• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Hoe Ontstaan Edelstenen? Op deze 4 manieren!

Door Marije 8 december 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
9019 x

Hoe ontstaan edelstenen en hoe worden kristallen gevormd? Ontdek hier de magische geschiedenis van jouw favoriete mineralen!

Hoe ontstaan kristallen in de natuur? Wie dat wil weten, moet ongeveer 4,5 miljard jaar terug in de tijd, de tijd waarin de aarde ontstond. Verschillende processen in de bodem zorgden ervoor dat er prachtige schatten gecreëerd werden. Hoe lang die schatten erover doen om gevormd te worden, kan variëren van honderden tot miljoen jaren. De oudste schat is wel 4,4 miljard jaren oud! Lees verder om erachter komen wat jouw favoriete juweel misschien wel meegemaakt heeft!

trommelstenen edelstenen kwarts mix

Hoe Ontstaan Kristallen en Edelstenen?

Het ontstaan van edelstenen gebeurt op verschillende wijzen, afhankelijk van de omstandigheden waarin de aarde zich op die plek of in die periode bevindt. Mineralen kunnen zich op drie manieren vormen, namelijk:

  1. magmatisch
  2. sedimentair
  3. metamorf

Dus waar worden edelstenen gevonden of waar komen edelstenen vandaan? Uit de spannende geschiedenis van de grond!

edelstenen engel fluoriet

Magmatisch Gevormde Mineralen

Mineralen die rond het oppervlakte van de aarde ontstaan, noem je magmatisch of primair gevormd gesteente. De structuur van deze stenen lijkt op glas. Magmatische mineralen bestaan namelijk uit afgekoeld magma onder het oppervlakte van de aarde of lava dat boven de grond is gestold. Door druk en veranderende temperatuur, groeien deze kristallen over miljoenen jaren uit tot massieve stenen. Aardverschuivingen duwden deze briljante beauties vervolgens naar het oppervlak, waar ze nog altijd gedelfd worden. Weten welke mineralen magmatisch zijn? Onder andere Obsidiaan, Peridoot, Fluoriet, Opaal en Amethist!

edelstenen geboortesteen hanger december turkoois

Sedimentaire Gesteenten

Sedimentaire edelstenen zijn ‘secundair gevormd’, namelijk door de kracht van water en wind. Deze kristallen bestaan uit laagjes in elkaar gedrukte klei, zandkorrels, schelpen en steentjes. Vaak begonnen ze hun ontwikkeling als stukken steen of zandkorrels die onder invloed van erosie van bergen afbrokkelden. Rivieren vervoerden deze materialen vervolgens naar meren en oceanen, terwijl ze onderweg sporen van kalk en metaal aantrokken. Over miljoenen jaren begonnen zich zo laagjes te vormen die steeds dikker werden. Druk perste het water uit deze lagen en maakte de mineralen zo keihard. Je kunt in sedimentair gesteente dan ook laagjes of ‘banden’ herkennen. Bekende voorbeelden van deze soort zijn Calciet, Chalcedoon en Turkoois.

geschenkflesje met granaat

Metamorf Gesteente

Metamorf gesteente is ‘tertiair gevormd’, dat betekent dat het bestaande kristallen zijn die een tweede, ingrijpende make-over hebben gekregen. Dit gebeurt wanneer magmatische mineralen of afzettingsgesteenten afdalen naar een dieper gelegen aardlaag, bijvoorbeeld door verschuivingen in de grond. Onder invloed van de hogere temperatuur en druk in deze nieuwe omgeving, werden de stenen harder en vormden ze nieuwe kristallen. Metamorfe edelstenen zoals Kyaniet en Granaat zijn daarom dubbel zo bijzonder!

Hoe ontstaan Edelstenen door Meteorieten?

Een vierde manier waarop edelstenen ontstaan is door meteorietinslagen. Vooral in de beginjaren van de aarde gebeurde dit regelmatig. Tijdens zo’n knal kwam veel energie vrij en een gigantisch hoge temperatuur die het aanwezige materiaal op aarde verplaatste en transformeerde. Moldaviet is een voorbeeld van een kristal dat zou zijn ontstaan door een inslag in Zuid-Duitsland, bijna 15 miljoen jaar geleden. Door de hitte werden verschillende aardkluiten langs de Moldau gestrooid, vandaar de naam Moldaviet. Dit groene mineraal is volgens kenners dus een combinatie van aardse en buitenaardse energie – een soort alien onder de edelstenen!

schatkistje met edelstenen

Hoe Ontstaan Edelstenen Soorten?

