• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling ­čśŹ
 • Gratis Verzending vanaf ÔéČ60
 • D├ę Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek de leukste Kerstcadeaus! ­čÄä┬á>

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling ­čśŹ
Gratis Verzending vanaf ÔéČ60
D├ę Winkel voor een Zenvol Leven

Yin Yang, Zo Vind je Balans met dit Chinese Teken

Door Anouk 14 oktober 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
3040 x

Yin Yang is een Chinees teken voor balans. Zeg je yin, dan krijg je yang erbij. Benieuwd wat het betekent en hoe stabiel jij bent? In deze blog lees je er meer over!

parelmoer hanger yin yang spiru
Het Yin en Yang Teken ken je misschien ook als Tai Chi Symbool en bestaat uit een cirkel met daarin twee helften, verdeeld via een S-vormige lijn. De witte helft bevat een zwarte stip en andersom. Deze punten staan precies in het midden van hun eigen helft, of je nou van beneden naar boven of van links naar rechts kijkt. Het is even een gedachte-experiment, maar stel je eens voor dat de middellijn geen S was, maar recht liep. Dan waren de verhoudingen een stuk minder harmonieus. En laat het daar nou precies om gaan in dit Chinese teken! Hier lees je alles over de filosofie van harmonie tussen yin en yang en kom je erachter hoe gebalanceerd je zelf bent.
rechthoek edelsteen zeep yin yang spiru

Hier komt het Vandaan

Het yin-yang principe is afkomstig uit het Taoïsme, een Chinese natuurfilosofie. De oudste beschrijving ervan vind je in de I Tjing, een belangrijk boek binnen deze traditie. Taoïsten gaan er vanuit dat alles in de kosmos met elkaar verbonden is. In deze filosofie hoort bijvoorbeeld dag bij nacht, vrouwelijk bij mannelijk en kracht bij ontspanning. Ze bestaan zelfs niet zonder elkaar! Samen zijn ze namelijk onderdeel van het eeuwige levensprincipe, door filosofen ook wel Tao of Dao genoemd. Omdat dit Grote Gebeuren zelf niet te bevatten is, zie je volgens taoïsten alleen de gevolgen ervan. En dat zijn dus alle afzonderlijke dingen die je yin of yang kunt noemen.

Dit Betekenen Yin en Yang

Het Yin Yang symbool laat twee kosmische krachten zien, de donkere yin energie en lichte yang kant. Deze twee tegengestelden kun je volgens taoïsten terugzien in de natuur en in jezelf. Je zou deze kosmische krachten bijvoorbeeld altijd bij je kunnen dragen in de vorm van een yin & yang ketting.

Hier Staat Yin Voor

Yin staat in de Chinese filosofie voor het vrouwelijke principe. Ze heeft te maken met innerlijke kracht door geduldig te wachten en observeren. In het Chinese teken is yin het donkere deel, waarschijnlijk omdat de kleur zwart ander licht aantrekt en absorbeert. Daar doet ze dus niets voor, behalve zichzelf zijn! In de natuur zie je yin bijvoorbeeld in de werking van de maan die zonlicht weerkaatst. Ook water is voor veel taoïsten een vrouwelijk verschijnsel, omdat het overal omheen kan en zo altijd doorstroomt. Subtiel, maar niet te onderschatten.

Dit is Yang

De lichte Yang is een echte drijvende kracht die je ’s ochtends helpt met opstaan. Heb je geluk, dan zie je de zon, zijn ultieme verbeelding.┬áTao├»sten zien deze kracht als het mannelijke principe van plannen, cre├źren en manifesteren. Met yang maak je ruimte voor alles dat belangrijk voor je is. Het is daarom een beweeglijke kracht die vergeleken wordt met vuur en warmte. Zodra je vuur ergens op loslaat, krijg je direct resultaat!

Daarom is Yin Yang een Cirkel

Als je goed hebt opgelet, blijft er nu nog een deel van het teken over: de cirkel waar zwart en wit instaan. Cirkels verwijzen volgens kenners naar de grote kracht waar yin en yang uit voortkomen, Tao zelf.  Niemand weet namelijk waar Tao vandaan komt of heengaat, precies zoals een cirkel geen begin en einde heeft.

Nog even Op Een Rijtje

Yin kwaliteit herken je als:

 • donker
 • koud
 • stil
 • ontvangend

en yang kracht als:

 • licht
 • warm
 • beweeglijk
 • actief

Daarom zit er Zwart in Wit

Het yin yang teken staat symbool voor twee tegengestelde krachten. Maar natuurlijk bevat het zwarte deel een wit stipje en andersom. Beide hebben ze een beginnetje van de ander in zich. Volgens tao├»sten stroomt yin namelijk altijd over in yang en weer in yin en – goed, je begrijpt ‘m! Het is een dynamisch proces dat nooit stopt. Yang is nog niet afgelopen of yin staat alweer voor de deur, net zoals elke tao├»st bijvoorbeeld weet dat drukke periodes beginnen en eindigen met ontspanning.

 

meridiaan kogels yin yang in doosje spiru

Zo weet je of iets Yin of Yang is

Je komt er volgens taoïsten achter wat de energetische kwaliteit van iets is door het te vergelijken met iets anders. Je kunt de maan bijvoorbeeld zien als yin-verschijnsel, omdat ze licht van de zon ontvangt. Zet je vervolgens al haar fasen naast elkaar, dan krijg je een heel ander verhaal. Van alle manen kun je namelijk zeggen dat de volle meer mannelijke aspecten heeft dan de nieuwe. Dan straalt ze namelijk het meeste licht uit. Absolute yang bestaat dus niet, net zoals yin. Alles is relatief.

Zo Gebalanceerd ben Jij

Nu ben je zeker benieuwd hoe yin of yang je zelf bent! Dat is niet zo simpel te beantwoorden, eerder het begin van een goed onderzoek. Waarom?

 • Je bent niet fiftyfifty
 • Vrouwen en mannen verschillen

Je Bent Niet Fifty-Fifty

De tao├»stische Chinese geneeskunde kan je alvast vertellen dat niemand precies door twee├źn is gedeeld. Je bent dus niet precies fifty fifty.┬áIeder mens heeft een unieke verhouding van vrouwelijke en mannelijke krachten in zich, hoe je er van buiten ook uitziet.

Zoals je wellicht kunt begrijpen hangt yin en yang heel erg samen met Feng Shui. Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die gebaseerd is op een balans van energie├źn op een plek. Voor je slaapkamer en je badkamer zou je meer yin nodig hebben (vrouwelijk en zwart) en in je huiskamer of kantoor meer Yang. In de blog ‘10 tips voor een Feng Shui slaapkamer‘ lees je hoe je mannelijke, witte energie in je slaapkamer haalt en in de blog ‘zo haal je harmonie in huis‘ over feng shui in je onderkomen.

Vrouwen en Mannen Verschillen

De Chinese geneeskunde zegt dat mannen en vrouwenlichamen om andere verzorging vragen. Zo zouden mannenlichamen meer op actie gericht zijn en die van vrouwen op stilte. Goed contact met je basiskracht zou ervoor zorgen dat je energie hebt om nieuwe dingen te proberen. Zodra een vrouwelijk lichaam tevreden yin in huis heeft, kunnen ook haar yang-krachten zich ontwikkelen. Voor mannenmensen geldt dit andersom. Zit de yang er warmpjes bij, dan ontstaat er ruimte voor intuïtie en inzichten. Handig die samenwerking!

Meer Weten over Taoïsme?

Taoïsten vinden hun lichaam super belangrijk en houden het graag gezond. Daarom zijn er ook een heleboel trainingen en technieken die je kunt toepassen op jezelf. Bijvoorbeeld huidverzorging met Guasha Schrapers of Yoni Ei Oefeningen. Allebei zijn ze met Edelstenen, omdat die zouden helpen om negatieve energie en gifstoffen af te voeren.

Alles voor een Gezonde Leefstijl

Hoe houd jij jezelf in balans?

Laatste aanpassing op 28 januari, 2021 3:32 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50