• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis Verzending vanaf €50
  • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Anouk
Door Anouk 3 mei 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
1890 x

Een Ayurveda Test vertelt welk menstype je bent. Alvast nieuwsgierig? Vergelijk jezelf dan gewoon met een hert, tijger of olifant!

ayurvedische curcuma zeep

Ayurveda is een oude gezondheidsleer uit India die mensen indeelt in types of dosha’s. Weet je jouw dosha, dan zou je beter in staat zijn om een gezond en vrolijk leven te leiden. Een ayurvedisch arts kan dit exact bepalen. Wil je niet wachten, stel jezelf dan één vraag: ben ik een hert, tijger of olifant?

amber zeep oud koord

Daarom heb je een Dosha

Volgens de Ayurveda zijn er drie levensprincipes of dosha’s. Dat zijn een soort kosmische krachten die samenwerken om alle levende wezens in stand te houden. Je hebt als mens dus alle drie de dosha’s in je, maar meestal voert er eentje de boventoon. Dat is jouw ayurvedische type en kan zijn

  1. Vata – beweeglijk en luchtig
  2. Pitta – veranderlijk en vurig
  3. Kapha – stabiel en aards

Deze drie types zijn allemaal cocktails van de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde. Zo zouden vata’s vooral lekker luchtig zijn, pitta’s bijzonder pittig en kapha’s kalm en aardig.

Dit komt er uit een Ayurveda Test

Vanaf je geboorte ligt vast hoe de levenskrachten vata, pitta en kapha in jou verdeeld zijn. Je kunt dat vergelijken met een recept. Het kan zijn dat je vrij veel kapha in huis hebt, met slechts twee eetlepels pitta en een vleugje vata. Zo’n recept noem je een constitutie of prakruti en kun je in procenten meten door een ayurveda constitutie test. Die laat in één oogopslag zien wat de verhoudingen tussen de dosha’s bij jou zijn. Meestal is er ééntje dominant, maar het komt ook voor dat twee om de eerste plaats vechten. Dan krijg je kapha-vata’s, bijvoorbeeld!

Daarom Doe je een Ayurveda Test bij een Arts

Je kunt je constitutie tegenwoordig online uitzoeken, maar een ayurvedische arts is beter volgens veel mensen. Die is namelijk in staat om objectief te oordelen welke persoonskenmerken bij je horen. Tijdens een ayurvedisch consult krijg je niet alleen een vragenlijst, maar kijkt de arts ook naar lichamelijke kenmerken zoals je ogen, haarkleur, huidtype en bouw. Ook je hartslag is belangrijk, daarom kom je er volgens de ayurveda mede door een polsmeting achter welke dosha dominant is.

amber zeep koord ayurveda

Dit kun je met Resulaten van een Ayurveda Test

Weet je welk type je bent? Dan krijg je een button en lidmaatschap van een belangenvereniging! Nee, grapje natuurlijk. Wat je wel kunt, is afleiden wat je echt nodig hebt om jezelf te voeden en goed te voelen. Dat kan wel eens heel anders zijn dan je geleerd hebt.

Zo Kom je in Balans door een Ayurveda Test

Volgens de Ayurveda draait alles om balans. Heb je veel vurigheid in huis, dan hoef je waarschijnlijk geen extra pit in je leven aan te brengen. Ken je daarom die mop van de pitta die teveel koffie drinkt? Die krijgt het niet alleen warm, maar wordt waarschijnlijk een echt heethoofd. Of de snelle vata die de hele dag telefoontjes krijgt? Die krijgt kortsluiting na een tijdje. Kapha’s met een zittend beroep? Iets teveel van het goede. Weten waar je krachten liggen kan dus helpen om de juiste omstandigheden voor jezelf te creëren. Handig hè!

amber zeep hangend aan koord

Ayurveda Test: Welk Dier Ben Je?

Wil jij ontdekken welke constitutie je hebt? Vergelijk jezelf dan gewoon met een dier! Ayurvedische types of dosha’s worden namelijk aan drie verschillende dieren gekoppeld

  • hert- vata
  • tijger – pitta
  • olifant – kapha

Lees ze maar eens door en kijk of je jezelf herkent!

Hert – Vata

Herten zijn zowel mentaal als fysiek vliegensvlug. Hun grote ogen kijken rond en houden alles in de gaten. Bovendien komen ze snel in beweging. Vata’s zitten dan ook barstensvol enthousiasme en ideeën. Omdat ze in rap tempo informatie verwerken, zijn deze types als eerste mentaal vermoeid. Dan worden ze angstig of liggen ze nachten wakker. Vata’s hebben dan ook een goede portie rust nodig. Gecombineerd met stevige kost houden ze zo hun energie op peil. Luchtige types komen namelijk niet snel aan en zijn meestal mager. Zoals herten zijn ze fysiek niet overdreven sterk, maar dus wel behoorlijk slim!

Tijger – Pitta

Tijgers zijn ongelofelijk vurig als het nodig is. Ze kunnen zich heel lang op hun prooi concentreren en het juiste moment van aanval afwachten. Pure wilskracht die pitta’s. Als ze hun zinnen ergens op zetten, dan krijgen ze het voor elkaar. Daarna kunnen ze zoals tijgers trouwens prima luieren. Pitta’s bewegen dus vooral effectief. Of explosief –  een tijger die tegengehouden wordt, laat namelijk zijn tanden zien. En toetert bijvoorbeeld heel hard tijdens files. Tijgers zijn oranje of rossig, de kleur van vuur. De meeste pitta-personen hebben dan ook deze haarkleur of gloed op hun huid. Echte energieke types dus!

Olifant – Kapha

Je kent die uitspraak vast wel: ‘Een olifant vergeet nooit wat’. Klopt, olifanten zijn goed in de lange termijn. Kapha’s komen fysiek en mentaal dus niet snel op gang, maar hebben wel een enorm uithoudingsvermogen. Ze bewegen hun grote, sterke lichaam gewoon rustig voort. Af en toe zijn ze alleen niet vooruit te branden. Daarom hebben kapha’s genoeg beweging nodig en licht verteerbaar voedsel. Als dat niet het geval is, raken ze fysiek of emotioneel verstopt. Verkoudheid, vocht vasthouden of depressie zijn echte kapha verstoringen. In het contact met anderen zijn deze types vriendelijk en kalm. Waarom zou je niet van het leven genieten?

Lees hier al onze blogs over Ayurveda

neti pot ayurveda porselein

Nog meer Ayurvedische Tips?

Volgens de oude Indiase gezondheidsleer zijn er talloze tips om jezelf vitaal en vrolijk te houden. Je kunt op ayurvedisch advies bijvoorbeeld een Tongreiniger Gebruiken of een Neti Pot wanneer je verkouden bent. Sommige mensen zweren daarnaast bij Edelsteenwater Maken voor hun dagelijkse vochttinname. Genoeg inspiratie dus!

Veel plezier met je dier 🙂

Laatste aanpassing op 24 november, 2020 3:47 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50