Nu je weet hoe verschillende groepen stenen ontstaan, is het tijd voor een kijkje in de geschiedenis en samenstelling van deze all time favourites:

  • Bergkristal
  • Amethist
  • Woestijnroos
  • Barnsteen
  • Opaal

Geode van Bergkristal

Hoe ontstaat Bergkristal?

Bergkristal ontstaat uit een verbinding van zuurstof en silicium. Dit geldt eigenlijk voor alle kwartssoorten. De steen is gevormd onder het oppervlakte van de aarde onder hoge temperaturen, wat het een magmatisch gesteente maakt. Het doorzichtige uiterlijk maakt dat eigenlijk al glashelder! Volgens anderen zouden de wittere en minder transparante varianten ontstaan zijn door heet water in ondergrondse gangen.

ruwe amethist edelsteen groot

Hoe ontstaat Amethist?

Amethist ontstaat zowel op de metamorfe als de sedimentaire wijze. Het is bovendien een kwarts, net als Bergkristal. Door insluitsels van mangaan, titaan en ijzer krijgt het zijn kenmerkende paarse kleur die kan verbleken bij langdurige blootstelling aan zonlicht.

woestijnroos

Hoe ontstaat Woestijnroos?

Woestijnroos wordt ook wel zandroos genoemd. Het ontstaat door capillaire werking, namelijk water dat tegen de zwaartekracht instroomt, verdampt en mineralen achterlaat. Gips en bariet uit het water combineren dan met zachte zandondergrond waardoor een Woestijnroos ontstaat. Wist je dat sommige woestijnrozen scherpe randjes krijgen die de banden van een 4×4 kunnen doorboren? Dat is de kracht van kristal!

ruwe barnsteen met calciet

Ontstaan Barnsteen

Hoe ontstaat Barnsteen? In de Middeleeuwen hadden mensen daar vreemde ideeën over. Sommigen dachten dat het gestold schuim van walvissen was, anderen verharde honing. Pas in de achttiende eeuw ontdekte de Russische geleerde Lomonosov dat Kopal en Barnsteen ontstaan uit gefossiliseerd dennenhars van de Pinus Succinifera. Toen deze hars afgesloten raakte van zuurstof, versteende het. Soms met planten en diertjes er nog in! Kenners kunnen de leeftijd en waarde van Barnsteen bepalen aan de hand van deze insluitsels. Hoe meer verstekelingen erin zitten, hoe duurder dus de Barnsteen.

edelsteenhanger roze opaal peertje

Hoe ontstaat Opaal?

Opaal zou op magmatische – en magische – wijze gevormd zijn onder het aardoppervlak in oude geothermische warmwaterbronnen. In dit water borrelden volgens kenners mineralen omhoog die zich langs de wanden en holtes afzetten tot gesteenten. Ook zou Opaal ontstaan zijn bij de vorming van fossielen. Verwar Opaal alleen niet met Opaliet: deze synthetische steen is van glas en door mensenhanden gemaakt!

Meer over Edelstenen Weten?

Nu je weet hoe Edelstenen ontstaan, kun je zelf aan de slag! Kun jij echte Edelstenen Herkennen en onderscheiden van de neppers? Of wil je meer inzicht in Helende Kristallen die bij iemands karakter of levensfase passen zoals een Geboortesteen of Edelstenen voor je Kinderen? Begin je al een echte kristallen expert te worden, verdiep je dan in het Edelstenen Combineren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om Edelstenen op Kleur te kiezen en in te zetten voor specifieke doelen. Volgens kenners is dat het geheim achter onder andere Chakra Stenen en de Gouden Driehoek. Ook kun je met wat kennis over het mixen en matchen van mineralen je eigen Edelsteenwater Maken. Zo verrijk je volgens liefhebbers je voeding met goede vibes!

Bekijk al onze Edelstenen & Mineralen

Welke edelsteen is jouw favoriet?

Laatste aanpassing op 27 maart, 2022 8:25 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *