Sale
Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru 75.000+ Zenvolle klanten
Anouk
DoorAnouk 10 september 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
283 x

Een dromenvanger maken is makkelijker dan je denkt. Je kunt zelfs je materialen verzamelen als een echte sjamaan. Hoe je dat doet? Zet je rugzak maar vast klaar!

Dromenvangers zijn handgemaakte hulpjes voor een goede nachtrust. Getooid met kralen, veren en gekleurd touw zijn het niet alleen spirituele instrumenten, maar ook prachtige kunstwerkjes. Je kunt dromenvangers kopen, maar het is natuurlijk leuker om een persoonlijke hanger te maken. Bijvoorbeeld met je favoriete veren, stenen of gedroogde besjes als versiering. Die je uiteraard als een echte sjamaan zorgvuldig bij elkaar zoekt. Gauw op pad dus, voordat het donker wordt!

Zo gaat de Mythe van de Dromenvanger

De dromenvanger komt voor in verschillende verhalen uit Noord-Amerika, waarvan de bekendste de mythe van de Ojibweg-Chippewa is. In deze vertelling bewaakt Grootmoeder Spin ’s nachts de kinderen en baby’s van de stam. Omdat ze ook in haar afwezigheid voor hen wil zorgen, weeft ze een web waarin slechte dromen blijven steken. Ze vraagt hiervoor de Wilg om een tak en krijgt van de Adelaar veren om eronder te hangen. Aan de Zon vraagt ze of hij ’s ochtends met zijn eerste zonnestralen de nachtmerries die de dromenvanger vangt, weg wil branden. In het midden van haar dromenvanger laat Oma Spin een gat over, zodat goede dromen wel hun doorgang vinden. Tot de dag van vandaag hangen dreamcatchers nog boven wiegjes en ledikantjes van kleine snurkers. Sweet dreams!

dromenvanger veren gekleurd

Dit Heb je Nodig voor een Dromenvanger

Een dromenvanger bestaat uit een aantal vaste elementen, namelijk

 • Veren
 • Een ring om het web in te weven
 • Draad om het web mee te maken
 • Koord om de vanger aan op te hangen
 • Versiering

Zo Kies je Materialen voor je Dreamcatcher

Het leuke aan het maken van een dromenvanger, is dat je hem helemaal kunt afstemmen op je wensen. Ga je voor een versie die volledig natuurlijk is, dan maak je al knutselend kennis met het sjamanisme. Want waar haal je de veren en versieringen vandaan? Welke stenen kies je en heb je wel eens aan het gebruik van echte takken gedacht? Op avontuur!

Veren Verzamelen

In veel sjamanistische culturen staan vogels voor spiritualiteit en het element lucht. Een klassieke dromenvanger heeft adelaarsveren, zoals in de Ojibweg mythe. Wil je een persoonlijke hanger maken, dan kies je natuurlijk veren die iets voor je betekenen. Misschien kom je telkens dezelfde tegen als je aan het wandelen bent of trekken bepaalde vogelsoorten je aan. Sjamanen gaan er vanuit dat dieren niet zomaar in je leven opduiken. Zo’n vliegende vriend zou best eens je totem- of krachtdier kunnen zijn, een speciaal soort spirituele helper. Fijn om die ook ’s nachts bij je te hebben!

hangende dromenvanger multicolor

Een Ring Maken of Kopen

In de ring weef je het dromenweb. Wil je een traditionele hanger dan gebruik je hiervoor een buigzame wilgentak. Deze bomensoort betekende voor Noord-Amerikaanse natives namelijk troost en bescherming. Perfect voor enge nachtmerries! Ook zou de wilg verschillende elementen of werelden met elkaar verbinden, omdat ze met wortels in de aarde staat terwijl haar takken in het water hangen. Deze kwaliteit zou helpen om ’s nachts veilig heen en weer naar dromenland te reizen. Uiteraard kun je ook een andere flexibele tak kiezen of een kant-en-klare versie van metaal. Als het voor jou maar werkt!

dreamcatcher regenboog veren en kralen

Draad Kiezen voor je Dromenvanger

Je hebt draad nodig die je om de ring wikkelt, waarmee je een web spant en waaraan je veren bevestigt. Kies dus één of meerdere soorten die je mooi vindt of waar je prettig mee werkt. Je kunt bijvoorbeeld natuurlijk touw, wol, katoen, suède veters of waskoord kopen. Ook de kleuren kun je variëren. Klassieke dromenvangers hebben kleuren die bij de vier elementen passen, maar gebruik gerust de tinten van je veren of match ze met de edelstenen die je wilt verwerken. Niets is te gek in dit geval. Denk ook even na over het koord waarmee je het kunstwerk op wilt hangen. Met nylonkoord lijkt je dromenvanger wel te zweven!

Hiermee Versier je de Vanger

Wil je de vanger extra persoonlijk maken, verwerk er dan schelpen of edelstenen in. Natuurproducten passen goed bij een traditionele dromenvanger, helemaal als je ze gevonden hebt – ware sjamanen gebruiken alleen wat ze krijgen! Wil je kristallen of edelsteen kralen kopen, let dan op de symbolische betekenis. Zo zou bijvoorbeeld Amazoniet voor balans zorgen en Tijgeroog juist beschermen. Of zoek uit welke edelsteen bij je past. Hoe meer betekenis de materialen voor je hebben, hoe positiever je in bed stapt 🙂

dromenvanger regenboog kralen liggend

Zo Zet je een Dromenvanger in Elkaar

Er zijn 4 stappen in het maken van een basis dromenvanger. Je gaat achter elkaar

 1. De Ring Bekleden
 2. Het Web Weven
 3. Veren Bevestigen
 4. Koord Knopen

De Ring Bekleden

Wikkel je favoriete touw of koord om de ring, zodat je niet meer ziet waar hij van gemaakt is. Gebruik daarbij een knijper of klemmetje om het begin op zijn plaats te houden. Ben je rond, dan knip je het overige touw af en lijm of knoop je dit vast aan het beginstukje.

Het Web Weven

Je doet dit in twee stappen: eerst maak je met je draad lussen om de ring en vervolgens weef je hier een nieuwe laag aan vast. Zo werk je van buiten naar binnen, telkens lussen makend aan de voorgaande laag. Vanaf de tweede laag kun je ook kralen verwerken of wissel gerust onderweg van kleur draad. Voor een klassieke dromenvanger laat je in het midden een gat vrij, daar zouden de goede dromen doorheen kunnen. Even een beeld erbij nodig? Bekijk deze How To Make A Dreamcatcher.

Veren Bevestigen

Maak drie of meer veters vast aan je cirkel en verzwaar deze met kiezeltjes, kristallen of kralen. Zo hangen de veren straks recht naar beneden. Hoe je de veren bevestigt, is een kwestie van voorkeur. De simpelste manier is een kraal rijgen, er een knoopje onder leggen en de pen van de veer er doorheen steken. Ook kun je een veer door de kraal doen en daarna pas een knoop eromheen maken. Gebruik gerust gekleurd touw om je veren te bevestigen. Sommigen geven voorkeur aan breder veterband en naaien de veertjes vast. Zelfs ouderwets lijmen is mogelijk!

Koord Knopen

Dan ben je bij de laatste stap: touw aan de bovenkant van je vanger maken. Ook hier kun je natuurlijk stenen, kralen, schelpen of bedels in verwerken. Sommige geven de voorkeur aan een gevlochten koord of gebruiken een mooi lint. Is dat geregeld, dan kun je hem ophangen! Wil je de knutselsessie nog passend afsluiten? Geef je dreamcatcher dan een lekkere smudge voordat je hem ophangt, net zoals de Ojibweg. Je leest alles over dit traditionele zuiveringsritueel in deze handleiding om je huis te reinigen met salie.

Slaap lekker!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

1024549