• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek onze meest populaire producten 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Mala Betekenis – Jouw Spirituele Assistent tijdens Meditatie

Door Lisette 27 maart 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
10803 x

Een mala wordt al eeuwen gebruikt als telhulp tijdens het mediteren. Ervaar de magie van de mala betekenis, 108 keer om precies te zijn!

Een mala gebruik je om mantra’s of ademhalingen mee te tellen. Als je regelmatig mediteert, kan deze gebedsketting een enorme steun blijken te zijn en dat niet alleen vanwege het tellen. Een mala kan je namelijk zoveel meer bieden, let maar op 😉

boeddha beeld met mala ketting

Een Mala is er voor Iedereen

Een mala is van oorsprong een gebedsketting die voornamelijk wordt gebruikt tijdens Pujas (diensten) en meditaties in het boeddhisme en hindoeïsme. Mala’s bestaan al duizenden jaren om Mantra’s te tellen. Dit kunnen bijvoorbeeld korte Affirmaties of eeuwenoude liederen zijn. Religieus of niet, je mag de mantra ketting tegenwoordig ook dragen omdat je hem mooi vindt of om je te herinneren aan een bepaalde intentie. Geef je mala een betekenis die voor jou van belang is 🙂

mala ketting rudraksha kralen en oranje kwast

Dit is de Mala Betekenis

Het woord ‘mala’, ook wel ‘japa mala’ genoemd, betekent simpelweg ‘snoer’, ‘slinger’ of ‘krans’ wanneer je het woord vertaald vanuit het Sanskriet. Maar de symboliek van deze boeddhistische mala ketting heeft meer te maken met de menselijke ziel. Een mala staat namelijk in het teken van mededogen en zou volgens kenners helende eigenschappen hebben. De mala armband betekenis is hetzelfde. Maar, daar houdt de mala ketting betekenis niet op!

persoon houdt mala ketting vast in beide handen

Daarom is het Getal 108 zo Belangrijk

Het is natuurlijk niet puur toeval dat een mala in het boeddhisme en andere religies en tradities altijd 108 aantal kralen bevat. Dit getal heeft de neiging om overal op te duiken. Om een aantal voorbeelden te noemen; in het Tibetaans boeddhisme bestaat het pad van de menselijke ziel uit 108 stadia. Boeddha verwoordt 108 vragen en antwoorden in zijn sutra’s en daarom vind je zo’n gebedsketting in boeddhisme. De hindoegod Shiva heeft 108 namen en verschijningsvormen. Kortom, het getal 108 komt niet uit de lucht vallen!

lichte kleur stenen kralen ketting

De Onderdelen die Betekenis geven aan de Mala

Achter elk onderdeel van een gebedsketting zit een diepere gedachte en functie. Er zijn veel verschillende soorten mala’s, maar ze hebben één ding gemeen, namelijk dat elk onderdeel je kan steunen in het bereiken van meer innerlijke vrede en mentaal geluk. 🙂 De belangrijke onderdelen voor een mala ketting zelf maken zijn:

 • Het materiaal van de 108 kralen
 • Het garen
 • Het kwastje
 • De Goeroe kraal

Het materiaal van de 108 kralen

Er kunnen verschillende soorten materialen gebruikt worden voor de kralen van een mala, namelijk:

Rudraksha Zaden. Rudraksha Mala’s bevatten gedroogde zaden uit grote bessen. Het woord rudraksha betekent ‘tranen van Shiva’; een belangrijk hindoeïstische god.

Lotuszaden. De Lotusbloem is een erg belangrijk symbool en een metafoor voor spirituele ontwikkeling.

Bodhizaden. Deze zaadjes zijn afkomstig van de bodhiboom, waaronder boeddha (Siddhartha Gautama) volledige verlichting bereikte.

Beenderen. Vaak zijn dit yakbeenderen die uitgesneden zijn tot kleine schedeltjes die je kunnen herinneren aan de kringloop van het leven en de dood.

Schelp. In het Tibetaans boeddhisme is de schelp één van de acht gelukssymbolen.

Healing mala’s. Er zijn ook de zogenaamde healing mala’s. Deze worden gemaakt met Helende Kristallen waarmee je jouw intentie kan versterken.

Het Garen

Ook het garen geeft betekenis aan de mala, want het staat symbool voor verbinding met elkaar. Toch zitten er vaak knopen tussen de kralen zodat ze elkaar niet kunnen aanraken. Zo raak je tijdens het mediteren en tellen van je mantra’s niet afgeleid door het gerinkel van de kralen.

Het kwastje

Het is je vast opgevallen dat elke gebedsketting een kwastje bevat. Deze zit er niet zomaar, want volgens de traditie zou deze de positieve energie verspreiden die voortkomt vanuit je affirmaties.

De Goeroe kraal

Het laatste belangrijke onderdeel is de extra kraal (geen deel van de 108), genaamd ‘goeroe’ of ‘guru’ kraal. Deze markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de ketting. Tijdens het verschuiven van de kralen voel je dat je het eindpunt van de mala bereikt hebt wanneer je bij de goeroe bent beland. Het is eigenlijk een super handig hulpje, dus ogen dicht en tellen maar!

Bekijk ons Mala Assortiment

vrouw in meditatiehouding

Een Mala Ketting gebruiken

Om mantra’s te tellen moet de mala ketting gewikkeld worden om de middelvinger of ringvinger. Nadat er een mantra is voorgedragen, wordt de duim gebruikt om de ketting één kraal door te schuiven. De extra kraal bij het kwastje wordt de guru kraal genoemd. Deze kraal markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de mala. Ga er niet overheen, het fungeert namelijk niet als gebedskraal. De eerste kraal die gebruikt dient te worden tijdens een meditatie, is de kraal links van de guru kraal. Als de meditatie klaar is en je weer aankomt bij de guru kraal, is dit een moment van reflectie. Bij een eventuele nieuwe rondgang dient de mala ketting een halve slag gedraaid te worden. Hierdoor begint de volgende meditatie rechts. De laatste kraal wordt dan de eerste kraal.

Zo Gebruik je een Mala tijdens Meditatie

Een manier om de ketting te gebruiken tijdens meditatie gaat als volgt

 1. Kies een bestaande mantra of verzin een positieve affirmatie voor jezelf. Bijvoorbeeld: ik ben goed zoals ik ben.
 2. Zoek een rustige plek en ga in een goede houding zitten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een Meditatiekussen Kiezen voor extra comfort of wat Meditatie Muziek opzetten voor prettige sfeer.
 3. Sluit je ogen en maak contact met je ademhaling. Pak je rust!
 4. Neem je mantra in gedachten of volg je ademhaling.
 5. Neem de eerste kraal tussen de vingers van je rechterhand en laat deze losjes op je ring- of middelvinger rusten. Plaats je duim op de guru-kraal.
 6. Adem in en adem uit, waarop je je eerste mantra opzegt.
 7. Je kunt je mantra’s of ademhalingen bij houden door de kralen door te schuiven met je vingers op elke adem die je uitblaast.
 8. Ga zo door op je ademhaling totdat je bij de guru bent.
 9. Nog een rondje? Ga dan niet voorbij de guru-kraal, maar draai de mala een halve slag en ga verder in tegenovergestelde richting.
 10. Je kunt er op dat moment ook voor kiezen om de guru in te zetten als een soort “pauzekraal” om een moment stil te staan bij je intenties.

Welk soort Mala zou jij wel willen als tel assistent tijdens het mediteren?

Laatste aanpassing op 23 augustus, 2022 1:19 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *