• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Oorkaarsen Werking, voor Beter Horen en Schone Oren

Door Iris 25 januari 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
1785 x

Oorkaarsen Werking, heb jij het al eens voorbij zien komen? Met het gebruik van Oorkaarsen zou je de binnenkant van je oren op een natuurlijke manier kunnen schoonmaken. Benieuwd hoe dit werkt? Je leest het in deze blog.

oorkaars ear candle

Kaars in oor

Een kaars in je oor, dat klinkt raar. Maar, de uitkomst is alles behalve! De oorkaarsen werking komt bij de Hopi indianen vandaan. Voor het reinigen van hun oren gebruikten zij een rietstengel met zuivere bijenwas, die vervolgens werd aangestoken en in het oor gestopt. Tegenwoordig worden oorkaarsen gemaakt van een katoendoek, gewikkeld in bijenwas. In de kaars kunnen dan nog verschillende kruiden zitten die een medicinale werking zouden kunnen hebben. Krijg je dan geen kaarsvet in je hoor? Nee hoor, wees niet bang. Middels een streepje op de oorkaars wordt aangegeven tot hoe ver je de oorkaars kunt opbranden. Het gedeelte dat wordt opgebrand zal er niet afvallen, enkel buigen.

kruiden essentiële oliën massage ontspannend potje

Hoe werkt een Oorkaars?

Een oorkaars werkt via de gehoorgang op dieper gelegen acupunctuurpunten in het oor. Een aangestoken oorkaars geeft warmte af, waardoor de bloedsomloop in het oor zou worden gestimuleerd. De oorkaars werkt op en in holtes, en zou doorbloeding van je lymfesysteem, keel en neus stimuleren. Oorkaarsen zouden dus kunnen helpen bij het verminderen van klachten, zoals:

 • verkoudheid
 • oorpijn
 • keelpijn
 • ontsteking in neus
 • hoofdpijn
 • ontstekingen in bijholtes
 • veel oorsmeer

Op de vraag ‘wat doet een oorkaars nou precies?’, zou je dus kunnen zeggen dat het kan helpen bij het verminderen van klachten rondom je keel, neus en oren.

Oorkaarsen behandeling

Goed, je wilt de oorkaarsen werking eens ondervinden. Hoe kun je het beste een oorkaars gebruiken? Wij nemen je stap voor stap mee in de benodigdheden en de oorkaars behandeling.

oorkaarsen kamille

Wat heb je nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk, als je het ons vraagt. Zorg er daarom voor dat je alle benodigdheden van tevoren klaar legt, zodat je voorbereid met de oorkaarsen werking behandeling kunt starten. Je hebt nodig:

 • de oorkaarsen
 • kussen
 • vochtige (hand)doek
 • handdoek
 • aansteker
 • glas water

Bekijk alle Oorkaarsen

Hoe werkt de behandeling?

Een behandeling met oorkaars zelf doen, is niet verstandig. Vraag iemand die je erbij kan helpen. Daarnaast is het van belang dat de behandeling in een veilige omgeving plaatsvindt. Ga op een comfortabele bank of tafel liggen, met de ene kant van je gezicht op een kussen voor het comfort.

 • Leg om je oor een vochtige handdoek of andere doek heen, om je gezicht en haar te beschermen tegen vonkjes.
 • Haal de ear candles uit de verpakking en plaats deze diep in het oor. Zorg ervoor dat de kaars continue wordt vastgehouden; zodat de oorkaars op de juiste manier in het oor blijft staan. De oorkaars zit goed wanneer de gehoorgang helemaal is afgesloten.
 • Overleg goed met je hulpje of de kaars goed zit, in de meeste gevallen kan ‘ie vaak nog wat dieper.
 • Steek de kaars vervolgens aan en laat hem helemaal opbranden. Je zult wat geknetter horen, dit is heel normaal. Het zou zelfs een ontspannende werking kunnen hebben.

massage kaarsen ontspanning zijligging

Zodra de kaars halverwege is zal deze omklappen en zal er tegendruk ontstaan. Je gehoor zou hierdoor beter kunnen worden en je trommelvlies soepeler. Door de behandeling zou ook de luchtdruk in je oor beter kunnen worden en de bloedtoevoer worden versterkt, evenals je immuunsysteem. Het heeft meerdere voordelen dus, zo’n oorkaars!

Laat de kaars branden tot het streepje voordat je hem voorzichtig uit je oor haalt. Doof de oorkaars vervolgens in een glas water en rust vijftien minuutjes uit. Voor het beste resultaat behandel je direct je andere oor.

Na de behandeling

En dan het spannendste moment: wat is er allemaal uit mijn oor gekomen? Als je de oorkaars open knipt, zie je een soort korrelige substantie. Dit komt niet uit je oor, maar is opgedroogd bijenwas uit de kaars. Je teveel aan oorsmeer zal daar mee gemengd zijn en komt dus wel uit je oor. Lekker…

Ga de eerste vierentwintig uur niet met wattenstaafjes of -stokjes de restjes oorsmeer weghalen! Alle restjes oorsmeer en bijenwas zullen vanzelf naar buiten komen.

Beter dan Gebruik van Wattenstaafjes

Het kan zijn dat er dus uit de oorkaars oorsmeer komt. Wanneer je last hebt van veel oorsmeer, zou deze behandeling goed voor je kunnen werken. Het zou daarnaast beter werken dan wattenstaafjes, want door deze te gebruiken duw je het oorsmeer alleen maar verder naar binnen. Oorsmeer heeft daarnaast een belangrijke functie in het oor en zal je beschermen tegen virussen, bacteriën, water en stof. Het is dus eigenlijk ook helemaal niet de bedoeling dat dit wordt verwijderd! Alleen overtollig oorsmeer kan worden weggehaald door middel van een oorkaarsbehandeling.

Nog een aantal tips voor de ultieme oorkaarsen behandeling:

 • Reinig je oren ongeveer één keer in de 4 à 6 weken met oorkaarsen.
 • Gebruik de oorkaars niet als je oorontsteking hebt!
 • Als je allergieën hebt, raadpleeg dan eerst een arts voor het gebruik van de oorkaarsen.

horen oren persoon man oorkaars

Meer natuurlijke Verzorgingsproducten bij Spiru

Naast je oren ook je neus reinigen? Daarvoor zou je een Neti Pot met Himalayazout kunnen gebruiken. In de blog ‘Neti Pot Gebruiken Doe je Zo’ lees je hoe je dat doet. En als kers op de taart zou je voor de ultieme mondhygiëne je tong kunnen reinigen met één van onze koperen tongschrapers. Alles voor een gezonde keel, neus en oren vind je bij Spiru.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *