• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek 1.000+ Zenvolle producten in onze Sale 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ouija Bord Gebruiken, Zo Speel je het Spirit Board

Door Anouk 22 juli 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 10 minuten met dit artikel.
21881 x

Wie Ouija Bord zegt, ziet spoken. Toch is dit Spirit Board meer dan alleen een griezelig gezelschapsspel. Tenminste, als je niet bang bent voor jezelf. Durf jij het aan?

Rondom het Ouija Bord zweven allerlei griezelige verhalen. Dit magische spirit bord zou namelijk spoken op kunnen roepen en is dan ook een geliefd gezelschapsspel tijdens Halloween of andere donkere dagen. Voor anderen is het iets meer dan vermaak en helpt het spel antwoord te vinden op brandende vragen zonder dat er geesten op de thee komen. Benieuwd wat het spel met jou zal doen? Hier vind je alles over de betekenis ervan en geven we je tips om te starten met het spirit bord. Alvast een klein advies: wie om problemen vraagt…

Wat is een Ouija Bord

Het ouija spel is bedoeld om antwoorden te krijgen. De legende gaat dat het bord contact kan leggen met andere werelden. Je zou het dus kunnen zien als een soort spirituele poort waar van alles doorheen kan komen. Dat kan je overleden oma zijn, maar ook een rondzwervende ziel of Beschermengel. Vooral het opdoemen van kwade geesten of demonen wordt vaak benadrukt. Soms om het spel spannender te maken, een andere keer als oprechte waarschuwing. Toch kun je het bord ook gebruiken om te kijken wat je onderbewuste allemaal uitspookt. Daarover later meer!

ouija bord spel spiru

Zo Ziet een Ouija Bord Eruit

Het Ouija spel bestaat uit een bord met verschillende symbolen erop. Op het bord staan alle letters van het alfabet, een begroeting, een afscheid, ja en nee en de cijfers 0-9. Sommige borden bevatten ook een zon- en maan symbool. Tijdens het spel beweeg je een hartvormig plankje of planchette over deze tekens heen. Daarin zit een gat die de onderliggende letter toont zodra je plankje er op stopt. Zo spelt het Ouija Bord dus een antwoord op je vraag.

Ouija Borden Bekijken

ouija plankje planchette met veer

Hier komt het Ouija Bord vandaan

Eind negentiende eeuw was spiritisme heel hip in Europa en de Verenigde Staten. Geesten en bovennatuurlijke verschijnselen waren volop in de aandacht. Volgens sommigen was dat een gevolg van de Amerikaanse Burgeroorlog, die veel slachtoffers vroeg. Via een reading of seance probeerden nabestaanden namelijk contact te krijgen met hun overleden dierbaren. Mediums gebruikten hierbij speciale praatborden voor het vertalen van berichten uit andere werelden. In 1891 werd er patent aangevraagd op zo’n talking board. Later bracht het speelgoedbedrijf van Charles Kennard hetzelfde idee op de markt onder de naam ouija board, voortgezet door de Parker Brothers. Vanaf dat moment was een ouija bord kopen ontzettend populair!

Dit Betekent het Woord Ouija

Kennard werd na een tijdje opgevolgd door William Fuld. Deze zorgde ervoor dat de geheimzinnigheid rond het geesten spel nog groter werd, door iedereen te vertellen dat de naam ouija in het Egyptisch ‘geluk’ betekent. Hoe hij dat wist? Dat had het bord hem natuurlijk zelf verteld! Waarschijnlijk is het woord ouija bedacht door Kennard als samenstelling van oui en ja, de Franse en Duitse versies van de ‘yes’ op het spelbord. Iets minder magisch, maar in ieder geval creatief!

Hoe werkt een Ouija Bord? Dit zijn Ouija Bord Regels

Een spirituele spelsessie verloopt volgens deze Ouija Board regels:

 1. Je stelt een Vraag;
 2. Legt een Wijsvinger op het Plankje;
 3. Er ontstaat een Boodschap;
 4. Je sluit de Vraagstelling.

Je stelt een Vraag via het Medium

Als je met een groep speelt, is één iemand het Medium. Die stelt de vragen aan het bord. Als je alleen speelt, kun je natuurlijk wel raden wie dat is.

Je Legt een Wijsvinger op het Plankje

In een groep legt iedereen zijn wijsvinger en middelvinger op het plankje. De bedoeling is dat niemand iets doet, maar afwacht naar welke tekens het plankje beweegt. In je eentje doe je uiteraard hetzelfde.

Er ontstaat een Boodschap

Na verloop van tijd spelt het bord een bericht met de aanwezige letters en cijfers. Voor specifieke ja of nee-vragen gebruiken sommige mensen ook instrumenten om mee te Pendelen, zoals een Biotensor. De zon betekent volgens het spel een goede geest en de maan een slechte.

Je sluit de Vraagstelling

Iedere vraag wordt door het medium afgesloten met ‘goodbye’. Zo zouden de geesten vertrekken en is het bord klaar voor een volgende ronde.

spirit board gothic prayer

Daarom is Ouija eigenlijk Automatisch Schrift

Het ouija board was ook in de negentiende eeuw niets nieuws. Je hand laten leiden door iets buiten jezelf om een bericht te ontvangen, is een vorm van automatisch schrijven. Chinezen zouden al rond 1100 aan deze techniek doen en ook in klassiek India, Griekenland, het Romeinse Rijk en de Europese Middeleeuwen vind je vergelijkbare praatborden. Meestal waren ze voorbehouden aan spirituele meesters of mediums. Het duurde dus gewoon even voordat iedereen aan zo’n bord kon komen!

Hier komen de Ouija Antwoorden Vandaan

Er zijn verschillende meningen over de werking van het ouija spel. Want wie beweegt dat plankje nou? Volgens de wetenschappelijke verklaring doe je dat zelf. Het carpenter- of ideomotorisch effect zorgt er volgens onderzoekers voor dat je informatie onbewust omzet in een spierbeweging. Zodra je ergens aan denkt, begint je lichaam automatisch mee te doen. Met het ouija plankje spel je dus een antwoord dat je diep van binnen al weet of verwacht. Je hebt het alleen niet door! Anderen zijn van mening dat je niet voor alle verschijnselen wetenschappelijk bewijs kunt krijgen. Zij gebruiken het bord om contact te leggen met onzichtbare krachten. Het is uiteraard deze bovennatuurlijke verklaring die het ouijabord zo spannend maakt!

Dit kunnen Ouija Berichten Laten Zien

Het lijkt erop dat je zelf bepaalt welke soort boodschappen je tijdens het spelen krijgt. Ga je er vanuit dat je eigen wijsheid oproept? Dan kun je alle antwoorden zien als een spiegel van je eigen onderbewustzijn en zo jezelf beter leren kennen. Negatieve antwoorden of spirits krijgen dan ook een hele andere lading. Zijn geesten en bovennatuurlijke verschijnselen heel normaal voor je? Dan krijg je waarschijnlijk bezoek tijdens je sessie. Ligt de waarheid volgens jou ergens in het midden? Dan kun je een combinatie van beide verwachten 🙂

witte salie smudge groot

Vijf Tips voordat je Start met het Spirit Board

Het ouija spel is voor veel mensen een manier van waarzeggen, net zoals werken met een Glazen Bol of Pendelen. Bij al deze technieken werk je met intuïtie, het onderbewuste of hogere sferen. Daarom helpt het volgens beoefenaars om in de juiste stemming te komen voordat je begint. Hoe begin je met een Ouija Bord? Deze vijf tips zouden kunnen helpen:

 1. Bepaal de Plaats;
 2. Maak de Plek Positief;
 3. Wees Goedgezind;
 4. Kies je Medespelers;
 5. Doe een Openingsritueel.

Bepaal de Plaats

Kies voor het spel een prettige ruimte waar je ontspannen zit. Wil je bijvoorbeeld aan tafel spelen of juist op de grond? ’s Avonds met een kaarsje of ’s ochtends met uitzicht op je tuin? Zoals altijd geldt: maak het zo leuk mogelijk. Sommige spelers raden aan niet thuis aan de slag te gaan, in verband met (ongevraagde) visite van geesten. Natuurlijk is het aan jou of je daar wat aan hebt. Hoe dan ook helpt de volgende tip je om de vibe voor jezelf goed te krijgen.

Maak de Plek Positief

Dit kun je doen door je Huis te Reinigen met Salie, Palo Santo of Florida Water. Ook kun je wat mantra’s uitspreken, een mooi muziekje opzetten of je lievelingsstenen neerleggen. Kristallen Schedels zouden bijvoorbeeld communicatie bevorderen. Telefoons uitzetten kan ook al voor ontspanning zorgen. Of je nou geesten ervaart of niet, het is namelijk altijd fijn om een relaxte ruimte te maken. Zeker als je anderen uitnodigt voor een avondje ouija. Wil je vooral samen met je vrienden een avontuurlijk spel spelen? Vergeet in dat geval de borrelnootjes niet 😉

Wees Goedgezind

Nu jij zelf nog! Mediteren helpt veel mensen om open te staan voor informatie. Je kunt bijvoorbeeld een momentje nemen waarin je verwachtingen over het antwoord loslaat. Als je uitgaat van entiteiten of kwade krachten buiten jezelf, dan wordt aangeraden om je vooraf op een positieve uitkomst te concentreren. Wens jezelf gewoon behulpzame antwoorden toe. Ook handig als je niet in geesten gelooft! Voordeel van deze houding is dat je makkelijker negatieve informatie herkent en eventuele plaaggeesten vriendelijk de deur uit bonjourt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen te spelen als je lekker in je vel zit – waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Kies je Medespelers

Het gebruik van een ouijabord kan alleen of met een groep mensen. Zorg er met medespelers in ieder geval voor dat iedereen enthousiast en positief is. Je weet natuurlijk maar nooit wat er boven komt! Ook schijnt het voor spirits niet echt te helpen als iemand de hele tijd zit te lachen of bizarre vragen stelt. Best iets bij voor te stellen, toch?

Doe een Openingsritueel

Zodra je begint met spelen, kun je nog een kleine ceremonie doen om jezelf of de groep voor te bereiden. Dat kun je helemaal zelf bedenken. Het kan een intentie zijn, maar je kunt ook een kaars aansteken of voorwerpen neerleggen die je wilt gebruiken om overledenen op te roepen.

Geesten oproepen Ouija Bord

Volgens spelers die met geesten te maken kregen, zijn er een aantal richtlijnen die helpen om de communicatie soepel te laten verlopen. Zo kun je onhandige vragen vermijden en het meeste uit je gesprek halen.

Daarom Stel je Simpele Vragen

Geesten zijn ook maar mensen. Zo schijnen ze niet tegen negatieve of erg ingewikkelde vragen te kunnen. Stel daarom simpele vragen die een duidelijk antwoord uitlokken. Houd het ook vooral bij jezelf. Het laatste waar entiteiten trek in zouden hebben, is onderdeel worden van roddels en intriges. Vraag dus niet wat andere mensen van je vinden of over je zeggen, maar concentreer je op kennis over jezelf of de aanwezige gast.

Wat je volgens Kenners Nooit moet Vragen

Wil je geesten oproepen met een ouija bord, vraag ze dan vooral niet om trucjes te doen. Volgens kenners is het spel niet bedoeld om geesten uit te dagen. Best begrijpelijk: ben je hier helemaal naartoe gereisd vanuit de geestenwereld, krijg je dat soort ongein! Ook zou het niet helpen om vragen te stellen uit angst, omdat je dan altijd iets naars terugkrijgt. Ga dus niet proberen te achterhalen wanneer je doodgaat, dat zou je paniek alleen nog maar kunnen vergroten.

Daarom Blijf je Vriendelijk

Verder lijkt het erop dat je entiteiten gewoon als ieder ander persoon kunt benaderen: vriendelijk, kalm en met oprechte nieuwsgierigheid. Is het contact ondanks je sociale skills toch niet echt plezant? Kap je gesprek dan gerust af door ‘goodbye’ te zeggen. Dan is het maar duidelijk!

ouija bord glow in the dark spiru

Zo Sluit je het Spel Af

Het einde van een ouija sessie gebeurt altijd door het plankje naar goodbye te bewegen. Zo stop je volgens het spel de informatiestroom. Daarna haalt iedereen zijn handen van het bord af. Als je het prettig vindt, kun je de ruimte verlaten of deze nog een een keertje op je eigen manier reinigen. Wat ook kan helpen om de bijeenkomst te beëindigen, is bijvoorbeeld opschrijven wat je meegemaakt hebt of een moment nemen om het bord te bedanken voor zijn trouwe dienst.

Veel spelplezier!

Laatste aanpassing op 18 mei, 2022 11:35 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

  1. Je moet er van houden inderdaad, zo’n spelletje met spoken 🙂

   Vriendelijke groet,
   Spiru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *