• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Reiki, Hier komt het Vandaan en Zo Leer je het Zelf

Door Anouk 10 september 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 11 minuten met dit artikel.
6755 x

Reiki is toch die massage met je kleren aan? Klopt, en ook weer niet. Hier lees je waar deze populaire healing methode vandaan komt en hoe je de hand aan jezelf legt!

reiki healing vrouwen

Reiki, wat is dat? Het is een vorm van handoplegging uit Japan. Omdat het volgens de beoefenaars door iedereen te leren valt, kom je het best vaak tegen. Maar wat is reiki nou eigenlijk? En hoe krijg je die kracht in de vingers? Dit artikel helpt je een handje op weg!

regenboog op hand

Betekenis Reiki

Reiki, wat is dat nou precies? Het woord is gevormd uit twee Japanse tekens, namelijk rei en ki. Daarin staat rei voor onbegrensd of universeel en ki voor kracht of levensenergie. Natuurlijk is er discussie over de vertaling van het Japans, net zoals iedere behandelaar waarschijnlijk iets anders voelt bij de kracht zelf. Wil je een lang verhaal kort maken, dan draait deze behandelmethode om het doorgeven van universele levensenergie. In ieder geval weet je nu waarom het best gek is om reiki energie te zeggen – universele levensenergie energie is misschien een beetje te veel van het goede!

Hoe Werkt Reiki?

Tijdens een behandeling laat de coach of therapeut universele energie uit de kosmos door zijn handen stromen naar iemand anders. Ook kun je reiki bij jezelf uitvoeren. Zelfs dieren zouden opknappen van deze energie en echte fans geven zelfs hun planten wat power. Als je reiki geeft, ben je dus een kanaal of doorgeefluik voor levenskracht. Omdat je zelf ook een persoon bent met kwaliteiten, ziet een behandeling er bij iedereen anders uit. Sommigen ervaren de energie als kleur en weer anderen horen een innerlijke stem die hen vertelt waar ze hun handen moeten leggen.

reiki vrouw handen naast hoofd

Wat is een Reiki Massage?

Sessies zien er bij iedere behandelaar anders uit, maar er zijn wat algemene kenmerken. Tijdens een behandeling lig je meestal op een massagetafel of zit je op een stoel. Je mag je kleren aanhouden en de behandelaar doet dat ook – tenzij anders aangegeven natuurlijk 😉 De therapeut begint bij je kruin en eindigt bij je hoofd. Onderweg geeft hij belangrijke knooppunten aandacht, de chakra’s. Meestal wordt zowel je voor- als achterzijde behandeld, maar dat hoeft niet. Verwacht geen massage waarbij je ledematen gekneed worden, maar eerder handen die verschillende plaatsen aanraken of er soms zelfs boven hangen.

Hier komt Reiki vandaan

Reiki is begin 20e eeuw in Japan ontwikkeld door Mikao Usui, waarover veel wonderlijke verhalen de ronde doen. Mikao zou na jarenlange studie van verschillende spirituele tradities de kracht in zijn handen hebben gekregen terwijl hij op een berg mediteerde. Om deze energie door te geven, stichtte hij uiteindelijk de Usui Reiki Ryoho, een Japanse leerschool voor healing. Hawayo Takata was de eerste vrouwelijke master en verspreidde de leer op Hawaï en later via de VS in Europa. Haar methode heet de Usui System of Natural Healing, inmiddels de bekendste westerse vorm van reiki.

reiki behandeling hoofd

Hier is een Reiki Behandeling voor Bedoeld

Reiki hoort onder de alternatieve geneeswijzen. Dat betekent dat de effecten ervan niet bewezen zijn. Mensen die zelf healings geven, ervaren dat het werkt, maar zien het vaak als aanvullende therapie. Het vervangt geen medische behandelingen en daarom zijn diagnoses volgens veel ingewijden geen goed idee. Reiki helpt volgens hen geen klachten de wereld uit, maar zou eerder lichamelijk, emotioneel of spiritueel kracht geven om jezelf en je situatie te accepteren.

Dit zijn de Resultaten van Reiki

Een sessie zou uitwerking kunnen hebben op lichaam en geest, zelfs op je emoties. Het is dus niet te voorspellen wat een behandeling met je doet. Als het goed is, weet de therapeut dat ook niet van tevoren, omdat die doorgeefluik speelt. Wel wordt vaak over deze methode gezegd dat het een zachte kracht is en diep kan ontspannen. Kwestie van zelf ervaren dus!

Daarom Kun je Zelf ook een Reiki Healing Geven

Reiki geven kun je ook leren. Sterker nog, volgens Usui en andere meesters zou iedereen toegang hebben tot die universele energie. Kinderen zouden de kracht vanzelfsprekend in hun handen hebben, maar ervaringen en opvoeding zouden de energiekanalen kunnen verstoppen. Chakra’s openen met reiki wordt daarom ook wel vergeleken met loodgieten, waarbij de leidingen weer worden schoongemaakt. Hoe precies? Daar zijn speciale cursussen voor!

vrouw handen ringen zittend

Reiki Behandeling op Afstand

Waarom je ook Reiki op afstand kunt geven en ontvangen, heeft ermee te maken dat tijd en ruimte in een andere dimensie niet bestaan. Reiki op afstand zou ook werken volgens de Hermetic Law of Similarity. Volgens deze wet zijn we allemaal met elkaar verbonden en onderdeel van een groter geheel. Bij reiki op afstand zou de beoefenaar iets kunnen koppelen aan het energieveld van de ontvanger. De meesten gebruiken hiervoor een foto van de ontvanger, samen met een edelsteen. Sommigen gebruiken hiervoor reiki symbolen, om op de juiste manier af te kunnen stemmen op de ontvanger. Anderen zeggen dat dit allemaal niet nodig is, en je reiki energie naar iedereen kunt sturen, gewoon door onze gedachten en energie in de juiste richting te sturen.

Wat voel je bij Reiki op Afstand?

Reiki op afstand is niet veel anders dan een ‘normale’ reiki massage. Soms voel je eerst helemaal niks, en begin je pas na een week de effecten te ervaren. Of pas na een tweede, derde of vierde behandeling een verschil merkt. Hoe dan ook, je mag ervan uitgaan dat reiki altijd iets met je doet! Soms ervaar je juist meteen ontzettend veel:

 • Borrelende darmen zouden heel normaal zijn. Dit gevoel komt vanuit de Zonnevlecht. Volgens experts reageert dit chakra als eerst op een reiki behandeling.
 • Kou kan duiden op een blokkade. Bijvoorbeeld door emotionele kwesties, trauma’s, boosheid of verdriet.
 • Pijn zou je juist als iets positiefs kunnen zien. Volgens sommigen betekent dit namelijk dat een energieblokkade wordt opgeheven. De energie die je tijdens een behandeling ontvangt, wordt dan ontvangen door je lichaam.
 • Warmte is een veelvoorkomend gevoel tijdens een reiki behandeling. Je kunt een soort gevoel van veiligheid en liefde ervaren. Ook kan je een gevoel hebben dat er iets door je lichaam ‘stroomt’. Dit is de levensenergie die dan weer door je lichaam stroomt. Niet voor niets zeggen ze dat je je na reiki zen kan voelen!

Zo Leer je Behandelen

Er zijn verschillende niveaus of vormen van reiki, namelijk deel 1, 2 en 3. Je kunt alle drie de cursussen doen, maar dat hoeft niet. Je begint wel altijd bij deel 1. Tijdens deze drie cursussen leer je telkens een ander aspect van de energiebehandeling en verschillende reiki technieken. Ook krijg je bij elk deel één of meerdere inwijdingen van je leraar, waarbij de kracht die je voor het geleerde nodig hebt in je aangewakkerd zou worden. Iemand die deel I, II en III heeft gedaan, noem je meestal een reikimaster.

Dit is het Verschil tussen Deel I, II en III

De eerste reiki cursus bestaat uit meerdere inwijdingen, waarbij de leraar je (waarschijnlijk verstofte) energiekanalen opent. Na dit deel zou je dan een behandeling kunnen geven op fysiek niveau. Tijdens de tweede workshop krijg je één inwijding en worden speciale reiki symbolen, zoals het eerste symbool cho ku rei, geïntroduceerd. Hiermee zou je reiki op afstand kunnen geven en emotionele en mentale energie leren helen. De derde cursus gaat over het spirituele aspect van de behandeling en heeft bij de meeste westerse opleidingen twee stappen, A en B. Wil je zelf mensen gaan inwijden? Dan doe je allebei deze delen. Anders volstaat deel A om de derde graad te behalen.

Reiki Symbolen Stenen

Bij elke Reiki cursus leer je een aantal Reiki symbolen. Deze Reiki symbolen kun je, in combinatie met de sterke universele energie die je doorgeeft, inzetten als versterkend hulpmiddel. De Symbolen zijn de essentie van Reiki. Ze zijn de sleutel tot het gebruik van reiki en de toepassing van de healing. Reiki en edelstenen zijn een goede match, omdat de edelstenen waarin de symbolen zijn gegraveerd de werking zouden kunnen versterken.

Bekijk onze Reiki Stenen

Reiki Symbolen Betekenis

Als de symbolen tijdens een heling worden ingezet, wordt dit gedaan door middel van visualisatie, ze in de lucht met de vinger, op het lichaam van de ontvanger of met de tong op het gehemelte te tekenen. Dit zijn de vijf belangrijkste reiki symbolen:

 • Cho Ku Rei
 • Sei He Ki
 • Hon Sha Ze Sho Nen
 • Dai Ko Myo
 • Raku

Cho Ku Rei

Cho Ku Rei zou eenvoudig te leren zijn en wordt vrijwel in elke reiki sessie toegepast. Het is het eerste symbool en staat bekend als het krachtsymbool. Met behulp van dit symbool zou de kracht van de energie worden versterkt en kun je ook de richting van de universele energie bepalen. Afhankelijk van hoe je het tekent, kun je de energie naar de aarde sturen (door onderaan te eindigen) of iemand meer verbinden met het spirituele (door bovenaan te eindigen).

Sei He Ki

Sei He Ki wordt ook wel het emotiesymbool genoemd. Het is het tweede symbool en zou onderdrukte emoties naar boven kunnen halen. Door ze te ervaren, kun je ze eindelijk ook loslaten. Het zou als het ware het emotionele genezingsproces versterken. Ook kan dit symbool worden ingezet om een ruimte, persoon, eten of gedachte te reinigen. Dit symbool kan samen met Cho Ku Rei aan het begin van een sessie worden gebruikt om bijvoorbeeld de ruimte te reinigen. Ook tijdens de sessie kan dit symbool op een bepaalde plek op het lichaam worden getekend.

Hon Sha Ze Sho Nen

Hon Sha Ze Sho Nen staat bekend als het afstandssymbool. Zoals de naam al doet vermoeden, maakt dit teken het mogelijk om reiki op afstand toe te passen. Door dit symbool in te zetten, zou je je makkelijker af kunnen stemmen met de ontvanger. Met de Hon Sha Ze Sho Nen kun je in diepere verbinding komen met een cliënt op afstand, maar ook met een blokkade, het innerlijk kind, het verleden of de toekomst.

Dai Ko Myo

Dit symbool leer je bij de derde Reiki graad, als je Reiki Master wordt. Het is het vierde symbool en wordt ook wel het mastersymbool genoemd. Dit symbool versterkt de connectie met het universum, omdat het je kruinchakra (nog verder) openzet en je hierdoor nog krachtigere energie kunt ontvangen voor heling, intuïtie en verbinding. Na de inwijding kun je als Reiki Master deze krachtige energie doorgeven. Gezien de kracht van dit symbool wordt het niet tijdens iedere reiki behandeling toegepast.

Raku

Het vijfde en laatste symbool is Raku. Deze wordt ook wel vuurslang genoemd. Als je over dit symbool beschikt, kun je jezelf Reiki master noemen. Dit symbool zou toegang geven tot de aura, om er vervolgens bijvoorbeeld symbolen in te tekenen of in te blazen. Dit symbool wordt vooral ingezet om een behandeling succesvol af te sluiten. Hierbij is het van belang dat als je de Raku opent, je deze ook weer sluit. Anders zal de ontvanger na de behandeling energetisch open blijven staan! Ook kan het symbool gebruikt worden om de energieën van de gever en de ontvanger weer te scheiden.

reiki symbolen stenen in gras madeliefjes

Kundalini Reiki

Het verschil tussen ‘gewone’ Reiki en Kundalini Reiki is dat er bij Kundalini Reiki geen gebruik wordt gemaakt van symbolen of handposities. Het is een andere vorm van heling, want het werkt voornamelijk met intentie. Soms worden de handen tegen elkaar geplaatst of puur op de plekken waar de energie zijn werk moet doen. Kundalini Reiki stuurt de energie via je ruggengraat naar en door je chakra‘s. De energiekanalen worden nog meer geopend en in balans gebracht, zodat de energie vrij door het lichaam kan stromen. Iedereen heeft Kundalini energie, maar het is niet bij iedereen geactiveerd. Zodra deze energie ontwaakt, zul je merken dat je meer energie hebt.

Met Energie Werken?

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om met levenskracht te werken. Kristallen zouden daar volgens specialisten heel geschikt voor kunnen zijn. Zij gebruiken dan ook Chakra Stenen of zweren bij Edelsteenwater Maken. Of wat dacht je van Yoni Ei Oefeningen? Er zit vast een optie voor je bij!

Alles voor Wellness

Laatste aanpassing op 19 januari, 2022 2:09 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *