• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek onze meest populaire producten 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

De Betekenis van de Lachende Boeddha

Door Madelon de Groot 10 januari 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 3 minuten met dit artikel.
12560 x

Wie kent hem niet: dat vrolijke, lachende ventje met een dikke buik, zittend in een nonchalante en ontspannen kleermakerszit? Toch weet niet iedereen de betekenis van de Lachende Boeddha. In dit artikel leer je meer hierover.

zittende boeddha

De Lachende Boeddha is een belichaming van de vriendelijkheid zelve! Verder staat hij niet alleen voor voorspoed en geluk, maar ook goede energie. Dat zijn dingen die we allemaal wel graag willen afvinken van onze levens checklist. Je hoeft dus geen boeddhist te zijn om het Dikbuikje in huis te nemen of zijn betekenis te begrijpen. Iedereen kan genieten van zijn vrolijkheid. Budai herinnert er ons constant aan om te lachen en van het leven te genieten. Probeer het maar eens uit. Een positieve houding kan je veel goeds brengen!

Het verhaal achter dit vriendelijke ventje

In Europa en andere westerse landen wordt de Lachende Boeddha gezien als Gautama Siddhartha, de oorspronkelijke Boeddha uit India. Toch is de waarheid een beetje anders: de Lachende Boeddha was namelijk een boeddhistische zen monnik die duizenden jaren geleden in China leefde. Hij heette Quieci en stond bekend als de vriendelijke en liefhebbende. Quieci was anders dan de meeste monniken. Volgens de legende prezen zijn medemonniken hem om zijn gulle lach. Daarom werd zijn bijnaam de Lachende Boeddha.

Giechelend over de buik wrijven van een Boeddha

In de Chinese hoofdstad Beijing liep ik tempel in, tempel uit en daar werd ik elke keer warm verwelkomd door Budai. Hij toverde direct een glimlach op mijn gezicht. Er is mij vaak verteld dat ik voor een dosis geluk het beste over zijn buikje kan wrijven. Dit is niet moeilijk om te doen, maar soms is het toch lastig niet te giechelen als je dan in zo’n tempel staat.

On a more serious note: de buik van een Lachende Boeddha symboliseert eigenschappen zoals tolerantie, acceptatie, geduld en vrijgevigheid. Dit stelt hem in staat om anderen te begrijpen, een teken van zijn grote inlevingsvermogen en mededogen. Dat is volgens mij waarom Budai bestaat. Hij leert ons namelijk een lesje in boeddhistische wijsheid. Het gaat dus niet om algemeen goed geluk. Nee, officieel is de boodschap in China: wanneer je als een Boeddha leeft, komt geluk vanzelf op je pad. Daarnaast symboliseert Budai:

 • Rijkdom en Voorspoed
 • Overvloed
 • Spiritueel Inzicht en Begrip
 • Lang en Gelukkig Leven

Staande boeddha

Hier zet je zo’n Boeddha neer…

Als je erover nadenkt om een Lachende Boeddha in huis te nemen, dan is het in China de gewoonte om het beeld in je woonkamer te plaatsen of bij de ingang van je huis. Als het mogelijk is, dichtbij de deur. Dan word je elke dag vriendelijk onthaald door onze lachende, wijze vriend.

 

 

witte boeddha

Je weet nu alles wat je moet weten voordat je de vrolijke Boeddha in huis neemt. Hopelijk tovert hij, net als bij mij, een lach op je gezicht en leef je, net als hij, in vreugdevolle vrede! Don’t worry, be happy!

Geniet, net als de Lachende Boeddha, van je eigen blijheid 🙂

Laatste aanpassing op 08 oktober, 2020 4:20 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Hallo Madelon,

  Dank je wel voor je uitleg over de lachende Boedha! Ik had gehoord dat het een japanse boedha geweest was die rondgereids is, zich op elk dorpsplein neergezet had en bleef lachen tot het hele dorp meelachte. Daarna trok hij verder. Anyway… ik hou me bezig met het luchtige in het leven en je info hielp. Groetjes vanuit de Eifel, Patricia

  1. Hoi Patricia!
   Dat is weer een leuk stukje informatie om te onthouden! Fijn dat onze informatie jou iets positiefs brengt. Misschien vind je de blog over uitleg over boeddha beelden nog leuk om te lezen. De lachende boeddha had in ieder geval een mooi doel in het leven 😀

 2. De lachende Boedha is een rijke prins geweest die in het weelde leefde terwijl de onderdanen van het keizerrijk in armoede leefde. Hij vond dat het anders moest en ging de bergen in en kwam net als Mozes terug met een leer van hoe men moest leven. Een soort levensleer van het boeddhisme.

  1. Hoi Isidora! Er zijn inderdaad vele verhalen rondom de verschillende boeddha’s en de leer van het boeddhisme. De ‘originele boeddha’ was inderdaad een prins voordat hij verlichting vond onder de heilige bodhiboom. Dit kun je onder andere lezen in de blog Boeddha Beelden Uitgelegd. Hier vind je informatie over boeddha’s vanuit verschillende culturen.

  2. Ja dat heb ik gelezen in een Boeddha boek, ik heb men hele huis alleen maar met lachende boeddha’s staan en ze brengen me inderdaad elke dag zeker een glimlach 😂

 3. Ik hem mijn lachende Buddha al sinds 1989 naast mij voordeur staan, gekregen van mijn kroegmaten toen ik afscheid nam na 2 jaar werken in HongKong zeer dierbaar🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *