Sale
Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru 75.000+ Zenvolle klanten
Lisette
DoorLisette 26 november 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 8 minuten met dit artikel.
40 x

Boeddha Beelden: van een happy monnik tot een sereen figuur. Waarom zo verschillend? En wat is de betekenis van zo’n beeldje? Lees in deze blog over de herkomst en symboliek. 

zwarte mini boeddha beeldjes

Boeddha Beelden zijn vaak te herkennen aan de lange oorlellen, neergeslagen ogen en het bolle koppie. Toch ziet het figuur er niet altijd hetzelfde uit, ze kunnen zelfs enorm verschillen. Dit zou te maken hebben met het feit dat meerdere boeddhistische landen het uiterlijk van boeddha anders geïnterpreteerd hebben. Daarom kan je mogelijk aan de hand van een aantal uiterlijke kenmerken de herkomst van je boeddha herkennen. En als je toch bezig bent, bekijk gelijk wat de houding, handgebaren en attributen van het figuur betekenen. In deze blog vind je daarom een overzicht van de symboliek achter de verschillende silhouetten van boeddha! 

gouden beeldjes in een cirkel

Door deze Prins is de Echte Boeddha Ontstaan

Hoeveel verschillende boeddha beelden er ook zijn, er is uiteindelijk maar eentje de originele! Het Boeddhisme begon met één man, namelijk Siddhartha Gautama. Hij leefde in de tijd voor Christus als koninklijk persoon in Noord-India en hij bezat alles wat een mens kon wensen. Toen hij 29 jaar was besloot de prins voor het eerst zijn paleis te verlaten om zijn omgeving te ervaren. Na het zien van de realiteit in de buitenwereld kwam hij tot een ingeving dat niks in dit leven blijvend is. Daarom ging hij op zoek naar het ultieme en blijvende geluk. Toen hij 35 jaar was, heeft Siddhartha 49 dagen lang onder een bodhiboom gemediteerd. Hij bereikte volledige verlichting en werd hierna Boeddha genoemd, wat ‘de verlichte’ betekent. Benieuwd naar het complete verhaal, lees dan de blog Hana Matsuri- de Geboortedag van Boeddha.

kleine gouden beeldjes in een punt

Zo kun je het Land van Herkomst van een Boeddha Herkennen

Doordat het boeddhisme lang geleden is verspreid over verschillende landen, verschilt hierdoor mogelijk het uiterlijk van de boeddha. In het Westen zouden vooral beelden uit China, Thailand en Japan bekend zijn. Je hebt ze waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen, maar weet je ook welk figuur waar vandaan komt? Om een idee te krijgen, kun je afgaan op een aantal uiterlijke kenmerken om een boeddha uit een van de volgende drie landen te herkennen

 • China
 • Thailand
 • Japan

zwarte mini monniken in een cirkel

Zo herken je een Chinese Boeddha

Het Chinese beeld is vrij makkelijk te herkennen aan zijn brede glimlach, kale koppie en bolle buikje. Daarom wordt hij ook wel de Dikbuik, Lachende Boeddha of bij zijn Chinese naam Poe-tai Ho-Shang genoemd. Wat opvalt aan dit monnik beeld, is dat hij vaak attributen zoals een kralenketting of een plunjezak bij zich heeft. Elk van deze accessoires heeft een symbolische betekenis. En dat kunnen er nogal wat zijn!

Zo herken je een Thaise Boeddha

Beelden uit Thailand, maar ook uit India, zijn vaak slanke modellen met veel details. Soms zitten de figuren op een verhoging die versierd is met bijvoorbeeld lotusbloemen. Je kan een Thaise boeddha herkennen aan de bindi tussen de wenkbrauwen en de opvallende punt op het hoofd. Dat laatste heet een Ushnisha en staat voor het hoogst haalbare soort verlichting. Ook heeft hij altijd perfecte krulletjes of bolletjes, wat een voorstelling is van het haar van buddha.

Zo herken je een Japanse Boeddha

Wat opvallend is aan een Japans beeld, is dat ze over het algemeen een heel sereen uiterlijk hebben. Anders dan een Chinese of Thaise boeddha, hebben deze beeldjes minder uitbundige versieringen en is de gezichtsuitdrukking erg neutraal. Meestal zijn de ogen van de buddha gesloten, de handen gevouwen en zit hij in de lotushouding. Een ander herkenbaar punt is de vaak losjes vallende mantel waarvan de plooien duidelijk zichtbaar zijn en die de borst bloot laat. Ook het bolle knotje als kapsel zou een typisch Japans kenmerk zijn.

lachende monnik beeldje met handjes omhoog

Dit Betekent de Houding of Asana van een Boeddha

Hoewel je misschien vaak een zittend boeddha beeld ziet, zijn er vele andere houdingen waarin deze heilige afgebeeld wordt. De reden hiervoor is niet om het zo nu en dan eens af te wisselen, maar elke Asana heeft zijn eigen specifieke betekenis!

