• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Maankalender 2024

Maankalender 2024

Een maankalender is een kalender gebaseerd op de tijd die de maan nodig heeft om rond de Aarde te draaien. Deze tijd kennen wij als een maand. De maan draait al eeuwenlang om de aarde heen, altijd met dezelfde snelheid van ongeveer een maand. Tegelijkertijd draait de maan samen met de aarde rondom de zon. Al deze bewegingen zorgen ervoor dat we de maan in verschillende maanstanden vanaf de aarde te zien krijgen. Een maankalender laat je goed zien in wat voor stand de maan staat. Zo kun je je rituelen voor de verschillende maanfases voorbereiden en leven naar de stand van de maan.

Wat is een maankalender

Soms zien we de maan helemaal verlicht, soms maar een klein gedeelte. Andere keren zien we helemaal geen maan. Dat komt omdat de maan zelf geen licht geeft. De maan weerkaatst het licht dat van de zon komt. Er zijn verschillende soorten maanstanden die je ziet in een maankalender:

 • Nieuwe Maan: de maan is nu nauwelijks te zien;
 • Jonge Maansikkel: minder dan de helft van de maan is zichtbaar;
 • Eerste Kwartier: je kunt precies de helft van de maan zien;
 • Wassende Maan: de maan wordt langzaamaan voller;
 • Volle Maan: de maan is nu volledig verlicht;
 • Afnemende Maan: de maan neemt in volheid af;
 • Laatste kwartier: de andere helft van de maan is verlicht;
 • Afnemende maansikkel: minder dan de helft van de maan is zichtbaar.

Wanneer wordt een Maankalender gebruikt

Een maankalender kan worden gebruikt voor als je meer inzicht wilt in de cyclus van de maan. Dit gaat zelfs al tienduizenden jaren terug. De eerste maankalenders werden namelijk ontdekt in grotten in Frankrijk en Duitsland. Volgens onderzoekers zouden deze kalenders afstammen uit het tijdperk 32.000 voor Christus. De Maya’s, Inca’s en Kelten wisten ook niet beter dan te leven naar het ritme van de maan. Volgens heksen is het handig en raadzaam om een maankalender bij te houden. Hierin kun je per datum de fase van de maan noteren en bijhouden wat er gebeurt met je energieniveau en emoties. Je zou bepaalde patronen in je gedrag of gevoelens kunnen ontdekken en je maanrituelen daarop kunnen aanpassen.

Maankalender voor maanrituelen

Welke rituelen jij fijn vindt om te doen bij verschillende maanstanden is geheel persoonlijk. Wel zouden kenners er op sturen om bepaalde rituelen per maanstand aan te houden. Een aantal voorbeelden:

 • Nieuwe Maan: deze maan zou geschikt zijn voor reflectie en meditatie. Ook zou het een goede tijd kunnen zijn om goede voornemens te beginnen, plannen te maken en om intenties uit te spreken of op te schrijven in een spiritueel notitieboek. Minder geschikt tijdens deze maan is het aan jezelf voorbij gaan en om streng te zijn voor jezelf.
 • Wassende Maan: de maan begint langzaam aan te sterken. Werk aan je relaties en aan jezelf. Ga bijvoorbeeld extra naar de sportschool of pak wat meer slaapuren.
 • Volle Maan: als Volle Maan op de volle maankalender staat, is de maan staat vol in haar glorie en is ze op haar sterkst. Ga er lekker op uit en werk aan je doelen. Tijdens de volle maan kun je edelstenen opladen in het volle maanlicht of edelsteenwater maken. Wees niet te veel alleen, want de maan zou een loopje met je emoties kunnen nemen.
 • Afnemende Maan: de kracht van de maan en haar vorm wordt steeds kleiner. Dingen die je kunt doen bij deze maan zijn: loslaten, opruimen, afscheid nemen en stoppen met een gewoonte. Je kunt beter geen nieuwe projecten starten of jezelf te druk maken tijdens de afnemende maan.

Spiru Maankalender

Met een maankalender 2024weet je precies welke stand van de maan eraan komt. Zo kun je je er op voorbereiden en je rituelen erop afstemmen. Ga bijvoorbeeld mediteren met edelstenen om de rust in je hoofd en lijf te bewaren. Al jouw meditatie benodigdheden vind je bij onze Meditatie categorie. Ter ondersteuning van je maanritueel kun je de kracht van Edelstenen & Mineralen gebruiken en rustgevende Wierook.

Wil jij ook leven met de maan? Laat dan je e-mailadres achter via onderstaande link, en ontvang de Spiru Maankalender pdf. Een inspirerend leven begint bij Spiru.

 

Spiru Maankalender 2024