• Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €50
 • Spiru 100.000+ Zenvolle klanten
Gratis verzending vanaf €50
Anouk
Door Anouk 1 juli 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
4187 x

Palo Santo is een bijzonder veelzijdig houtje. Sjamanen gebruiken het al eeuwen voor van alles en nog wat, waaronder energetische reiniging en bescherming. Maar wist je dat zelfs muggen ermee op afstand blijven? In dit artikel vind je vijf toepassingen om het meeste uit jouw heilig hout te halen!

heilig hout stapeltje op zwarte toermalijn

Hier komt Palo Santo vandaan

Palo Santo Hout komt uit Zuid Amerika, in het bijzonder het Andesgebied. Deze bergketen loopt door zeven Zuid Amerikaanse landen: Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela. De boom waar de takjes vanaf komen is de Bursera graveolens, een familielid van de wierook- en mirreboom. De truc bij het oogsten van Palo Santo is om afgevallen takjes te sprokkelen en ze zo op natuurlijke wijze van de bomen te halen. In Peru is dit zelfs bij wet vastgelegd, zodat ze niet beschadigen. Volgens kenners geeft deze vorm van oogsten ook nog eens de beste geur. Die komt trouwens pas een aantal jaren na zijn ‘dood’ uit het hout vrij. Sommige stokjes rijpen wel 4 – 10 jaar. Palo Santo kopen is dus best bijzonder!

Waarom Palo Santo Heilig Hout is

Heilig Hout wordt in Zuid Amerika gebruikt door de inheemse bevolking om mensen en ruimtes te ontdoen van negatieve energieAl sinds de tijd van de Inca’s gebruiken sjamanen Palo Santo tegen slechte geesten en bij het bevorderen van al het goede. Ook bij de Maya’s zijn de stokjes onderdeel van reinigingsrituelen. Omdat de boom bovendien pas gaat geuren nadat hij overleden is, gaat de legende dat zijn ziel vrijkomt bij het branden. Magisch stokje dus!

zeven palo santo stokjes op een rij

Zo brand je Palo Santo

Brand je voor de eerste keer Heilig Hout? De geur is voor veel mensen vrij sterk dus gebruik één stukje hout per keer –  hoe gezellig zo’n hele bos er ook uitziet. Hou er ook rekening mee dat houtjes korter branden dan wierook. Je doet dus niets verkeerd als het na enkele seconden of minuten al uitgaat!

Dit zijn de stappen:

 • Zet een raampje open
 • Hou een aansteker of lucifer bij de top van je houtje
 • Steek het topje aan
 • Wacht totdat de kern gloeit en geur vrijkomt
 • Blaas de vlam uit
 • Hou je houtje vast of overweeg een vuurvaste Abalone Schelp te kopen

abalone schelp in hand

Hier gebruik je Heilig Hout voor

Palo Santo heeft enorm veel verschillende toepassingen. Het wordt namelijk ingezet als hulpmiddel bij fysieke kwalen zoals reuma, maar ook bij mentale en spirituele klachten. Omdat het zo’n intense geur afgeeft, doe je bovendien best lang met zo’n bosje. Genoeg tijd dus om eens uit te zoeken wat jij met de houtjes wil doen. Hier onder vind je vijf opties die je kunt proberen:

 1. Energetische Reiniging
 2. Bescherming
 3. Ontspanning
 4. Ondersteuning van je Weerstand
 5. Verdrijven van Ongedierte

palo santo houtjes in hand

Energetische Reiniging

De meest populaire toepassing van Palo Santo is het energetisch zuiveren van mensen, dieren of ruimtes. Eigenlijk lijkt het erg op Huis Reinigen met Salie, dus verdiep je daar vooral even in voordat je aan de gang gaat.

Bescherming

Als amulet of talisman zouden Palo Santo & Heilig Hout kwade of negatieve invloeden afweren. Je kunt dus een stokje of speciaal sieraad bij je dragen. Ook kun je het op een nachtkastje leggen tegen nachtmerries. Vooral kinderen zouden beter gaan slapen door deze rustgevende geur, aldus de sjamanen.

Weerstand

Heb je griep of verkoudheid? Steek dan eens een stokje heilig hout aan. Volgens veel mensen heeft Palo Santo een positief effect op je weerstand. Ook zou deze krachtige aromatische houtsoort de kwaliteit van je ademhaling verhogen, volgens sommige mensen prettig als je astma hebt. Tenzij je die geur verschrikkelijk vindt natuurlijk! Eigen ervaring eerst.

Ontspanning

De zoete, warme geur van Palo Santo zou negatieve gevoelens en stress gerelateerde klachten verzachten. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, maar ook buikpijn, angst en depressie. Ben je aan het studeren of mediteren? Dan kan een beetje heilig hout gebruik je helpen om je hoofd leeg te maken en zo beter te concentreren. Ook geen gek idee als je yoga doet of lekker aan het lezen bent!

Ongedierte

Het zou mijten, muggen en motten op afstand houden. Daarentegen komen honden en katten er vaak even nieuwsgierig aan ruiken en zelfs likken. Dus de vraag is eerder: welke dieren heb je liever om je heen? 😉

stapeltje heilig hout stokjes

Fan van Smudgen?

Daar lees je meer over in onze blog Huis Reinigen met Salie. Wie weet wil je dan uiteindelijk wel een Smudge Stick Maken om je ceremonie een persoonlijk tintje te geven. Wat je ook doet, veel plezier met het vinden van je eigen reinigingsritueel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50