De Betekenis van de Zittende of Mediterende Boeddha

Wanneer de boeddha zittend of mediterend is afgebeeld, zou deze houding in teken staan van een grotere soort bewustwording. In deze staat van zijn, doet materialisme er niet meer toe. De buddha zit al mediterend vaak in de lotushouding. Kijk maar eens hoe de benen over elkaar heen zijn gevouwen en hoe de voeten rusten op de knieën. Net als een ervaren yogi zou kunnen!

De Betekenis van de Staande Boeddha

Als een boeddha staand is afgebeeld, heeft dit volgens kenners vooral te maken met de handgebaren. Er bestaan posities waarbij de hand of beide handen horen te rusten op de schoot van het figuur, dus waarbij een zittende houding nodig is. Toch zijn er ook handgebaren waarbij het beeld zowel zittend als staand afgebeeld kan worden. Daarom staan sommige buddha’s rechtop met bijvoorbeeld de handen in de namaste mudra! 

De Betekenis van de Liggende Boeddha

Deze houding wordt ook wel de Paranirvada genoemd. Wanneer een boeddha deze houding aanneemt, staat het voor de laatste levensfase van Gautama de Boeddha. Op zijn sterfbed lag Siddharta zogezegd op zijn zij met zijn rechterhand onder zijn hoofd. Hij zou op deze manier op weg gaan naar Nirvana, wat vertaald kan worden als de perfecte stilte.

gouden boeddha beeldjes of happy buddha's

Dit is de Symboliek achter de Handgebaren of Mudra’s

Het is je misschien opgevallen dat ook de handgebaren van een boeddha – vooral bij de Thaise – kunnen verschillen. Dat komt omdat in het boeddhisme deze mudra’s een diepere spirituele betekenis hebben. Volgens sommigen kan de positie van je handen zelfs een effect hebben op je lichaam en geest. Er zouden meer dan honderd verschillende symbolische handhoudingen bestaan die je vaak terug kunt vinden in het beeld van boeddha. Een paar van de bekendste en hun betekenissen zijn:

 • De Dhyani mudra: symboliseert wijsheid 
 • De Varada mudra: de vijf vingers staan hierbij voor de vijf volmaaktheden
 • De Bhumisparsha mudra: de aarde oproepen als getuige
 • De Abhaya mudra: het teken van onverschrokkenheid
 • De Vitarka mudra: de cirkel die ontstaat door dit gebaar staat symbool voor eeuwig stromende energie
 • De Dharmachakra mudra: staat voor onderwijs

De boeddhistische symboliek legt uit dat je zowel je linker- als rechterhand, elke vinger en zelfs je vingertopjes specifieke betekenissen hebben. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen waarom de ene hand rust op de schoot van buddha en de andere hand een mudra aanhoudt. Eigenlijk een soort mudra puzzel 🙂

gouden mini beeldjes op een rijtje

Dit Betekenen de Attributen van een Boeddha

Naast de herkomst, asana en mudra, zie je zo nu en dan ook een attribuut, dier of kind terug bij het boeddha beeld. En zoals je misschien al had verwacht, hebben ook deze elk hun eigen betekenis. Vooral de Chinese happy boeddha’s houden vaak een accessoire vast. De symboliek achter een paar van de bekendere items zijn

Kralenketting of Mala: Oneindige meditatie

Bal: Rijkdom en voorspoed

Plunjezak: Veilige reis en persoonlijke zoektocht

Yuni: Uitkomen van je wensen

Parasol: Gelukkig gezin

Lotusbloem: schoonheid, puurheid en liefdadigheid

Perzik: Samenhorigheid en eeuwig leven

Goudklompje: Welvaart en geluk (lijkt vaak op origami bootje) 

Kruik: Overvloed en gelukkig leven

Munten: Rijkdom en welvaart

Schildpad: Aandachtigheid, gezondheid en kracht

Vis: Vrede en overvloed

Kinderen: Vruchtbaarheid en geluk

Zo Kies je een Boeddha Beeld die Perfect bij je Past!

‘Een boeddha koop je niet voor jezelf’, wordt weleens gezegd. Volgens boeddhisten kun je hem simpelweg ook niet bezitten. Boeddha Beelden Kopen kan zowel voor jezelf als voor een ander, want de boeddha “leen” je als het ware volgens kenners. En als je dan toch eentje gaat “lenen”, zoek dan eentje die bij je past. Zo kan je kiezen uit een groot boeddha hoofd van 30 cm hoog of kleine boeddha beeldjes van 3 cm. Hou er ook rekening mee dat niet elk beeldje zowel binnen als buiten kan staan. Waar je het figuur plaatst, ligt geheel aan je eigen wensen! Een tip hierbij kan zijn om een altaar te creëren met het figuur als middelpunt. Omring het bijvoorbeeld met je favoriete Geurkaarsen en Edelstenen. Wanneer je dan begint met je Mantra Meditatie sessie, zittend op een comfortabel Meditatiekussen, zou je bijvoorbeeld je aandacht op het beeld kunnen focussen. En om de originele boeddha, maar ook die binnenin jezelf te eren, kun je zo af en toe een buiging maken met je handen in de namaste mudra 😀

En zoals Boeddha het zelf ooit gezegd zou hebben: ‘De gelukkigste mensen hebben niet het beste van alles. Maar zij maken van alles het beste.’ Dus heb je boeddha, maar vooral jezelf lief!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *