De klankschaal zou naast een mooi geluid ook ontspanning bieden. Hoe dat kan en welke singing bowl bij jou past? Je ontdekt het in deze blog.
Klankschalen zijn dé muzikale aanvulling op een Zenvol leven. Tonen en trillingen kunnen je ondersteunen bij allerlei spirituele activiteiten. Schalen zijn er in diverse soorten en maten, waardoor kiezen lastig kan zijn. Wij helpen je daarom op weg om een persoonlijke Klankschaal te vinden inclusief Klopper en Kussen!
Effect van Klankschalen
Klankschalen zijn kommen van metaal, meestal afkomstig uit de Tibetaans boeddhistische gebieden in Azië. Ze staan bekend als singing bowls omdat ze na het aanslaan een diepe trilling veroorzaken met vaak verschillende tonen erin. Bijzonder om naar te luisteren, maar volgens klanktherapeuten ook nog eens gezond voor lichaam en geest. Klankschalen Healing is dan ook super populair. Benieuwd naar de helende werking van klankschalen en naar hoe een klankschaal sessie verloopt? Tijd om in een klankbad te duiken!
Helende Werking van Klankschalen
Wat doen klankschalen nou eigenlijk? Als je singing bowls aanslaat, maken ze geluid. Dat betekent klanken die je kunt horen, maar ook de trillingen waaruit die tonen bestaan. Voor healers gaat de klankschaal werking precies om die vibes. In veel oosterse spirituele tradities worden mensen namelijk gezien als een verzameling van energie. Je lijf, geest en gedachten zouden bijvoorbeeld verschillende trillingsfrequenties hebben. Met geluid van klankschalen, gongs of andere instrumenten zou je die krachten op een natuurlijke manier in beweging kunnen brengen. Sessies met singing bowls kun je zien als een soort innerlijke massage. De trillingen ervan raken niet alleen je huid, maar de klankschalen werking gaat volgens healers door je heen. Tijdens zo’n sessie kan er van alles gebeuren.
Zo gaat een Klankschalen Sessie
Werken met klankschalen tijdens een massage kan op verschillende manieren. Waar je meestal wel op kunt rekenen, is dat je kleren aan blijven. Trillingen kunnen gewoon door stof heen, dus daar hoef je niets voor te doen. De therapeut plaatst de schalen vervolgens op strategische plekken. Dat kan direct op je lichaam zijn of om je heen, bijvoorbeeld ter hoogte van de chakra’s. De masseur kiest meestal verschillende klanken uit die passen bij je situatie, als je die besproken hebt. In totaal duurt een sessie vaak 30 minuten tot een uur. Genieten maar!
Wat is een Klankschaal Meditatie?
Een klankschaal meditatie gebeurt meestal in groepen en wordt ook wel een klankreis of klankligconcert genoemd. Zo’n klankschalen meditatie geeft vaak het gevoel van op reis gaan; terwijl je liggend luistert naar de klanken en de trillingen in je lijf voelt van de meditatie klankschalen, zou je in een staat van diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning komen. Je zou zelfs het gevoel kunnen krijgen dat je aan het strand ligt, zweeft, of misschien zelfs een wandeling door de bergen maakt. Naast de klankschaal als instrument, worden tijdens zo’n meditatie met klankschalen vaak ook andere instrumenten gebruikt zoals een gong.
Klankschaal Geluid
Tips voor Klankschaal Kiezen
Wil jij ook werken met klankschalen? Dan is het handig om een duidelijk doel te hebben voordat je er eentje uitzoekt. Wil jij je klankschaal gebruiken als wekker tijdens meditaties of maak je liever een kalmerend klankbad? Lagere tonen worden namelijk vaak bij ontspanningssessies gebruikt, terwijl hogere geluiden energie zouden geven. Daarom zijn er ook speciale schalen voor chakra’s, bedoeld om effect op energie te hebben. Verder maakt het ook verschil of je de schaal moet kunnen verplaatsen. Handzame schaaltjes neem je makkelijk mee naar een yogales of concert, terwijl gigantische schalen misschien een speciale plek moeten krijgen. Waar en wanneer je de schaal bespeelt, maakt dus wel degelijk uit!
Welke Klankschaal Past bij Mij?
Wanneer je een instrument zoekt, kun je kiezen uit handgehamerde, machinale en kristallen klankschalen. Hieronder vind je daarom iets over elke productiewijze. Zo ben je al door het eerste oerwoud aan mogelijkheden heen:
- Handgehamerde klankschalen
- Machinale klankschalen
- Kristallen klankschalen
Handgehamerde Klankschalen
Deze klassieke Tibetaanse Klankschalen zijn het meest populair. Ze zijn namelijk gebaseerd op instrumenten die al eeuwenlang gebruikt worden bij religieuze gelegenheden in het boeddhistische Himalayagebied. Ook in China en Japan vind je deze authentieke Standing Bells of Singing Bowls terug. Handgehamerde schalen bestaan uit een legering van zeven edelmetalen. Hierdoor heeft elke schaal een unieke klank die veel verschillende tonen bevat. Sommige gebruikers zweren bij een handgehamerde klankschaal, omdat die warmer zou klinken dan een machinale.
Machinale Klankschalen
Machinale bowls zijn vaak van messing of aluminium. Ze kunnen er bijna hetzelfde uitzien als handgemaakte schalen, behalve dat het oppervlak gelijkmatiger is. Het voordeel van fabrieksmatig produceren is dat je schalen kunt stemmen in een bepaalde frequentie. Zo klinkt elke schaal in principe hetzelfde en is hij toonvast. Chakra Klankschalen zijn bijvoorbeeld vaak machinaal vervaardigd, zodat ze precies het aantal Herz hebben van het bedoelde chakra.
Kristallen Klankschalen
Kristallen klankschalen zijn gemaakt van kwartszand. Dit wordt verhit en in speciale mallen gegoten. Vervolgens slijpt de maker het kristal in een speciale toonsoort. Deze schalen zijn dus machinaal en handgemaakt tegelijkertijd! De toon van een kristallen schaal komt vaak overeen met één van de zeven chakra’s. In volgorde van staart tot kruin zijn dit meestal C, D, E, F, G A en B.
Hoe gebruik je Klankschalen?
Je kunt een klankschaal gebruiken met twee basistechnieken: kloppen en aanstrijken. De eenvoudigste manier om geluid uit je klankschaal te krijgen, is door er met een klopper tegenaan te tikken. De juiste techniek en de sterkte van de slag zijn belangrijk om een mooie diepe piiing of doooiing te krijgen. Voor het aanstrijken van een klankschaal is iets meer oefening nodig. Je strijkt hiermee langs de buitenrand van de schaal zodat er een aanhoudende toon ontstaat. Dit noemen ze ook wel het ‘zingen’ van een klankschaal, vandaar de naam Singing Bowls.
Zo kies je een Klankschaal Klopper en Kussen
Als je de perfecte schaal gevonden hebt, ben je toe aan de accessoires. Je kunt kiezen uit vilten en rubberen Kloppers, verschillende Aanstrijkhoutjes en Klankschaal Onderzetters. Een kussentje is niet per se nodig voor gebruik. Je kunt de schaal namelijk ook in je hand houden of een kleedje gebruiken dat je al hebt. Een slaginstrument is natuurlijk wél onmisbaar! Probeer maar eens een schaal aan te slaan met je handen. Wil je zeker weten dat je schaal, onderzetter en klopper bij elkaar passen? Kies dan voor een Klankschaal Set.
Het Verschil tussen een Houten, Vilten of Rubberen Klankschaal Kloppers
Klankschaal kloppers zijn er in verschillende varianten:
- houten staaf
- houten staaf gedeeltelijk bekleed met vilt of suède
- houten steel met een vilten of een rubberen bol
- van kristal voor kristallen klankschalen
Het ligt aan de grootte en dikte van je schaal en de manier waarop je hem wilt gebruiken, welke klopper geschikt is. Hier zijn een aantal uitgangspunten waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van je aanslag- of strijkhout:
- Uit grote, zware schalen haal je het meeste geluid met een grote, zware klopper. Zorg dus dat je het juiste formaat bestelt, minimaal even lang als de diameter van je schaal.
- Gaat het je om de trillingen van de schaal, gebruik dan een zachte klopper met een vilten bol.
- Wil je vooral volume uit je schaal halen, kies dan een klopper van harder materiaal dat je slagkracht vergroot, zoals hout of rubber.
- Hard materiaal maakt de hoge tonen in je schaal hoorbaar, terwijl zachtere kloppers de lage tonen tevoorschijn toveren. Hierbij geldt ook: hoe hoger het gewicht van zo’n zachte klopper, hoe lager de klank die je kunt produceren.
- Het aanwrijven of strijken van een schaal doe je met een houten staafje.
- Met een vilten bol moet je vrij stevig slaan om geluid uit je schaal te krijgen. Dat is geen probleem als je hem vasthoudt, maar wel als je de singing bowl op iets of iemand rust en deze kan verschuiven. Gebruik in dat geval een staaf die met minder kracht meer geluid geeft.
Een Klankschaal Kussen kiezen
Om je schaal stevig neer te zetten, bestaan speciale Klankschaal Kussens en Onderzetters. Deze zijn er vierkant, in ringvorm of als schijf. Ze hebben bijvoorbeeld boeddhistische borduursels of chakrasymbolen, maar zijn er ook in effen kleuren. Let ook hierbij weer op het formaat; een kussentje van 10 cm zal niet veel ondersteuning bieden aan een klankschaal van een halve meter doorsnede. Voor je het weet staat je nieuwe schaal klaar om bespeeld te worden!
Meer Zenvolle Klanken
Krijg jij niet genoeg van de zenvolle klanken van klankschalen? Ook Gongs zijn populaire instrumenten voor Healing en worden vaak gebruikt bij yoga en meditatie. Of wat dacht je van Tingshas voor spirituele ceremonies? De Windorgels en Windgongen zijn een goed idee als je op zoek bent naar rustgevende geluiden in en om het huis. Zo kun je altijd ontspannen luisteren naar jouw favoriete geluiden!
Dan zou het mooi zijn als je de klank kon horen bij de diverse schalen. Ik zocht daar tevergeefs naar. Een idee voor de webmaster?
Hoi! Bedankt voor je reactie 🙂 We hebben ontzettend veel klankschalen in ons assortiment en we zouden hier uiteraard graag geluidsopnames bij willen plaatsen zodat er een voorbeeld beschikbaar is van de klank. Maar omdat wij o.a. ontzettend veel klankschalen in ons assortiment hebben is het niet werkbaar om van al deze prachten de klank op te nemen en te plaatsen. Daarom moedigen we Spiru klanten graag aan om geluidsopnames van klankschalen te delen op bijvoorbeeld onze social media 😀
Stel dat je een schaal gekocht hebt en deze past niet bij je smaak wat dan???
Hoi Deborah! Als je een klankschaal besteld bij Spiru en deze blijkt toch niet naar wens te zijn, dan kun je deze eventueel retour sturen a.h.v. onze retourvoorwaarden.
Na de vraag: “Welke klankschaal past bij mij” komt eigenlijk geen antwoord. Wel wat er zoal te koop is maar niet hoe je de klankschaal kunt kiezen die jou iets (moois) doet, fijn voelt.
Dat zou ik eigenlijk wel willen weten.
Ik neem aan dat het ’t beste is om er een aantal te kunnen beluisteren en voelen. Maar dan nog: hoe, welke criteria?
groetjes, Peter
Namasté, Peter.
Dank voor je bericht. Je zou inderdaad een aantal kunnen proberen en kunnen nagaan wat jij prettig vindt qua geluid en gevoel. Dit is natuurlijk geheel persoonlijk. Je zou ook kunnen filteren op materiaal en/of grootte van de schaal. Maar, nogmaals, dit is een gevoelskwestie.
Zenvolle groet,
Spiru