• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Oneindige Knoop – Alles over Oneindigheid

Door Iris 1 oktober 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
14463 x

De oneindige knoop is een veelvoorkomend symbool in verschillende religies en culturen. In deze blog lees je alles over dit verbindende teken.

Oneindige knoop betekenis

De oneindige knoop is een symbool voor de vereniging van de Wijsheid en de Methode. Bij de uiteindelijke bevrijding symboliseert de knoop de onverbrekelijke verbondenheid van de wijsheid en het mededogen.

De oorsprong van dit symbool (ook wel Keltische knoop genoemd) is vrijwel zeker heidens. Omdat er geen herkenbaar begin of eind is, symboliseert de Keltische knoop van oorsprong waarschijnlijk de oneindige cirkel van bestaan. De lijnen komen altijd weer terug waar ze begonnen zijn.

infinite infinity wisdom oneindigheid

Oneindige knoop Keltisch betekenis

Door het intekenen en omcirkelen van de knoop hadden de Kelten het gevoel dat ze de machten van de duisternis en chaos op een afstand hielden en het gevaar buiten sloten. Ook kun je in de oneindig met elkaar vervlochten lijnen het principe van voortdurende beweging zien.

Keltische knopen zijn een variëteit van eindeloze knopen en grafische voorstellingen van knopen, gebruikt voor versiering. Dit is overgenomen door de oude Kelten. Deze knopen zijn het meest bekend als versiering van christelijke monumenten (zoals op de afbeelding hieronder) en manuscripten. De betekenis oneindige knoop is over het algemeen een knoop zonder begin en zonder einde, die staat voor de continuïteit van het leven.

Wist je dat de Kelten een hele specifieke kunstvorm hadden, waar deze knoop ook veelvuldig in voor kwam? In onze blog over Keltische Kunst lees je hier meer over!

Alle Kunst Blogs lezen

Oneindige knoop boeddhisme

De oneindige knoop stelt de onderlinge afhankelijkheid van veel dingen voor, maar vooral van de beoefening van de Boeddhistische leer en van de steun die dit aan de samenleving geeft. Zonder begin of einde, stelt het teken ook Buddha zijn eindeloze wijsheid voor.

De eindeloze mystieke knoop is één van de acht boeddhistische gelukstekens en staat symbool voor een lang leven. In het boeddhisme is de mystieke knoop één van de acht schatten; de oneindige knoop beeld betekenis symboliseert de duur van het geestelijke leven, de nimmer eindigende wijsheid en waakzaamheid. Tevens staat de knoop voor continuïteit, lang leven en eeuwigheid. Deze knoop wordt vaak verwerkt in huwelijkskleding en sieraden, zoals deze Verstelbare Viking Ring.

sieraden edelstenen tibetaans armband ketting ring schelp lemniscaat

Ook wij hebben veel producten die een diepere verbintenis kunnen geven aan vriendschap, liefde en geluk. In onder andere de Vriendschapsbeelden vind je oneindigheid terug in de manier waarop de ‘vrienden’ elkaar vasthouden. Hetzelfde geldt voor de Familie Beeldjes.

Oneindige knoop in Tibetaans Boeddhisme

De Tibetaanse knoop of Srivatsa is één van de oudste en bekendste van de acht Tibetaans Boeddhistische Gelukssymbolen. Srivatsa betekent oneindige knoop in het Sanskriet. De andere zeven zijn de vaas, de parasol, de gouden vissen, de lotus, het slakkenhuis, het vaandel en het wiel.

Het is een patroon zonder begin en einde, dat zowel rust als beweging uitstraalt. Voor Tibetaanse boeddhisten is dit teken een klassieke voorstellingsvorm van hun waarneming van de werkelijkheid. Dat alle verschijnselen met elkaar verweven zijn en afhankelijk zijn van oorzaak en omstandigheid.

Oneindige knoop versus Lemniscaat

Het symbool lijkt ook op een lemniscaat, wat het wiskundige teken voor oneindigheid is. Je kunt de lemniscaat zien als symbool voor de oneindige ruimte en tijd. In dit beeld schept het ruimte en biedt het een opening naar de toekomst toe. De lemniscaat geeft vorm aan evenwicht tussen geven en nemen, binnen en buiten en aandacht voor jezelf en voor de ander.

weg oneindigheid blauwe lucht omgeving zon

In de lemniscaat kun je ook de relatie zien tussen jezelf en de ander. Dat kun je ervaren tussen partners onderling, maar ook tussen cliënt en therapeut bijvoorbeeld. Je zou de lemniscaat kunnen zien als twee cirkels die een relatie met elkaar zijn aangegaan. Bij het kruispunt van de lemniscaat zit een spanningsveld met mogelijkheden tot interactie. In het geval van een scheiding of bij verlies is het zaak de twee delen op een gezonde manier weer los van elkaar te krijgen.

Geef vriendschap, liefdesrelatie en bovenal jezelf nog meer betekenis met de oneindige knoop.

Laatste aanpassing op 08 oktober, 2020 12:00 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

  1. Symbolen en weergaves zijn vaak wel bekend. De heldere en eenduidige uitleg op uw website biedt velen niet alleen een verstandelijk (cognitief) houvast, maar juist ook een innerlijk houvast. Prachtig: materie
    én geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *