Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru Kies een gratis cadeau bij elke bestelling
Anouk
DoorAnouk 7 juni 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
1469 x

Je hebt een geweldige Gouden Driehoek-set gekocht of een unieke edelstenen hanger in huis gehaald. Dan is het nu zaak dat je jouw natuurstenen goed reinigt. Zo blijven ze niet alleen mooi, maar ook effectief. In dit artikel vind je vijf manieren voor het reinigen of ontladen van je edelstenen!

Om de kracht van je nieuwe kristal goed te kunnen voelen en gebruiken, moet hij zo neutraal mogelijk zijn. Dat wil zeggen niet beïnvloed door ‘vreemde’ energieën. Spiru heeft hier een aantal richtlijnen voor je op een rijtje gezet. Zo leer je alles over het reinigen van edelstenen en pas je deze methoden straks zonder moeite toe!

Reinigingsmethoden

 • Zout
 • Water
 • Rijst
 • Edelstenen
 • Wierook

Reinig je stenen altijd voor het eerste gebruik en zorg daarna dat je telkens met schone stenen werkt. Herhaal dus naar behoefte en toepassing. Dat kan af en toe zijn, maar ook na ieder gebruik. Als er in je huis gerookt wordt, reinig je stenen dan wekelijks.

Zout

Zout heeft de energie van water en zee in zich. Bovendien is het zelf een mineraal. Daarom wordt het vaak gebruikt om stenen mee te ontladen. Doe dit wel indirect: het zout kan makkelijk edelstenen beschadigen.

Gebruik hiervoor twee glazen schalen, waarvan er één in de andere past. Vul de grootste schaal met een laagje biologisch (zee-)zout. Plaats het kleinere schaaltje op het zout en leg je steen of set daarin. Dit kan 1 tot 5 uur. Dit zout kun je hergebruiken voor dezelfde methode.

 • Niet geschikt voor:
  Onder andere chalcedoon, moldaviet, opaal, barnsteen (amber) en tere stenen die waterhoudend zijn. Zout onttrekt namelijk vocht en dat beschadigt sommige stenen.

Water

Edelstenen kun je reinigen onder stromend water, via de indirecte watermethode of steriliseren in afgekoeld gekookt water. Steriliseren is vooral noodzakelijk als je de edelstenen op of in het lichaam gebruikt, bijvoorbeeld voor (yoni) massage of therapie.

Stromend water
Hou de steen circa vijf minuten onder stromend water. Droog hem vervolgens aan de lucht of in de zon. Let er bij zonlicht op of jouw steensoort daar tegen kan. In ons artikel over Opladen kun je daar meer over lezen.

Indirecte methode
Gebruik twee glazen schalen, waarvan er één in de andere past. Zet de kleine schaal in de grote en vul de grote met een laagje water. Zorg ervoor dat het water de kleine schaal grotendeels omhult, zonder gevaar voor overlopen. Voeg eventueel een paar druppels essentiële olie toe aan het water. Gebruik in dat geval zuiverende of stabiliserende geuren zoals citroen, lavendel of jeneverbes. Plaats je steen of set vervolgens in het kleine schaaltje. Laat een aantal uren tot een etmaal staan en ververs tussentijds.

Afgekoeld gekookt water
Leg de waterbestendige steen 15 minuten in gekookt water dat iets afgekoeld is. Zo steriliseer je hem. Kook stenen en mineralen nooit, want dan barsten ze!

 • Geschikt voor: 
  Onder andere amethist, jaspis, aquamarijn en kwartsvarianten zoals bergkristal, lavendel- en rozenkwarts.
 • Niet geschikt voor:
  Edelstenen die niet met water in aanraking mogen komen omdat ze poreus of ijzerhoudend zijn. Dit zijn onder andere turkoois, lapis lazuli, malachiet, chrysocolla, fluoriet, calciet, celestiet, magnetiet, angeliet, preniet, pyriet en gipsachtigen zoals seleniet, hanksiet en haliet. Ook barnsteen (amber), opaal, woestijnroos en markasiet kunnen slecht tegen vocht.
 • Bij pendels en sieraden:
  Spoel de steen af en niet de metalen ketting. Dompel pendels of sieraden niet onderGebruik bij twijfel de indirecte watermethode of een andere reinigingsoptie.

Rijst

Rijst absorbeert vocht en vuil. Daarom is het een ideale manier om kwetsbare stenen te reinigen die niet tegen vocht kunnen.

Leg je kristal in een schaaltje met zilvervliesrijst of bruine rijst. Zorg dat hij helemaal bedekt is. Laat ongeveer 24 uur staan en gooi de rijst daarna weg.

 • Geschikt voor:
  Tere edelstenen zoals magnetiet, turkoois en lapis lazuli.
 • Niet geschikt voor:
  Chalcedoon, moldaviet, opaal, barnsteen (amber) en tere stenen die waterhoudend zijn. Rijst onttrekt vocht en dat beschadigt deze stenen.

Edelstenen

Met hematiet kun je stenen ontladen en reinigen. Het neemt namelijk negatieve energie van de steen op. Hematiet heeft als voordeel dat het zelf niet gereinigd hoeft te worden. Ideaal, een zelfreinigend mineraal uit moeder aarde! Mocht je nou wel het gevoel hebben dat je hematiet wat uitgeput is, laad het dan op in ochtend- of namiddagzon. In het artikel over Opladen vind je daarover informatie. Ook amethist en seleniet worden gebruikt om te reinigen. Deze stenen moeten wel weer opgeladen worden na hun taak.

Leg je kristallen een aantal uur of een etmaal op een laagje hematietsplit. Dan kan in een schaaltje of Abalone schelp.

 • Geschikt voor:
  Alle edelstenen en mineralen.

Wierook

Je kunt edelstenen en mineralen energetisch zuiveren met wierook of een witte salie smudge. Het is een makkelijke methode omdat het heel goed toegepast kan worden voor alle stenen. De soorten wierook die aanbevolen worden bij een energetische schoonmaak zijn sandelhout, palo santo en witte salie.

Steek je wierook of smudge aan. Het is daarbij, zoals alle energiewerk, belangrijk dat je een intentie uitspreekt. Raak de stenen niet aan met de gloeiende stick, maar cirkel er omheen.

 • Geschikt voor:
  Alle edelstenen en mineralen.

Ga bij het werken met kristallen altijd uit van je eigen intuïtie en ervaring. Energiewerk is persoonlijk en altijd weer anders. Ook gezond verstand is een goede raadgever bij het toepassen van de reinigingsmethodes. Als je twijfelt, raadpleeg dan een expert of edelsteentherapeut. Of word er gewoon zelf één door te oefenen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *