• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis Verzending vanaf €50
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Lisette
Door Lisette 9 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
3958 x

Lotusbloem: een Waardevol Plantje dat Wereldwijd Opduikt als Symbool. In deze Blog vind je de Betekenis die Achter de Blaadjes Schuilgaat.  

witte lotusbloem kaarshouder op een houten plateau

De lotusbloem betekenis is niet in één zin te omschrijven, want er zijn er velen. Eén ding is zeker: de symboliek van de Lotusbloem is voornamelijk gebaseerd op zijn bijzondere manier van groeien en bloeien. In het oude Egypte, en later ook in het Hindoeïsme en Boeddhisme, kreeg de bloem al een heilige waarde toegeschreven. Meerdere goden en godinnen worden met dit stukje natuur gesymboliseerd. Dat niet alleen: sommige belangrijke spirituele praktijken zijn zelfs gebaseerd op de lotus. Wat betekent lotus symbool en wat gaat er toch schuil achter deze zuivere bloem? Ontdek in deze blog de diverse betekenissen!

witte lotus kaarshouder met gouden randjes

Groei en Bloei en Betekenis Lotusbloem Spiritueel

Wat je misschien niet verwacht, is dat de de lotusbloem het liefst groeit vanuit moerasachtige bodems. De wortels nestelen zich in de diepte van het water, waar enorme hoeveelheden stengels uit kunnen schieten. Deze kunnen, afhankelijk van de diepte van de plas, maar liefst een paar meter lang worden. Vanuit de stengels groeien afzonderlijke bladeren en bloemen. De bloem zelf steekt vaak boven de bladeren uit en bloeit het hele jaar door. Bij zonsopgang opent de bloem zijn bladeren en bij zonsondergang sluit hij weer. Dit groeiproces staat symbool voor ons eigen leven en innerlijke groei 🙂

witte lotusbloem met gouden randjes

Zuiverheid Symboliek Lotusbloem

De lotus mag dan wel graag groeien in een moerassig gebied, maar een besmeurde bloem zul je niet snel tegenkomen. Hij staat daarom ook bekend als de bloem van de zuiverheid. De reden hiervoor is dat dit plantje ook echt een zelfreinigend vermogen heeft. De lotus heeft namelijk een waterafstotende eigenschap, waardoor modder en water altijd vanzelf van het blad afglijden. Dit wordt ook wel hydrofoob of het lotuseffect genoemd. Er komen dus altijd smetteloze prachtige bloemen en bladeren boven water!

lotusbloem patroon van een kaarshouder

De Lotusbloem Betekenis vanuit Culturen en Religies

Waar staat een lotus voor? De lotusbloem symbool heeft niet per se één standaard betekenis, maar juist vele verschillende. Net zoals bij veel andere symbolen, verschilt de boodschap van dit bloemige teken ook per cultuur en religie. Daarom vind je hieronder de betekenis van de lotus vanuit het oude Egypte, het Hindoeïsme en het Boeddhisme.

Betekenis van de Lotusbloem volgens de Oude Egyptenaren

Sommigen beweren dat de Egyptenaren de eersten waren die betekenis gaven aan de lotusbloem. Op de overgebleven relikwieën van het oude Egypte zie je vooral de blauwe lotus met zijn spitse bladeren terugkomen. De bloem wordt vaak afgebeeld als een knop met aan elke zijde een puntig blad. Voor dit eeuwenoude volk stond de betekenis van de lotusbloem voor wedergeboorte en schepping. Ook zou de Egyptische zonnegod Ra uit de bloem zijn ontstaan. Daarom wordt de lotus ook wel gezien als het teken voor de zon en het licht. Voor het Egyptische volk viel ook het openen en sluiten van de bladeren van de lotus als reactie op de zon op. Daarom werd het gezien als ‘de bloem die de zon vereert’.

Betekenis Lotusbloem Hindoeïsme

De heilige lotus zou een herkenbaar symbool zijn in de rijke Hindoeïstische mythologie. Binnen deze religie staat de bloem vooral symbool voor schoonheid en zuiverheid. Bij het dragen van dit teken als amulet ben je volgens sommige hindoes beschermd tegen ziekte en ongevallen. Ook de goden en godinnen van het Hindoeïsme worden vaak afgebeeld met een lotusbloem, zoals Vishnoe. Andere hindoeïstische betekenissen van de lotus zijn geluk, bescherming, pracht, vruchtbaarheid en oneindigheid.

Betekenis Lotusbloem Boeddhisme

In het Boeddhisme is de de lotusbloem betekenis soortgelijk aan die van het Hindoeïsme, maar dan met andere achtergrondverhalen. In het Boeddhisme is de lotusbloem één van de acht belangrijke gelukssymbolen. De belangrijkste betekenis van de lotus is verdeeld over drie delen:

 1. De groei van de lotus uit het water, wat de cyclus van het leven symboliseert.
 2. De schone bloem in een drassige omgeving, wat staat voor zuiverheid.
 3. De reactie van de bloem op de zon, die in het teken staat van het bereiken van verlichting.

Ook boeddhistische heilige figuren worden gesymboliseerd met de bloem. Er bestaat een mythe dat de originele boeddha zelfs geboren zou zijn uit de lotus. Ook de bodhisattva Samantabhadra, de beschermheilige van de boeddhistische oefeningen zoals meditatie, wordt afgebeeld met een lotus teken. Hierdoor zie je waarschijnlijk de lotus vaak terugkomen bij meditatie praktijken, zoals bijvoorbeeld de ohm lotus mantra. Probeer maar eens de Om Mani Padme Hum Om mantra.

Elke Kleur Lotusbloem heeft zijn Eigen Betekenis

De lotus ‘bloem’ komt voor in meerdere kleuren en geuren. In het boeddhisme heeft ook elke kleur lotus een eigen betekenis. Dat kunnen de volgende soorten zijn:

 • Roze Lotus
 • Witte Lotus
 • Blauwe Lotus
 • Rode Lotus
 • Paarse Lotus

Roze Lotus

De roze bloem heet ook wel Nelumbo nucifera en dit is dè originele heilige lotus! Deze soort komt uit India en Indonesië en heeft lichtroze bladeren. Deze kleur lotus staat in het teken van persoonlijke groei en voor de mogelijkheid om contact te maken met je ziel.

Witte Lotus

Wit symboliseert in meerdere culturen en religies puurheid en reinheid. In het boeddhisme staat de witte lotusbloem hier ook symbool voor, maar tevens voor vrede en perfectie. De Nelumbo White wordt gebruikt als teken voor het streven naar een persoonlijk doel.

Blauwe Lotus

De blauwe lotus, ook wel Nelumbo Caerulea genoemd, zou alles te maken hebben met kennis. De betekenis van deze lotus soort zou je kunnen omschrijven als wijsheid en ontwikkeling van de geest. De vrucht van deze blauwe bloem symboliseert de eeuwige spirituele groei. Een leerproces dat nooit stopt!

Rode Lotus

Rood is de kleur van passie, liefde en hartstocht. Ook de rode lotus heeft deze betekenis gekregen in het boeddhisme. Naast amore wordt deze soort ook gebruikt om groei, trouw en vriendschap te symboliseren.

Paarse Lotus

Wat de paarse lotusbloem bijzonder maakt, is dat hij symbool staat voor het achtvoudige pad. Dit boeddhistische pad leidt naar verlichting; het ultieme bereikbare als boeddhist. De paarse bloem wordt daarom afgebeeld met acht blaadjes. Elk blad staat in het teken van een onderdeel van het pad naar verlichting.

Bekijk onze Lotus Sfeerlichten
hand houdt witte lotus kaarshouder vast

Dit Heeft de Lotusbloem met de Zeven Chakra’s te Maken

In de chakra-leer speelt de lotusbloem ook een belangrijke rol. In het Hindoeïsme worden chakra’s ook wel padma’s genoemd, wat Sanskriet is voor lotusbloem. Alle zeven energiepunten worden afgebeeld met een tekening waarin de lotus duidelijk te herkennen is. Om ze toch van elkaar te kunnen onderscheiden, hebben ze elk een bepaald aantal lotusbladeren. Dat ziet er als volgt uit:

 • 1e Wortelchakra heeft vier bladeren
 • 2e Sacraalchakra heeft zes bladeren
 • 3e Zonnevlechtchakra heeft tien bladeren
 • 4e Hartchakra heeft twaalf bladeren
 • 5e Keelchakra heeft zestien bladeren
 • 6e Voorhoofdchakra heeft twee bladeren
 • 7e Kruinchakra heeft duizend bladeren

Het zevende chakra wordt gesymboliseerd met de duizendbladige-lotus. Dit is ook wel het punt waar de levensenergie of kundalini naartoe stroomt en zich ontpopt als een regenboog gekleurde bloem 🙂

Gebruik en Symboliek Lotusbloem bij Yoga en Meditatie

Het zal je niet verbazen dat ook bij zenvolle oefeningen zoals yoga en meditatie, de lotusbloem een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan een bekende meditatiehouding zoals de hele lotus, ook wel padmasana genoemd. De lotus zou ook het symbool zijn dat de yoga vertegenwoordigt. Daarom zie je de lotusbloem bij yoga vaak op attributen als een yoga mat, maar ook op een meditatiekussen. Tijdens een zen-sessie zou je bijvoorbeeld de ruimte kunnen aankleden met lotus sfeerlichten met daarin heerlijke geurkaarsen. Je kunt ook je eigen sieraden maken met de lotusbloem als een bedeltje. Tijdens het mediteren kun je dan de lotus in handen nemen en je vervolgens focussen op de symboliek van de lotusbloem door bijvoorbeeld de padma mantra te chanten.

Deze symbolische betekenis doet het ook altijd goed als spiritueel cadeau, waar je in onze blog over spiritueel cadeau met betekenis geven meer over kunt lezen.

Op welke manier laat jij je inspireren door de groei en bloei van de Heilige Lotus?

Laatste aanpassing op 26 november, 2020 10:53 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50