• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek 1.000+ Zenvolle producten in onze Sale 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Sjamanisme in Kaart, Hier Komt het Bekende Begrip Vandaan

Door Anouk 29 april 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
4447 x

Sjamanisme is een verzamelterm voor een heleboel soorten spiritualiteit. Lees hier waar het woord ‘sjamaan’ vandaan komt en welke tradities je meestal tegenkomt.

Sjamanisme is afkomstig van het woord ‘sjamaan’ dat zijn wortels in Siberië heeft. Inmiddels wordt het gebruikt om magische mensen en rituelen van over de hele wereld te beschrijven. Hier ontdek je wat sjamanen zoal kunnen doen en maak je kennis met drie populaire stromingen.

Sjamaan Betekenis: Wat Betekent Sjamaan Precies?

Het woord ‘sjaman’ komt uit de taal van de Toengoezen, een Siberisch volk. Het verwijst naar mediums of genezers in hun gemeenschap die direct met geesten zouden kunnen communiceren. Toen Russische intellectuelen in de 19e eeuw naar Siberië verbannen werden, begonnen ze deze spirituele praktijken te bestuderen en beschrijven. Antropologen over de hele wereld namen vervolgens de term ‘sjamaan’ over om de magische rituelen van uiteenlopende culturen te beschrijven. Dat is vaak nog steeds zo – er zijn mensen die alle vormen van natuurgerichte of oude spiritualiteit sjamanisme noemen. Maar of dat wel zo genuanceerd is, daarover bestaat inmiddels discussie 😉

Wat is een Sjamaan of Sjamanisme?

Sjamanisme of sjamaan verwijst in elke cultuur of traditie naar iets anders. Heel algemeen beschouwd werken sjamanen met onzichtbare krachten zoals elementen, geesten of goden om zichzelf of hun gemeenschap inzicht en genezing te brengen. De meeste van deze magiërs zien de natuur of natuurlijke orde als middel en doel voor een betekenisvol leven.

viking hanger uil met gespreide vleugels

Sjamanisme Kenmerken: Wat doet een Sjamaan Zoal?

Hoe een sjamaan zijn dagen vult en of zijn roeping ook een beroep is, hangt af van zijn persoonlijkheid en de traditie waar hij mee werkt. Sommige leggen zich bijvoorbeeld toe op sjamanistische rituelen zoals

 • sjamanistische meditatie of trance
 • healing
 • channeling

Weer anderen worden leraar  of verdiepen zich in de geschiedenis van de leefwijzen waar ze mee werken. Omdat veel sjamanistische tradities geloven dat alles wat leeft zijn eigen plek en potentie heeft, zou dat voor beoefenaars ervan ook gelden. Wil je dus weten wat sjamanen zoal voor sjamanistisch doen, dan moet je het ze vooral zelf vragen! 😉

Symbolen Sjamanisme Leren: Hoe Word je Sjamaan?

Sjamanisme zou je op allerlei manieren kunnen leren. Zoals in hekserij zijn er namelijk mensen die een opleiding volgen en autodidacten of solitaire sjamanen. Het verschilt bovendien per stroming hoe zo’n leerweg eruit ziet. Sommige tradities vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat je bij een persoonlijke leraar studeert. Deze zou je dan in kunnen wijden in specifieke symboliek, kennis en rituelen. In dat soort sjamanisme is menselijke overdracht onmisbaar. Toch zijn er ook mensen die leren van onpersoonlijke bronnen zoals boeken of communicatie met energie, gidsen of spirits.

Deze Soorten Sjamanisme zijn Er

Er zijn over de hele wereld rituelen en praktijken om de energie van de natuur of kosmos te eren en leren kennen. Deze drie soorten kom je al gauw tegen in new age winkels en workshops:

 • Keltisch Sjamanisme
 • Noord-Amerikaans Sjamanisme
 • Modern Sjamanisme of Neo-Sjamanisme

amulet ketting keltische knoop triquetra

Keltisch Sjamanisme

Keltisch sjamanisme zijn de oude levenswijzen of rituele gebruiken van de Keltische volkeren in Noordwest Europa. In deze samenlevingen vervulden druïden de rol van zieners, raadgevers en dokters. Hierbij baseerden ze zich op de natuur en de spirituele powers van het universum. Mensen die zich nu nog laten inspireren door deze natuurfilosofie werken meestal met

 • krachtdieren
 • plantenmagie
 • droomkunst
 • boomverering
 • het Keltische Jaarwiel of Levenswiel Sjamanisme

Vooral het Europese Levenswiel kom je nog vaak tegen, bijvoorbeeld in de jaarfeesten van heksen en Wiccans of in items versierd met sjamanisme symbolen uit de Keltische Kunst.

amulet wolvenkop

Noord-Amerikaans Sjamanisme

Noord-Amerikaans sjamanisme is een verzamelnaam voor natuurtradities van inheemse volkeren die op dit continent leven of geleefd hebben. Veel mensen denken hierbij aan Totemdieren, een Dromenvanger Ophangen of je Huis Reinigen met Salie. Ook hier geldt dat er net zoveel spirituele praktijken zijn als er tribes bestaan en deze (nog steeds) impact ondervinden van kolonialisme en kapitalisme. Er zit dus vaak afstand tussen de informatie die beschikbaar is over deze werkwijzen en de mensen aan wie ze toebehoren. Tegenwoordig delen daarom steeds meer gemeenschappen hun kennis onder eigen voorwaarden, zodat lokale gebruiken worden beschermd.

Bekijk het Smudge Assortiment

beschermhanger viking goudkleurige raaf

Het Moderne Sjamanisme of Neo Sjamanisme

Modern sjamanisme of neo-sjamanisme heeft raakvlakken met de New Age beweging, namelijk het idee dat je verschillende tradities kunt onderzoeken of beoefenen voor je persoonlijke ontwikkeling. Zo zou sjamanisme iets kunnen zijn waar je mee werkt voor zelfinzicht en niet per se een sociale roeping of lot. Veel aanhangers geloven dat iedereen in principe met traditionele tools zou kunnen werken. Ook vinden moderne sjamanen het meestal belangrijk om oude gebruiken te vernieuwen zodat ze aansluiten bij deze tijd. Sommige combineren daarom rituelen uit diverse culturen, zonder daar per se onderdeel van uit te maken.

Wat interesseert jou in sjamanisme?

Laatste aanpassing op 01 december, 2021 1:37 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. De manier waarop ik er kennis van genomen heb en daar de werking van onder vonden heb ….heel diep en krachtig maar wel vanuit mijn christelijke geloof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *