• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Neti Pot Gebruiken doe je zo!

Door Anouk 24 mei 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
6279 x

Je kunt je plantjes er geen water mee geven of over wrijven om een wens te doen zoals in het sprookje Aladdin. Een Neti kannetje kan helpen bij de verzorging van je neusje. Ben je vaak verkouden of heb je geregeld last van hooikoorts? Dan zou dit het instrument voor jou kunnen zijn!

neti pot keramiek op houten plank

Een Neti Pot is een instrument waarmee de neusholte gespoeld kan worden. Dit instrument is gemaakt voor de neti, een techniek om onder andere je neus te reinigen. Daarnaast zijn de Neti Pot en Ayurveda onlosmakelijk met elkaar verbonden en is het een belangrijk onderdeel van deze leer. In de Ayurveda Neti Pot hoort een oplossing van Himalaya zout en warm water. Dat giet je vervolgens door elk neusgat met als doel het reinigen van de neus. Sommige mensen doen dit dagelijks, anderen alleen als ze verkouden zijn of last hebben van hooikoorts. Lees gauw verder voor meer neti pot tips!

witte neti pot op plank met kruiden

Neus spoelen Neti Pot

Jala Neti is het reinigen van de neus [neti] met water [Jala]. Deze reinigingstechniek is ontstaan vanuit de Hatha Yoga en is onderdeel van een eeuwenoude handleiding voor dagelijkse hygiëne. Er is namelijk ook een andere versie, de sutra neti, waarbij je een koord via het ene neusgat door het andere haalt. Liever een potje water dus!

neti pot wit omhoog gehouden door hand

De Voordelen van een Jala Neti Pot

Dit wonderbaarlijke instrument kan gebruikt worden als preventief middel of bij het reguleren van allergieën, ademhalingsproblemen of verstoppingen. Een Neti pot ritueel zou ervoor kunnen zorgen dat je weer lekker vrijuit kunt ademen. Bovendien zorgt een schoon hoofd volgens de yogafilosofie voor heldere gedachten. Je zou je neti pot bij hooikoorts kunnen gebruiken dus! Raadpleeg natuurlijk wel altijd een dokter bij aanhoudende klachten, want dit ritueel is geen vervanging voor medicatie, maar een ondersteunend middel.

witte neti pot met bloemen

Dit heb je Nodig voor een Jala Neti

Als eerste kun je kiezen tussen een kunststof Neti Pot, plastic Neti Pot of keramieken Neti Pot. Het verschil zit hem voornamelijk in duurzaamheid en daarnaast is de keramieken variant soms minder geschikt vanwege breekbaarheid voor kinderen. Als je het potje eenmaal in huis hebt, dan heb je het volgende nog nodig:

  • Lauwwarm water van 38-39 graden. Zorg ervoor dat je water altijd gesteriliseerd is, bijvoorbeeld door het eerst te laten koken en daarna af te laten koelen;
  • Himalaya zout of natuurlijk zeezout (gejodeerd tafel- of keukenzout kan irriteren door de chemische toevoegingen);
  • Een maatschepje of lepel;
  • Een teil of wasbak;
  • Een handdoek.

Bekijk alle Neti Potten en Benodigdheden

witte neti pot op plank met bloemen

Stapsgewijs de Neti Pot leren Gebruiken

Het gebruik van een Neti kannetje is niet moeilijk, maar vergt wel even wat onderzoek en oefening. We hebben om die reden een neti pot gebruiksaanwijzing gemaakt, zodat jij voorbereid kunt spoelen en uiteindelijk weer vrijer kunt ademen met deze ayurveda neusspoeling!

 1. Spoel je kannetje met schoon, warm water.
 2. Doe er lauwwarm, gesteriliseerd water in van ongeveer 38-39 graden.
 3. Meng een flinke schep zout door het water. Ongeveer 9 gram per liter, zodat het naar tranen smaakt.
 4. Buig over je teil of wasbak heen met de kin op de borst.
 5. Kantel je hoofd 45 graden naar links of rechts, zodat één oor naar boven wijst.
 6. Breng de tuit van je Neti Pot voorzichtig in het bovenste neusgat. Iets in de neus, maar niet te ver.
 7. Adem een paar keer door je mond en blijf dat doen terwijl je rustig begint met gieten.
 8. Laat al het neti pot water doorlopen en snuit daarna voorzichtig je neus zonder je neusgaten dicht te knijpen.
 9. Draai je hoofd en herhaal de stappen voor het andere neusgat.
 10. Helemaal klaar? Snuit dan nog eens voorzichtig je neus en buig een tijdje volledig voorover zodat het resterende water je neus uitloopt.
 11. Gebruik een handdoek om jezelf af te drogen.
 12. Reinig het kannetje volgens de instructies. Zo kun je ‘m veilig opnieuw gebruiken!

neti pot wit

Nog wat laatste Tips voor Gebruik Neti Pot

 • Je kunt een half kannetje gebruiken per neusgat, maar ook een hele. Zorg wel dat je binnen één sessie beide neusgaten even vaak spoelt.
 • Haastige spoed is zelden goed! Maar dat merk je wel als het water ‘verkeerd’ loopt.
 • Het wordt aangeraden om je neus ’s ochtends voor het ontbijt te reinigen.
 • Doe dit zoutritueel niet als je ontstoken of pijnlijke neusgaten hebt, of een andere verwonding in of rond je neus. Zout is dan erg pijnlijk en verstoort het helingsproces.
 • Begin met het neusgat dat het minst verstopt zit.
 • Oefening baart kunst! Gun jezelf de tijd om de neti-techniek eigen te maken. Doet het echter pijn of is het op een andere manier vervelend, stop er dan mee. Veiligheid boven alles!

witte neti pot keramiek

Andere Duurzame en Natuurlijke Manieren van Verzorging

Waar een Neti Pot Gebruiken een eventuele oplossing biedt tegen onder andere allergieën en verkoudheid, worden ook zoutlampen voor dit soort doeleinden ingezet. In de blog Zoutlamp Werking: Daarom wil jij ook een Himalaya Zoutlamp lees je hoe dit in zijn werk gaat. En heb je wel eens van oorkaarsen gehoord? Deze kaarsen worden in speciale oorkaarsentherapie gebruikt als alternatieve geneeswijze. Voor de vrouwen onder ons, zou een yoni massage met yoni eieren interessant kunnen zijn. Met andere woorden, genoeg duurzame en natuurlijke manieren om jouw verzorgingsrituelen vorm te geven!

Heb jij wel eens een neti-ritueel gedaan? We zijn benieuwd naar je neti pot ervaringen!

 

Laatste aanpassing op 30 juli, 2021 1:26 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *