Zenvolle Summer Sale Korting tot -70% | Shop nu >

  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis Verzending vanaf €40
  • Unieke Producten uit 49 Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €40
Unieke Producten uit 49 Landen
Door Anouk 10 september 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
1241 x

Reiki is toch die massage met je kleren aan? Klopt, en ook weer niet. Hier lees je waar deze populaire healing methode vandaan komt en hoe je de hand aan jezelf legt!

reiki healing vrouwen

Reiki is een vorm van handoplegging uit Japan. Omdat het volgens de beoefenaars door iedereen te leren valt, kom je het best vaak tegen. Maar wat is reiki nou eigenlijk? En hoe krijg je die kracht in de vingers? Dit artikel helpt je een handje op weg!

regenboog op hand

Het Japanse Woord Reiki Betekenis

Het woord is gevormd uit twee Japanse tekens, namelijk rei en ki. Daarin staat rei voor onbegrensd of universeel en ki voor kracht of levensenergie. Natuurlijk is er discussie over de vertaling van het Japans, net zoals iedere behandelaar waarschijnlijk iets anders voelt bij de kracht zelf. Wil je een lang verhaal kort maken, dan draait deze behandelmethode om het doorgeven van universele levensenergie. In ieder geval weet je nu waarom het best gek is om reiki energie te zeggen – universele levensenergie energie is misschien een beetje te veel van het goede!

Zo Werkt Reiki

Tijdens een behandeling laat de coach of therapeut universele energie uit de kosmos door zijn handen stromen naar iemand anders. Ook kun je reiki bij jezelf uitvoeren. Zelfs dieren zouden opknappen van deze energie en echte fans geven zelfs hun planten wat power. Als je reiki geeft, ben je dus een kanaal of doorgeefluik voor levenskracht. Omdat je zelf ook een persoon bent met kwaliteiten, ziet een behandeling er bij iedereen anders uit. Sommigen ervaren de energie als kleur en weer anderen horen een innerlijke stem die hen vertelt waar ze hun handen moeten leggen.

reiki vrouw handen naast hoofd

Zo Ziet een Reiki Massage Eruit

Sessies zien er bij iedere behandelaar anders uit, maar er zijn wat algemene kenmerken. Tijdens een behandeling lig je meestal op een massagetafel of zit je op een stoel. Je mag je kleren aanhouden en de behandelaar doet dat ook – tenzij anders aangegeven natuurlijk 😉 De therapeut begint bij je kruin en eindigt bij je hoofd. Onderweg geeft hij belangrijke knooppunten aandacht, de chakra’s. Meestal wordt zowel je voor- als achterzijde behandeld, maar dat hoeft niet. Verwacht geen massage waarbij je ledematen gekneed worden, maar eerder handen die verschillende plaatsen aanraken of er soms zelfs boven hangen.

Hier komt Reiki vandaan

Reiki is begin 20e eeuw in Japan ontwikkeld door Mikao Usui, waarover veel wonderlijke verhalen de ronde doen. Mikao zou na jarenlange studie van verschillende spirituele tradities de kracht in zijn handen hebben gekregen terwijl hij op een berg mediteerde. Om deze energie door te geven, stichtte hij uiteindelijk de Usui Reiki Ryoho, een Japanse leerschool voor healing. Hawayo Takata was de eerste vrouwelijke master en verspreidde de leer op Hawaï en later via de VS in Europa. Haar methode heet de Usui System of Natural Healing, inmiddels de bekendste westerse vorm van reiki.

reiki behandeling hoofd

Hier is een Reiki Behandeling voor Bedoeld

Reiki hoort onder de alternatieve geneeswijzen. Dat betekent dat de effecten ervan niet bewezen zijn. Mensen die zelf healings geven, ervaren dat het werkt, maar zien het vaak als aanvullende therapie. Het vervangt geen medische behandelingen en daarom zijn diagnoses volgens veel ingewijden geen goed idee. Reiki helpt volgens hen geen klachten de wereld uit, maar zou eerder lichamelijk, emotioneel of spiritueel kracht geven om jezelf en je situatie te accepteren.

Dit zijn de Resultaten van Reiki

Een sessie zou uitwerking kunnen hebben op lichaam en geest, zelfs op je emoties. Het is dus niet te voorspellen wat een behandeling met je doet. Als het goed is, weet de therapeut dat ook niet van tevoren, omdat die doorgeefluik speelt. Wel wordt vaak over deze methode gezegd dat het een zachte kracht is en diep kan ontspannen. Kwestie van zelf ervaren dus!

Daarom Kun je het Zelf ook

Reiki geven kun je ook leren. Sterker nog, volgens Usui en andere meesters zou iedereen toegang hebben tot die universele energie. Kinderen zouden de kracht vanzelfsprekend in hun handen hebben, maar ervaringen en opvoeding zouden de energiekanalen kunnen verstoppen. Een leraar of meester zou je daarom kunnen vergelijken met een goede loodgieter, die de leidingen weer voor je schoon kan krijgen. Hoe precies? Daar zijn speciale cursussen voor!

vrouw handen ringen zittend

Zo Leer je Behandelen

Er zijn verschillende niveaus of vormen van reiki, namelijk deel 1, 2 en 3. Je kunt alle drie de cursussen doen, maar dat hoeft niet. Je begint wel altijd bij deel 1. Tijdens deze drie cursussen leer je telkens een ander aspect van de energiebehandeling. Ook krijg je bij elk deel één of meerdere inwijdingen van je leraar, waarbij de kracht die je voor het geleerde nodig hebt in je aangewakkerd zou worden. Iemand die deel I, II en III heeft gedaan, noem je meestal een reiki master.

Dit is het Verschil tussen Deel I, II en III

De eerste reiki cursus bestaat uit meerdere inwijdingen, waarbij de leraar je (waarschijnlijk verstofte) energiekanalen opent. Na dit deel zou je dan een behandeling kunnen geven op fysiek niveau. Tijdens de tweede workshop krijg je één inwijding en worden speciale reiki symbolen, zoals het eerste symbool cho ku rei, geïntroduceerd. Hiermee zou je reiki op afstand kunnen geven en emotionele en mentale energie leren helen. De derde cursus gaat over het spirituele aspect van de behandeling en heeft bij de meeste westerse opleidingen twee stappen, A en B. Wil je zelf mensen gaan inwijden? Dan doe je allebei deze delen. Anders volstaat deel A om de derde graad te behalen.

reiki symbolen stenen in gras madeliefjes

Met Energie Werken?

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om met levenskracht te werken. Kristallen zouden daar volgens specialisten heel geschikt voor kunnen zijn. Zij gebruiken dan ook Chakra Stenen of zweren bij Edelsteenwater Maken. Of wat dacht je van Yoni Ei Oefeningen? Er zit vast een optie voor je bij!

Alles voor Wellness

 

Laatste aanpassing op 16 maart, 2021 3:39 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50