok en het verschil tussen yoga en pilates. Bij Spiru ontdek je alles wat je altijd al wilde weten over yoga!

Welke tips heb jij om jezelf staande te houden?

Laatste aanpassing op 13 oktober, 2020 1:45 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *