• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Feng Shui Inspiratie Nodig? Zo Haal je Harmonie in Huis!

Door Anouk 15 januari 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 15 minuten met dit artikel.
6595 x

Feng Shui toepassen in huis, hoe doe je dat? Maak hier kennis met de basics van de Chinese interieurkunst!

Chinese Thee Set Zwart

Feng Shui [feng sjweej] is een ruim 3000 jaar oude Chinese interieurkunst gebaseerd op het Taoïsme. Deze richtlijnen vertellen hoe je ruimtes kunt aankleden zodat je er een goed gevoel van krijgt en het je geluk kan beïnvloeden. De betekenis Feng Shui is dat de hele wereld uit energiestromen bestaat, zogeheten Chi. Chi verbindt dus mensen, dieren, dingen en planten. Die verschillende soorten energieën hebben bovendien allemaal invloed op elkaar. Hier vind je de belangrijkste basics uit de Feng Shui betekenis zodat jouw huiskamer, slaapkamer, keuken én tuin straks heerlijk harmonieus zijn en je een spirituele kamer inrichten kunt naar jouw wensen. Kom maar op met die positive energy!

Feng Shui Elementen in Huis

Een fijn feng shui huis is dus een plek waar alles positief samenwerkt. Dat kan al heel gemakkelijk door te letten op het gebruik van:

 • Licht
 • Lucht
 • Warmte
 • Natuur

Licht

Feng shui Licht is onmisbaar in elk huis. Eigenlijk is het heel eenvoudig: let the sunshine in! Zet bijvoorbeeld deuren open, zodat de stralen overal kunnen komen. Gebruik daarnaast spiegels en regenboogkristallen om al dat licht te reflecteren. Zo krijg je niet alleen een vrolijker huis, ook houden ze de chi op gang. Spiegels helpen bovendien om de ruimte groter te laten lijken. Echte Feng Shui-fanaten laten ze iets natuurlijks weerkaatsen zoals een kamerplant of kristallen. Dubbel zoveel effect. Hou het wel bij één feng shui spiegel per ruimte – hoe knap je ook bent! ’s Avonds zorg je voor zachte verlichting op verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld met kleine lampjes of kaarsen.

Bekijk ons Home & Living assortiment

Lucht

Beweging is belangrijk in de Feng Shui inrichting. In een fijn huis voelt iedereen zich vrij om te gaan en staan waar hij wil. Zorg dus voor een opgeruimd ontvangst bij de deur en feng shui gangen met ruime looppaden. Houd vooral de deuren vrij. En vergeet ook niet regelmatig een raampje open te zetten of de lucht op een andere manier te verversen. Brand bijvoorbeeld etherische olie, reinig je huis met salie, kies een wierook werking die bij jou past of zet op verschillende plekken wat zuiveringszout neer. Ook opruimen helpt voor een luchtig huis. Je eigen stekje is volgens de Feng Shui namelijk een weerspiegeling van jezelf. Dat betekent een Feng Shui interieur dat leeft en verandert. Neem dus regelmatig afscheid van spullen waar je niet (meer) blij van wordt of die je binnenkort niet gaat gebruiken.

Warmte

Positieve warmte zit volgens de Feng Shui in zachte kleden en kussens, beschermende gordijnen en veel aardetinten. Zo kun je jezelf lekker nestelen en afsluiten van de buitenwereld. Bovendien helpen natuurlijke en zachte materialen om geluid te absorberen. Heb je alsnog last van lawaai? Zet dan een ontspannen muziekje op of ga met een klankschaal aan de slag. Ook je favoriete liedjes zijn een vorm van comfort! Hitte die je juist niet wilt hebben komt van elektrische apparaten. Zet die dus zoveel mogelijk uit. Haal ongebruikte stekkers uit stopcontacten en laat tv’s niet op standby staan.

Natuur

Volgens de Feng Shui is natuur een heel belangrijk element voor je tevredenheid. Haal dus buiten naar binnen met verse bloemen en planten, mooie stenen en andere natuurlijke materialen zoals hout en bamboe.

Bloemen geven kleur en planten zuiveren de lucht. Plaats ze daarom door het hele huis heen. Vind je hele boeketten een gedoe, gebruik dan gewoon een losse bloem of tak. Haal uitgebloeide planten of bloemen weg, zodat het levendig blijft. Heb je geen groene vingers? Hang dan natuurfoto’s in je huis of zet een lotus sfeerlicht neer. Deze bloemen zijn erg belangrijk in de Feng Shui, omdat ze symbool staan voor spirituele groei. Lees in de blog meer over de spirituele lotusbloem.

Stenen staan juist weer voor het aarde-element. Ze kunnen daarom helpen bij een ontspannen sfeer. Leg bijvoorbeeld kristallen in je huis of gewoon mooie kiezeltjes. Ook een spiritueel beeld straalt voor veel mensen rust uit. Wat je ook doet, zorg dat je er zelf vooral blij van wordt 🙂

Dit zijn Algemene Feng Shui Regels en Richtlijnen

De Feng Shui hecht ook veel waarde aan de verhouding tussen Yin en Yang, tegengestelde kwaliteiten die hun betekenis aan elkaar ontlenen. Ook is ieder interieur afhankelijk van plaats, tijd, bewoners en gebruik. Onderstaande regels kun je daarom zien als richtlijnen om je gevoel voor harmonie te oefenen. Je huis inrichten volgens Feng Shui interieuradvies?

De algemene regels zijn:

 1. Rond Hoeken Af
 2. Houd Het Ruimtelijk
 3. Creëer Voldoende Verlichting
 4. Vertrouw op Blinde Muren
 5. Voeg Groepsgevoel Toe
 6. Verwelkom Meubels

Rond Hoeken Af

Volgens de Chinese interieurkunst houdt chi niet van harde hoeken en vermijdt ze elke rechte lijn. Die onderbreken namelijk haar beweeglijkheid. Energie houdt volgens ontwerpers van ronde oppervlakken en natuurlijke vormen. Zet dus een een plant in elke hoek of leg een onbewerkt stuk hout of feng shui stenen en kristallen neer. Ook eenvoudige ronde objecten werken goed in een nis. Denk hierbij aan een vaas, vissenkom, Kristallen Bol of hondenmand.

Houd Het Ruimtelijk

Zowel bezoekers als bewoners moeten zich vrij voelen om te gaan en staan waar ze willen. Dat bereik je onder andere door brede looppaden, genoeg lege ruimtes en duidelijke doorgangen. Zo zijn gasten welkom om binnen te vallen en kunnen ze ook zonder moeite weer wegkomen. Ruim ook regelmatig op en als je de chi wilt reinigen zoals echte professionals, gebruik dan geluid van Gongs, Tingsha’s, Stemvorken, Klankschalen of Bellen.

Creëer Voldoende Verlichting

Zorg dat er voldoende licht in je huis komt. Vergroot dus de kans dat er zonnestralen binnenvallen. Dat kan door het gebruik van spiegels, open ruimtes en transparante raamdecoratie zoals Regenboogkristallen. Zorg ’s avonds voor passende zachte verlichting, verspreid door het huis. Doe je dit met een Zoutlamp of milieuvriendelijke kaars, dan zit je helemaal binnen de richtlijnen!

Vertrouw op Blinde Muren

Zitten doe je volgens Chinese interieurontwerpers het beste tegen een raamloze muur. Dat geeft een veilig gevoel: er kan niks onverwachts achter je gebeuren en daarom ontspan je sneller. Hang dus ook geen zware schilderijen boven je bank of bed: ook dat roept onbewuste alertheid op. Plaats je zitmeubels liever tegen blinde muren, het liefst met uitzicht op een deur. Zo schrik je ook niet van binnenkomers terwijl je een hete kop thee drinkt 😉

Voeg Groepsgevoel Toe

Gemeenschappelijke ruimtes vragen volgens de Chinese filosofie om een warme, sociale sfeer. Die kun je creëren door foto’s, kunst of objecten die samenzijn uitdrukken. Een familieportret of een Gezins Beeld zijn echte klassiekers. Laat je gevoel hier leiden: een prikbord met ansichtkaarten of kindertekeningen boven de keukentafel kan net zo goed voor gezelligheid zorgen!

Verwelkom Meubels

Als je nieuwe meubels of objecten aanschaft, mag je ze volgens Taoïsten best even begroeten. Dat doe je bijvoorbeeld met een symbolische salie Smudge of andere Wierook Soort. Zeker tweedehands items zouden een dosis nieuwe energie kunnen gebruiken!

Bekijk ons Wierook Assortiment

Feng Shui Woonkamer Regels

Volgens de Feng Shui mag een woonkamer voor in het huis liggen en heeft hij vier hoeken (acht is nog beter). Denk je bovendien na over een likje verf op de muur? Je kunt Feng Shui woonkamer kleuren en Feng Shui slaapkamer kleuren kiezen volgens verschillende principes. Zo zou het bijvoorbeeld uitmaken in welke windrichting de ruimte ligt. Het noorden, zuiden, oosten en westen hebben namelijk hun eigen natuurtint binnen het Taoïsme. Ook jouw karakter kan meespelen in het toepassen van Feng Shui kleuren, net als het doel van de ruimte. Er zijn zelfs speciale schema’s met Feng Shui symbolen om je verfpalet uit te vogelen! Gaat je dat te ver? Ook Kleurentherapie of Chakra Kleuren zouden iets voor je gemoed kunnen doen.

Traditionele Chinese Thee Set Mintgroen

Feng Shui nummers

Weten welke kleuren, hoeken, vormen bij jou passen? Volgens de Feng Shui-leer heb je bij je geboorte een bepaalde energie meegekregen. In deze leer wordt hier een energie getal uit berekend, je KUA. Daarvoor heb je je feng shui geboortejaar en de Chinese maankalender nodig.

Je KUA staat voor één van de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde of metaal. Elk element past weer bij bepaalde kleuren, vormen en materialen die dan ook bij jouw energie passen. Wanneer je deze kleuren, vormen en materialen van je geboorte-element laat terugkomen in je interieur, zal dit zorgen voor goede energie en meer balans. De combinatie feng shui kleuren geboortejaar zal je zeker helpen voor positieve energie in huis!

Je KUA berekenen doe je zo

 • Stap 1: Vertaal je geboortejaar naar je Chinees geboortejaar. Ben je voor 4 februari geboren dan reken je met het jaar voor je geboortejaar. Voorbeeld: 3 januari 1981 = 1980 (of 8 maart 1979 = gewoon 1979).
 • Stap 2: Tel de laatste 2 cijfers van je geboortejaar op tot je uitkomt op 1 getal:
  Voorbeeld: 1980 –> 8 + 0 = 8 (of 1979 –> 7 + 9 = 16 –> 1 + 6 = 7).
 • Stap 3: Als je een vrouw bent, tel dan 5 op bij het cijfer. Vanaf het geboortejaar 2000 tel je 6 op bij het cijfer. Zorg weer dat je op 1 getal uitkomt. Voorbeeld: 8 + 5 = 13 –> 1 + 3 = 4. Je KUA-getal is dan 4.

Als je een man bent, dan trek je de uitkomst af van het getal 10. Vanaf geboortejaar 2000 trek je de uitkomst af van 9. Zorg dat je op 1 getal uitkomt. Voorbeeld van 1979: (uitkomst was 7) –> 10 – 7 = 3. Je KUA-getal is dan 3.

KUA-getallen en elementen:

1 = water
2 = aarde
3 = hout
4 = hout
5 = aarde
6 = metaal
7 = metaal
8 = aarde
9 = vuur

Element Water

Het element water zou staan voor drijvende en stille energie. Het zou de winter, de duisternis van de nacht en de diepte van het water vertegenwoordigen.

 • Kleur: blauw en zwart
 • Vorm: organisch & golvend
 • Materiaal: water
 • Edelsteen: onyx

Element Hout

Het element hout zou staan staat voor opwaartse en naar buiten gerichte energie, zoals de takken van de bomen. Hout zou daarnaast staan voor groei.

 • Kleur: groen en bruin
 • Vorm: rechthoekig, hoog, lang
 • Materiaal: hout, planten, bomen, grassen, bamboe, rotan, papier en natuurlijke materialen
 • Edelsteen: jade

Element Vuur

Het element vuur zou een actieve en trillende energie zijn, zoals de zon. Het vuurelement zou je daarnaast kunnen koppelen aan de zomer, warmte en passie.

 • Kleur: rood, oranje, paars en roze
 • Vorm: driehoek
 • Materiaal: vuur
 • Edelsteen: rode koraal

Element Aarde

Het element aarde is stabiel, betrouwbaar en zorgzaam. De energie van dit element zou zijwaarts en horizontaal bewegen. Feng shui kenners zeggen dat dit element het rijpen van de oogst en de nazomer symboliseert.

 • Kleur: geel, oker, bruin, beige, taupe, terra
 • Vorm: vierkant
 • Materiaal: rots, (edel)steen, kristal, aardwerk, beton, marmer en wol
 • Edelsteen: tijgeroog

Element Metaal

Het element metaal zou staan voor compacte en naar binnen vloeiende energie. Het zou het najaar en het vruchten van de oogst symboliseren.

 • Kleur: wit, grijs, zilver, goud, koper en metallic
 • Vorm: rond
 • Materiaal: (edel)metaal
 • Edelsteen: bergkristal

Inspiratie voor Feng Shui Slapen

Je brengt een groot deel van je leven snurkend door, dus een fijne feng shui slaapkamer heeft volgens de Chinese interieurtheorie grote invloed. Slimme trucs zijn onder andere kleuren die bij jouw KUA passen en een een opgeruimde sfeer, zodat je de dag fris begint. Meer feng shui tips slaapkamer lees je hieronder.

1. Stap 1 naar een feng shui slaapkamer bed

Want je bed is natuurlijk het allerbelangrijkst!

Zet hem neer zodat je de deur kunt zien, maar niet recht er tegenover. Gebruik desnoods spiegels waarin de deur zichtbaar is. Maar let op: een Feng Shui no-no is vanuit het bed jezelf zien. De Feng Shui heeft zo zijn redenen!

2. Houd de deur vrij

Volgens de Feng Shui moet energie lekker zijn gang kunnen gaan. En die gaat nou eenmaal door deuren, net zoals jij en ik. Zorg dus voor dat de deur van je slaapkamer volledig open kan en het pad er naartoe vrij blijft.

3. Kies kalmerende kleuren

Hoe kies je een goede kleur slaapkamer feng shui? Rustgevende kleuren zijn pastelkleuren zoals lichtblauw, lichtroze, lavendel. Ook wit, geel, groen helpen ontspannen. Wat je ook doet, zorg voor balans tussen koele en warme kleuren in jouw slaapkamer. Je kunt best wat rood toevoegen voor de broodnodige romantiek – als er voor de rest maar rustige kleuren zijn.

4. Zorg voor zacht

Dat betekent natuurlijke materialen zoals donzen dekbedden of wollen dekens. Maar ook afgeronde meubels zodat het geen hoekige bedoening wordt. Niet alleen fijn als je nog half slapend door je kamer strompelt (au! kastje) maar ook goed voor de chi. Volgens de Feng Shui kan die dan vrij rondstromen zonder zichzelf te stoten.

5. Even dimmen

Zorg ervoor dat je verlichting zacht is. Je slaapkamer is een plek om te ontspannen en uiteindelijk je ogen dicht te doen. Je maakt de overgang zo smooth mogelijk door het licht alvast te dimmen. Zo krijgen je hersenen een seintje dat ze moeten gaan slapen. Zorg er daarnaast voor dat je een feng shui lamp niet direct boven je hoofd hangt.

6. Hang een goed humeur op

Versier je muren met foto’s of schilderijen die je vrolijk maken. Zo is het ’s ochtends de moeite waard om je ogen te openen. Ook een natuurlijke lichtinval zorgt ervoor dat je lekker wakker word in de ochtend.

7. Ruim je kamer op!

Werkt nog steeds hè? Maar even zonder grappen, je ouders hadden vast verstand van Feng Shui. In een opgeruimde kamer word je gewoon beter wakker. Je maakt dan letterlijk een frisse start!

8. Gebruik een lekker geurtje

Geur kan heel ontspannend werken, als je het goed toepast. Gebruik dus wasmiddel dat lekker (natuurlijk) ruikt of gebruik een biologische kussenspray met lavendel. Wedden dat jij straks helemaal feng shui zen bent?

9. Verstop je apparatuur

Eigenlijk worden apparaten in je slaapkamer afgeraden door de Feng Shui. Maar ja, die wekkerfunctie is wel echt nodig natuurlijk. Probeer dus zoveel mogelijk apparaten uit te zetten (nee, geen standby) of dek ze af met een doek. Spirituele muziek of feng shui muziek zou wel rustgevend kunnen werken, maar berg het apparaat waarop je de muziek afspeelt erna wel op.

10. Slaap niet met je collega’s

Houd je werk dus buiten de deur. Dat betekent geen boeken, rekenmachines, notitieblokken of bureaus in je slaapkamer. Mocht je toch een bureau naast je bed hebben, zorg er dan voor dat je de deur ziet vanachter je bureau.

Ideeën voor een Feng Shui Keuken

De ideale Feng Shui keuken ligt achterin het huis en vertegenwoordigt het welzijn van de bewoners. Volgens kenners hoort het een geborgen plek te zijn die overloopt van verse chi. Die wordt hier namelijk omgezet in voeding voor iedereen! Binnenkomen via de keuken is daarom niet gewenst, omdat de energie dan direct ‘gefrituurd’ zou worden en niet meer verder stroomt de woning in. Zorg er in de keuken ook voor dat de chef ruimte heeft en alles overziet. Verlichting en ventilatie zijn daarin onmisbaar! Voelt de kok zich lekker tijdens het koken, dan vertalen deze gevoelens zich namelijk in de maaltijd. Plaats wanneer mogelijk ook geen wc vlakbij je keuken. Die twee hebben namelijk tegenstrijdige belangens 😉

Tips voor de Feng Shui Tuin

Volgens de principes van Feng Shui is een tuin uiteraard de makkelijkste plek om natuurlijke materialen toe te passen! Denk ook na over hun gebruik binnenshuis, want dan sla je twee vliegen in één klap. Kweek bijvoorbeeld schitterende snijbloemen die je ook in een vaas kunt zetten en kook met verse kruiden van buiten. Verzamel in de winter hout van bomen en struiken en verwerk ze tot brandhout of originele Feng Shui decoratie. Verder kun je de aanwezigheid van natuurkrachten versterken door Windgongs of Windmobielen te laten spelen, spiegels op te hangen en waterornamenten in je tuin toe te voegen.

tibetaanse gebedsvlaggetjes peace affirmatie

Feng Shui Kristallen

Net als een feng shui raamhanger van kristal, kun je ook een feng shui piramide van kristal kopen voor de nodige feng shui. Een Feng Shui piramide is een heel krachtig middel om gericht met energie te werken. Zo’n piramide laat het zonlicht op een bepaalde manier door, waardoor het licht gebroken wordt en mooie regenboogkleuren maakt. Je aura zou instinctief de regenboogkleuren filteren die het nodig heeft. Daarnaast zou dit regenbooglicht vreugde kunnen brengen, en de Chi in huis kunnen verbeteren.

Feng Shui Edelstenen

Naast feng shui producten voor in huis, hebben we ook feng shui producten die je altijd bij je kunt dragen. Draag bijvoorbeeld een feng shui armband van amethist voor de nodige rust en reinheid in lichaam en hoofd. De feng shui armband betekenis kan verschillend zijn. Je zou ook zwarte toermalijn bij je kunnen dragen voor het verdrijven van negatieve energie. Of een feng shui hanger van rozenkwarts welke je zou kunnen helpen bij het geven en ontvangen van liefde.

edelstenen in hand

Welke Feng Shui-inspiratie ga jij gebruiken?

Laatste aanpassing op 07 december, 2021 11:05 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *