• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Namaste Betekenis Uitgelegd – Groet en Mudra

Door Marije 14 september 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
2888 x

Namasté Betekenis uitgelegd. Wat betekent deze populaire groet en mudra eigenlijk? Je ontdekt ‘t in deze blog!

Je hebt deze groet vast weleens voorbij horen komen in de yogastudio of in een van onze video’s! Het lijkt op een normale groet, maar wat betekent Namasté nou echt? Lees gauw verder om erachter te komen!

Namasté Herkomst

Voor de Namasté herkomst gaan we heel wat jaren terug in de tijd. Namasté is namelijk een mudra en groet van duizenden jaren oud en is afkomstig uit het Hindoeïsme. Wist je dat deze groet al te herkennen was in beelden van meer dan 5000 jaar oud? Ook is het in oude hindoegeschriften als Rigveda te lezen en in andere kunst te van 3000 voor Christus te zien. Later is de groet en mudra overgenomen in het Boeddhisme, dat ‘pas’ rond 400 voor Christus ontstond. Boeddhisten gebruiken Namasté nu veelal om de goden te groeten of respect te tonen.

namaste

Namasté Definitie Yoga

Tja, als je aan yoga doet, bent je vast en zeker bekend met deze term. Binnen deze sport is Namasté een soort algemene begroeting. Voor anderen is het weer een vreedzame boodschap die je het universum instuurt, waarbij je hoopt op een positief bericht terug. Maar waarom wordt het gebaar zo vaak gemaakt tijdens de yogales en waarom klinkt het woord Namasté zo vaak aan het einde ervan? Veel yogi’s gebruiken Namasté als een manier om de yogadocent te bedanken. Ook wordt het wel gezien als een soort algemene afsluiting van de les. Als de leraar ‘Namasté’ uitspreekt, zou je een lichte buiging kunnen maken terwijl je dit woord ook uitspreekt, maar dit hoeft niet. Ook zonder woorden houdt het dezelfde betekenis! Maar is ‘dankjewel’ of ‘tot de volgende keer’ wel de betekenis waar we in deze blog naar op zoek zijn? Nee, eigenlijk niet!

namaste yoga

De Letterlijke Namasté Vertaling

Nu ben je natuurlijk benieuwd naar wat Namasté betekent! Het woord Namasté vindt zijn oorsprong in het Sanskriet. Hier kunnen we het woord opsplitsen in twee verschillende woorden: ‘namas’ en ‘té’. Letterlijk vertaald zou ‘namas’ ‘buigen’ betekenen. ‘Té’ betekent ‘voor jou’ in het Sanskriet. Als je dit samenvoegt, kom je bij de vertaling ‘ik buig voor jou’. Ook een soort teken van respect dus. Dit lijkt dan wel weer samen te komen met de groet die yogi’s gebruiken om de leraar te bedanken!

Namasté India

In de straten van India en Nepal is Namasté geen onbekende term. Zou je hier een dagje rondlopen, dan zou je mensen elkaar niet vrolijk goedemorgen horen zeggen, zoals wij dat hier doen. In plaats daarvan zie je links en rechts kleine buigingen, terwijl de handpalmen tegen elkaar worden gehouden. Dit is een veelgebruikte manier om anderen te begroeten. Met Namasté geef je blijk van erkenning voor zijn of haar ziel door een moment stil te zijn bij de essentie van de ander.

Dit betekent de Namasté Groet dus

Zoals je inmiddels wel weet, is Namasté dus niet speciaal bedoeld voor de yogales. Officieel heeft het zelfs helemaal niks met yoga te maken. Toch lijkt de betekenis die we er tijdens de yogales aan geven wel wat op de officiële betekenis. De kleine buiging die we maken tijdens dit gebaar is niet om een soort onderdanigheid te tonen. Eigenlijk is het binnen veel culturen een hele normale begroeting. Wat deze begroeting anders maakt dan een gewone ‘hallo’ is dat je daarbij respect toont naar de ander!

Zo doe je de Namasté groet

Klinkt bijzonder, toch? De Namasté groet betekent misschien wel veel meer dan jij in eerste instantie dacht. We kunnen ons daarom voorstellen dat jij ook graag wilt weten hoe je zo’n groet op de juiste manier uitvoert. Komt-ie: plaats je handen tegen elkaar, zodat je handpalmen elkaar raken. De duimen plaats je tegen je borstbeen. Belangrijk is dat je vingers naar boven wijzen en je hoofd licht gebogen is. De schouders houd je zo laag mogelijk en ver van de oren. Met deze mudra zou de linkerhand symbool staan voor de maan en de rechterhand voor de zon. Je hebt dan letterlijk het universum in handen!

Betekenis Namasté voor het Hartchakra

Namasté is een mooi spiritueel gebaar. Niet alleen omdat jij je op zo manier met iemand verbindt, maar ook omdat het speciale vibraties zou uitzenden. Hiermee zou je namelijk positieve energie sturen naar degene die jij op dat moment begroet. Hierna zou een soort geluk ontstaan! Er wordt ook wel gezegd dat de hartchakra’s zich met elkaar verbinden tijdens deze groet. Wauw!

hart bij zonsondergang

Namasté Betekenis is ook een Uiting van Dankbaarheid

Na de yogales zou je met Namasté ook zeggen dat je helemaal in het hier en nu was tijdens de les. Hierdoor zag je de essentie van jezelf en van de docent en hier ben je dankbaar voor. Met deze uiting van dankbaarheid laat je zien dat je de energie die jij en je docent in de les hebt gestoken, eert.

Bekijk onze yoga producten

Letterlijke Namasté Betekenis niet alomvattend

De letterlijke betekenis van Namasté is dus ‘ik buig voor jou’. Voor velen bevat deze term niet alles wat dit handgebaar en deze begroeting nou werkelijk betekent. Zij gebruiken veel liever de term ‘Het licht in mij ziet het licht in jou’ of ‘Mijn ziel eert jouw ziel’. Hiermee zou je laten zien dat je de ander echt ziet en stilstaat bij de diepere lagen van diegene. Je ziet meer dan een menselijk lichaam, maar ook een bron van liefde en energie. Hiermee zeg je als het ware: “Jij mag er zijn.” Tegelijkertijd eer je ook jezelf door aan te geven dat jij dit licht in je draagt. Een soort blijk van erkenning en dat alles met elkaar verbonden is. Mooi, toch?

Meer uit het Boeddhisme

Zo. Nu weet je alles over de Namasté betekenis! Ben je benieuwd naar meer betekenissen uit het Boeddhisme? Lees dan alles over de betekenis van het Boeddhisme symbool of de Boeddha betekenis. Ook schreven we blogs over de betekenis van Karma en de Mandala. Wat je ook wilt weten, je ontdekt het bij Spiru!

Laatste aanpassing op 05 februari, 2022 11:12 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *