• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek 1.000+ Zenvolle producten in onze Sale 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Dromen Betekenis Achterhalen, Hoe Je Slapend Wijs Wordt

Door Anouk 7 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
2821 x

Ben jij ervan overtuigd dat dromen betekenis hebben? Dan ben je niet de enige. Leer hier manieren om je persoonlijke hersenspinsels te begrijpen!

open pot met glitters bij paarse hemel

Benieuwd wat jouw droom betekent? Lees hier wat er ’s nachts tevoorschijn kan komen en hoe je kaas maakt van die soms bizarre scenario’s. Een tipje van de sluier: pak die popcorn er maar alvast bij!

vrouw droomt tussen lavendel

Daarom hebben Dromen Betekenis

In heel veel culturen en tradities worden dromen gezien als boodschappen van je ziel. Volgens yogi’s komen ze bijvoorbeeld voort uit het zesde chakra. Dit Derde Oog is een energiepunt dat zorgt voor verbeelding en intuïtie. Dromen zouden daarom vol met inzicht zitten en verborgen werkelijkheden onthullen. Ook native americans zijn ervan overtuigd dat je ’s nachts mysterieuze kennis krijgt. Slapen is voor hen gewoon een uitstapje naar een andere dimensie. Wat nou uitrusten? 😉

Dit zijn Verschillende Soorten Dromen

Er zijn verschillende soorten dromen. Soms zijn je hersenen alleen indrukken aan het verwerken, terwijl je andere nachten diepe inzichten krijgt. Er bestaan terugkerende verhalen (geen onderbroek aanhebben, anyone?) en voorspellende. Lucide dromen zijn een verhaal apart, omdat je daarin bewust bent van het dromen zelf. Zo zou je het verloop ervan kunnen beïnvloeden. Dat vergt volgens kenners wel wat oefening!

Daarom Hou je Dromen Bij

Hou je een tijdje dromen bij, dan wordt waarschijnlijk duidelijk welke soorten favoriet zijn. Misschien houdt jouw hoofd wel van herkenbare scenario’s uit het echte leven, terwijl anderen ’s nachts naar sprookjesland vertrekken. Het kan goed zijn dat nergens pratende dieren voorkomen of dezelfde schooldag zich steeds herhaalt. Ook kunnen onrustige dromen erop duiden dat je gewoon nog veel te verwerken hebt van de dag ervoor. Herhaalt een verhaal zich? Dan weet je nu dat iets om aandacht vraagt!

Zo Kies je de Manier om je Dromen Betekenis te Bewaren

Dromen bewaren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door ze op te schrijven zodra je wakker bent. Leg dan een notitieblok en pen klaar op het nachtkastje, zodat je niet eerst uit bed hoeft. Ben je niet zo’n schrijver, spreek dan gewoon een memo in. Bedenk vooral wat je met de informatie wilt doen. Als het is om je geheugen te trainen, dan zijn bovenstaande methodes prima. Wil je dromen terug kunnen halen, bewaar ze dan digitaal – bijvoorbeeld op trefwoord, thema of datum. Dan hoef je alleen even de zoekfunctie te gebruiken!

vrouw valt op paarse achtergrond

Dromen Verklaren Doe je met Deze Tips

Een droomuitleg is persoonlijk. Niemand anders weet natuurlijk precies hoe jouw nachtelijke avonturen eruitzien. Het kan daarom helpen om dromen te benaderen als verhalen waarin elk onderdeel zijn eigen betekenis heeft. Van de personages tot het decor, alles is een aanwijzing – hoe erg ze ook op je dagelijkse leven kunnen lijken. Hoe zo’n onderzoek in zijn werk gaat? Deze tips kunnen je op weg helpen bij het ontcijferen van droomverhalen:

 • gebruik alle zintuigen
 • doe alsof het een film is
 • neem het niet te letterlijk
 • vertel het aan iemand anders
 • raadpleeg een droomwoordenboek

Gebruik alle Zintuigen

Dromen zitten vol met zintuiglijke informatie. Gebruik dus je hele lichaam om het verhaal te interpreteren. Wat zag je bijvoorbeeld? Let niet alleen op plaatsen en levende wezens, maar ook op kleuren, vormen en bewegingen. Als je iets hoort, hoe intens was dat dan – geschreeuwd, gefluisterd of net een achtergrondmuziekje? Vergeet ook je tastzin niet. Hoe voelde een plaats of aanraking en wat was de temperatuur? Heb je misschien iets geproefd of geroken? Zo komt er al een hoop informatie boven water!

Doe alsof het een Film is

Dromen lijken wel wat op films, als je er over nadenkt. Doe dus gerust alsof je in de bioscoop zit en naar een echte première kijkt. Stel dan deze vragen om te begrijpen wat je hebt meegemaakt:

 1. Op welke plaats(-en) speelt het verhaal zich af?
 2. Welk jaar is het?
 3. Welke tijd van de dag is het?
 4. Hoe is het weer?
 5. Wie spelen er allemaal in de droom?
 6. Hoe zien de personages eruit? Denk aan leeftijd en kleding.
 7. Van wie ken je de gedachten en gevoelens? Is er een hoofdpersonage of ben je een toeschouwer?
 8. Wat is het plot? Is er een begin, einde en conclusie of worden situaties herhaald?

Neem het Niet te Letterlijk

Dromen zitten vol met symbolen en beeldtaal. Daarom kan het best zijn dat er iemand in voorkomt die op je opa lijkt, maar zich heel anders gedraagt. Of je wordt opeens wild verliefd op een saaie collega. De grote vraag is dan: waar zouden die mensen voor kunnen staan? Hebben ze een specifieke rol in je leven of kenmerkende karaktereigenschap? Kan het zijn dat ze misschien een deel van jezelf uitbeelden? Zo kan die collega bijvoorbeeld je relatie met werk voorstellen en weerspiegelt één rare opa de hele familie.

Vertel het Aan Iemand

Herken je maar geen structuur of symbolische betekenis in een droom, maar blijft hij wel knagen? Vertel hem dan aan iemand anders! Beschrijf dan weer in detail wat je ervaren hebt. Grote kans dat een ander de rode draad ziet of op z’n minst een verhelderende vraag stelt. Ook kunnen er soms woordgrapjes in een droom zitten die je pas hoort bij het hardop uitspreken ervan. Misschien klinkt de naam van die gevaarlijke draak wel een beetje als je baas of kleuterjuf …

Raadpleeg een Droomwoordenboek

Dromen zijn gemaakt van persoonlijke gevoelens, gedachten en herinneringen die worden verwerkt tijdens de REM slaap. Toch zouden er ook universele tekens in zitten, zoals bekende beelden en symbolen. Daarom bestaan er ook droomwoordenboeken waarin je die op kunt zoeken. In zo’n encyclopedie staat bijvoorbeeld welke algemene betekenis een boom of hond heeft. Meestal is dat iets wat ze goed kunnen, zoals stevig blijven staan of trouw zijn. Grote kans dat deze boodschappen je bekend voorkomen 😉

amethist middel

Geboeid door Dromen Betekenis? Dan Vind je Dit ook Leuk

Vind je dromen fascinerend, besteed dan eens aandacht aan de Volle Maan. Tijdens die heldere nachten zou het namelijk makkelijker zijn om persoonlijk inzicht te krijgen. Ook Amethist zou daarbij kunnen helpen. Vind je het spannend om te gaan slapen ’s avonds? Een  Dromenvanger is bedoeld om ’s nachts over je te waken, net als een Beschermengel.

Slaap zacht! 🙂

Laatste aanpassing op 03 juli, 2023 3:32 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *