• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Wat is een Stemvork? Het Therapeutische Gebruik van Trilling

Door Anouk 29 mei 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 3 minuten met dit artikel.
7662 x

Stemvorken helpen niet alleen om de juiste toon aan te slaan in een muziekstuk. Hier lees je wat een stemvork is en welke rol ze speelt bij sound healing.

Met behulp van een stemvork kun je volgens klanktherapeuten helende vibes oproepen. Dit eenvoudige instrumentje zou namelijk afgestemd zijn op natuurlijke trillingen, bijvoorbeeld die van het zonnestelsel. Benieuwd hoe ze in elkaar zitten en waarom healers het geluid van een stemvork gebruiken? Verdiep je hier in hun vibes!

Wat is een Stemvork?

Een stemvork is een instrument van aluminium dat afgestemd is op een specifieke frequentie. Zodra je zo’n vork aanslaat, ontstaat er trilling en een toon. Sommige staven hebben gewichtjes aan het uiteinde, dat noem je ‘gewogen’ stemvorken. Deze zijn ontworpen voor een sterke vibratie en lang doorklinkend geluid. Ongewogen versies zijn lichter en geven meestal een korte toon af.

Hoe Werkt een Stemvork?

Stemvorken zijn afgestemd op een toon of trillingsfrequentie die volgens klanktherapeuten overeenkomt met natuurkrachten of andere helende vibes. Zo heb je bijvoorbeeld staafjes die volgens wiskundige en astroloog Hans Cousto de trilling van zon, aarde en kosmos afgeven. Ook zijn er vorken die volgens sound healers effect hebben op de chakra’s, zeven energetische knooppunten waarmee zij meestal werken. De trilling van de stemvork zou door het hele lichaam en de geest gaan en automatisch plekken tegenkomen waar de energie niet ‘resoneert’. Deze plekken krijgen dan tijdelijk een harmonieuze vibe te horen. Hierdoor zouden ze in beweging komen en uiteindelijk weer in balans.

klankschaal met stemvork

Zo Ziet Stemvork Therapie Eruit

Tijdens stemvorken healing gebruikt de therapeut zuivere trillingsfrequenties om het energiesysteem van de ontvanger te onderzoeken. Deze ligt intussen meestal ontspannen op een massagetafel of op de grond. Soms raken de staafjes het lichaam en andere keren staat de behandelaar verder van de cliënt af. Zo zou hij de onzichtbare Aura Aandacht kunnen geven. Een stemvork sessie heeft meestal dezelfde insteek als Reiki of andere energetische zorg, namelijk ontspanning en bewustwording.

Zelf met een Stemvork aan de Slag

Ben je bekend met energiewerk of geluidstherapie? Stemvorken kun je ook zelf uitproberen, net zoals Klankschalen of een Gong. Mediteer je graag of ben je yogadocent? Dan klinkt een Ohm stemvork geluid je waarschijnlijk bekend in de oren. Natuurlijk kun je ook een sound healer om advies vragen voordat je gaat werken met stemvorken. Die kan je na een sessie misschien vertellen op welke toon je nu goed reageert of welke basis stemvorken geschikt zijn voor beginners. Welke stemvork je moet kopen, ligt dus aan je wensen en hoe professioneel je het aan wilt pakken!

Ontdek alles voor Geluid & Klank

Hoe Gebruik je een Stemvork?

Hoe een stemvork te gebruiken? Eigenlijk is dat heel simpel. Je kunt de stemvork aanslaan met een klopper of op een zogenaamde activator. Dat is een rubberen onderzetter die je op een stevig oppervlak neerlegt. Welke methode handig is, ligt aan de manier waarop je wilt werken. Bij zittende behandelingen komt een vaste activator van pas, terwijl een klopper praktisch kan zijn bij staande of dynamische sessies. Er zijn bovendien speciale draagbare activators voor om het bovenbeen. Gebruik je die, dan kun je beide handen vrij houden. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om twee vorken tegelijk te gebruiken. Ideaal als je een compleet klankbad wilt verzorgen!

Laatste aanpassing op 03 juli, 2023 4:02 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *