• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Totemdieren Herkennen, Tips om Je Spirit Animal te Vinden

Door Anouk 8 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
25191 x

Totemdieren brengen wijsheid, bescherming of een persoonlijke opkikker. Weten hoe je zo’n boodschapper herkent? Deze methodes maken het beregezellig!

eekhoorn op boom

Volgens native Americans zijn totemdieren oergeesten belichaamd door beesten. Ze zijn op aarde om mensen te helpen hun persoonlijke power te ontwikkelen. Volgens sjamanen draagt ieder krachtdier namelijk een uniek ‘medicijn’. Heeft hij jou uitgekozen, dan mag je gebruik maken van zijn steun en bescherming. Benieuwd welke cadeautjes Moeder Aarde voor jou in huis heeft? Hier ontdek je manieren om een totemdier te ontmoeten!

vos in bos

Dit kun je met Totemdieren

De raad van dieren vragen en je laten inspireren door hun krachten is voor westerse mensen best onbekend – voorlopig leert niemand dat hier op school. Toch is het voor Noord-Amerikaanse sjamanen de normaalste zaak van de wereld. Voorouders en andere belangrijke spirits zouden namelijk via dieren met je proberen te communiceren. Beesten hebben sterke instincten en intuïties, daarom begeleiden ze mensen bij het vinden van hun ware aard. Waarom? Zodat iedereen zich als een vis in het water voelt! 🙂

Daarom heb je Meerdere Krachtdieren

Krachtdieren zijn volgens sjamanen echte gidsen op het levenspad. Omdat iedereen groeit en verandert, komen er door de jaren heen meerdere beesten op bezoek. Bijvoorbeeld om te ondersteunen bij een levensfase of situatie. Sommige spirits lokken levenslessen uit en andere troosten je wanneer dat nodig is. Volgens veel native tradities heb je trouwens wel één blijvende helper, het totemdier. Die hoort namelijk bij een stam of groep mensen, zoals een sterrenbeeld. Een totemdier deel je dus met andere mensen, terwijl een krachtdier persoonlijk kan zijn.

hert in bos

Dit zijn Diverse Totemdieren

De meeste Noord-Amerikaanse sjamanen onderscheiden vier soorten krachtdieren:

 • De Geboortetotem
 • De Reistotem
 • De Boodschapper
 • De Schaduwtotem

Hieronder lees je welke rol elk dier in de ontwikkeling speelt.

De Geboortetotem

De geboortetotem is een dier dat je karakter uitbeeldt. Hij zou je hele leven aanwezig zijn en daarom wordt hij vaak gekoppeld aan westerse sterrenbeelden. In de native astrologie hoort de Valk bijvoorbeeld bij het teken Ram en de Uil bij Boogschutter. Het totemdier laat zien wat het doel is van je bestaan. Weet je het dus even niet meer? Roep er een beest bij!

De Reistotem

De Reistotem is volgens sjamanen een spirit die voor langere tijd bij iemand is. Hij zou je bijvoorbeeld helpen om belangrijke levenslessen te leren of luidt de volgende fase in. Komt er dus een onbekend dier bij je aankloppen, dan begint er waarschijnlijk een nieuw hoofdstuk 😉

De Boodschapper

Boodschappers zijn volgens veel mensen dieren die plotseling of kort verschijnen, meestal op een manier die veel indruk maakt. Ze komen je bijvoorbeeld een praktisch advies geven, een plots inzicht of een noodsignaal. Mensen die boodschappers tegengekomen zijn, beschrijven deze momenten als levensveranderend.

De Schaduwtotem

De naam zegt het eigenlijk al: de Schaduwtotem is het dier dat verborgen zaken laat zien. Dat kunnen angsten zijn, maar bijvoorbeeld ook onvervulde verlangens. Meestal heeft hij precies de kwaliteiten die je nodig hebt om deze onbekende talenten te ontwikkelen. Het kan dus even schrikken zijn als dit beestje verschijnt, maar de bedoelingen zijn goed!

twee uilen op een tak in het bos

Manieren om je Krachtdier te Leren Kennen

Jouw krachtdier ontmoeten kan op verschillende manieren. Volgens de native legendes kiezen ze hun beschermeling zorgvuldig uit, dus ga er maar vanuit dat ze staan te springen/vliegen/watertrappelen om je te ontmoeten. Vind je het spannend of lastig? Misschien verklaart het beest dat je tegenkomt wel waarom 😉

Zo kun je het aanpakken:

 • Onderzoek je (Minst) Favoriete Dier
 • Bereken je Geboortetotem
 • Kijk Goed om je Heen
 • Schrijf je Dromen Op
 • Mediteer of Maak een Trancereis
 • Gebruik Medicijnkaarten of Tarot

Je (Minst) Favoriete Dier

Heb je een lievelingsdier? Grote kans dat hij bij je hoort. Je kunt er via onderstaande manieren achterkomen wat het beestje te vertellen heeft. Ook afkeer of angst voor een bepaalde soort kan je iets vertellen: welkom Schaduwtotem! 😉

Bereken je Geboortetotem

Ben je bekend met westerse sterrenbeelden, dan zijn dit de bijbehorende native totems:

 • Ram – Valk
 • Stier – Bever
 • Tweelingen – Hert
 • Kreeft – Specht
 • Leeuw – Zalm
 • Maagd – Beer
 • Weegschaal – Kraai
 • Schorpioen – Slang
 • Boogschutter – Uil
 • Steenbok – Sneeuwgans
 • Waterman – Otter
 • Vissen – Wolf

Kijk Goed om je Heen naar Totemdieren

Totemdieren staan erom bekend dat ze regelmatig even komen buurten. Ze willen natuurlijk opgemerkt worden! Krachtdieren komen niet altijd aan je voordeur – hallo beer! – maar duiken bijvoorbeeld op in boeken, films, tv-programma’s of gespreksonderwerpen in het dagelijkse leven. Let dus goed op welke beesten een rol spelen in je realiteit.

Schrijf je Dromen Op

Ook dromen en visioenen kunnen een plek zijn waar persoonlijke boodschappers verschijnen. Krijg je ’s nachts dus steeds zeehonden te zien, dan zou dat niet toevallig zijn. Benieuwd of je dromen betekenis hebben? Probeer voor je gaat slapen eens te vragen of het krachtdier langs wil komen. Wie weet!

Maak een Trancereis

Naast dromen zijn bewuste visualisaties de manier waarop sjamanen contact maken met spirits. Ben je dus gewend om met verbeelding te werken, dan kun je bijvoorbeeld een bosrand of open plek voorstellen waar je totem naartoe kan komen. Welk dier zie je? Ook kun je een trancesessie doen onder begeleiding van een echte sjamaan. Met muziek en woorden leidt hij of zij je dan naar andere werelden, waar het dier geduldig staat te wachten 😉

Gebruik Medicijnkaarten of Tarot

Er zijn ook speciale Tarot decks en Orakelkaarten met krachtdieren erop. Meestal heten die Medicijnkaarten of is het een speciaal spirit animal tarot. In deze sets wordt uitgelegd wat bijvoorbeeld het medicijn van de arend of eekhoorn is.

bruine zeehond op strand

Daarom zijn Alle Totemdieren Even Cool

Alle krachtdieren zouden hun eigen medicijn dragen, hoe alledaags of klein ze ook zijn. Verdiep je dus een dagje in het karakter en de leefomstandigheden van een huismus of veldmuis. Waarschijnlijk kom je nog verrassende eigenschappen tegen! Maar maak het niet te feitelijk, het gaat ook om de reactie die je eigen krachtdier bij je oproept. Check naast een biologieboek dus ook je associaties en gevoelens. Waar staat het beest volgens jou voor?

Zo Hou je Totemdieren Dichtbij

Sjamanen zijn ervan overtuigd dat totemdieren jou uitkiezen, maar dat ze pas verschijnen wanneer ze zich gerespecteerd voelen. Geef ze dus een plek in je leven, bijvoorbeeld door een altaar te maken of een ritueel voorwerp. Je kunt denken aan een dromenvanger met veren of een drum van de huid. Als het dier in je buurt leeft, kun je ook voedsel buiten zetten of het beest roepen als je in de natuur bent. En vergeet je gidsen niet bij situaties te betrekken door ze actief om raad te vragen. Dat zouden ze maar al te graag geven 😉

Een Beetje Bescherming Nodig?

Vind je de native verhalen ook zo mooi? Hang dan een Dromenvanger boven je bed. Daarmee zou Grootmoeder Spin namelijk alle zoete slapers bewaken. Ook een Hamsa Hand boven je deurpost zou kwaad tegenhouden. Bovendien kan naast een wijs krachtdier ook een Beschermengel support geven. Wil je zelf een positieve vibe creëren? Verdiep je dan eens in het Huis Reinigen met Salie of Palo Santo. Voor je het weet loop je met een Abalone Schelp door de woonkamer.

Alvast veel plezier met je dier!

Laatste aanpassing op 28 oktober, 2020 11:18 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *