• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Keelchakra – Het kanaal van Expressie

Door Marije 2 april 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 8 minuten met dit artikel.
18774 x

Het keelchakra is een veelbesproken energiepunt. Hoe herken je een blokkade en hoe zorg je ervoor dat de energie goed kan stromen? Je ontdekt het in deze blog!

Chakra’s spelen een rol in de energiestroom in je lichaam. Elk mens zou er in ieder geval zeven van hebben, allemaal verspreid langs de lijn van de je ruggenwervel. Elk chakra hoort bij een specifiek deel van het lichaam, emoties en een bepaald deel van je persoonlijke ontwikkeling. Je zou chakra’s kunnen vergelijken met bloemen, die onder de juiste omstandigheden tot bloei komen. Een blokkade zou deze groei belemmeren. Maar hoe herken je zo’n blokkade en hoe los je het op? Je leest het hier!

Wat is het Keelchakra?

Het keelchakra is het kanaal van zelfexpressie en bevindt zich vanzelfsprekend rond het keelgebied. Dit chakra hoort bij communicatie en het uiten van emoties. Hierbij kun je denken aan de woorden die we uitspreken en de klanken die we maken. Ook je stemgeluid hoort hier dus bij! Volgens sommigen hoort het ook bij eerlijkheid en manifesteren.

Keelchakra Betekenis

Je weet nu waar het keelchakra voor staat. Met woorden kun je uitspreken wat je voelt en wat er bij jou vanbinnen speelt. Hierbij is het belangrijk om je bewust te worden van je gedachten om je woorden aandachtig uit te kunnen spreken. Door je liefdevol te uiten, zul je ervaren dat je jouw eigen wonden uit het verleden kunt helen in het hier en nu. Blauw is de keelchakra kleur.

keelchakra

Zo herken je een open Keelchakra

Als de energie op deze plek goed kan stromen, zou het weinig tot geen moeite kosten om je gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Hierbij zou je ook niet bang zijn voor de mening van anderen. Je spreekt in dat geval dus vanuit je hart en bent eerlijk naar jezelf en richting anderen. Een open keelchakra betekent niet meteen een keelchakra die in balans is. Als jouw keelchakra extreem open staat, dan zou je bijvoorbeeld niet goed kunnen luisteren. Je bent dan te open in sommige dingen. Bij een gebalanceerde Vishuddha weet je wanneer je stil moet zijn, zonder jezelf hierin tekort te doen. Niet voor niets is de uitspraak: “The quieter you become, the more you’re able to hear” zo geliefd.

Zo kan het Keelchakra blokkeren

Het keelchakra zou kunnen blokkeren bij negatieve gevoelens die niet worden geuit, zoals verdriet en boosheid. Ook door emotioneel of lichamelijk misbruik zou het vijfde chakra kunnen sluiten. Verslavingen zouden het chakra zwakker kunnen maken. Als het keelchakra blokkeert, zou de energie niet goed kunnen doorstromen naar de bovenste twee chakra’s. Dit kan leiden tot een eenzaam gevoel en het gevoel je hogere zelf kwijt te zijn.

silhouet eenzame vrouw zonsondergang

Een blokkade in het Keelchakra herkennen

Een keelchakra waar de energie niet goed kan stromen, zou je kunnen herkennen doordat je moeite hebt om jezelf te uiten of voor jezelf op te komen. Misschien herken je een soort angst om verkeerd begrepen te worden of om iemand anders pijn te doen. Hierdoor houd jij je gevoelens liever voor je en ben je niet eerlijk tegen jezelf en de mensen om je heen. Verder zou dit chakra verbonden zijn met de nek, keel, mond, schouders, oren en de schildklier. Onverklaarbaar pijnlijke schouders of een stijve nek zouden kunnen duiden op een disbalans. Ook keelpijn, heesheid, ontsteking van strottenhoofd en stembanden, oorpijn, gebitsproblemen en schildklierproblemen zouden hiermee te maken kunnen hebben.

De invloed van je jeugd op het vijfde chakra

Misschien heb jij als kind geleerd om je mond te houden, waardoor jij je juist stil hield op de momenten dat jij je hart wilde luchten. Dit heeft ertoe geleid dat jij je ook nu nog stil houdt op deze momenten, omdat je niet hebt geleerd om jezelf te uiten. Of je denkt dat je maar beter je mond kunt houden, uit angst om iemand verdrietig of boos te maken. Maar om je keelchakra te kunnen laten bloeien als een mooie bloem, is het nodig om jezelf open en liefdevol te uiten en eerlijk te zijn over je gevoelens en behoeften.

Keelchakra Verdriet

Inmiddels weet je dat het onderdrukken van emoties een van de problemen is die horen bij een geblokkeerd Vishudda. Nou ben je natuurlijk niet de enige die het moeilijk vindt om bepaalde emoties als jaloezie, angst, verdriet en boosheid te accepteren of goed uit te drukken. Maar het gevoel dat jij je emoties niet mag delen of een aanhoudende angst om jezelf te zijn, zouden kunnen duiden op een blokkade. Weggedrukte emoties zouden dan veranderen in een ‘brok in de keel’, waarmee het keelchakra je eigenlijk een seintje geeft dat het juist tijd is om je emoties te uiten.

Keelchakra blokkade opheffen of Keelchakra Reinigen

Het opheffen van een blokkade moet je niet al te letterlijk nemen. Het is geen fysieke blokkade dat in drie tellen is op te lossen en het is niet zoals het ontstoppen van een toilet. De problemen die je ervaart met slechtstromende energie komen ook niet letterlijk uit je keel, maar het is wel het punt waar jij je op mag focussen tijdens meditaties en oefeningen. Er zijn verschillende manieren om een blokkade in het keelchakra weer te verhelpen, of om het keelchakra te versterken. Welke methode of 5e chakra oefeningen je ook inzet: het is belangrijk dat je dit met volle aandacht en pure intentie doet. Zo zou meditatie met een steen voor het keelchakra kunnen helpen om je aandacht op de juiste manier te focussen.

blauwe chalcedoon hanger

Edelsteen Keelchakra

Edelstenen zijn geweldige hulpmiddelen om in te zetten bij problemen met de chakra’s. Een keelchakra steen is (licht)blauw van kleur, omdat deze kleur bij dit energiepunt hoort. Amazoniet zou bij uitstek de edelsteen voor keelchakra blokkades zijn. Dit omdat deze steen naast een blauwe kleur, ook een groene kleur heeft. Dit betekent dat hij zowel op het Vishuddha als op het Anahata (hartchakra) zou werken. Door deze twee met elkaar te verbinden, zou hij kunnen helpen bij het uiten van je gevoelens. Andere voorbeelden van edelstenen voor het vijfde chakra zijn:

Je kunt met een van deze stenen mediteren door hem in je hand te houden of op de plek van het keelchakra te leggen. Je zou ook kunnen proberen om met de steen te slapen of deze bij je te dragen. Een losse steen in de broekzak of in je beha zou werken, maar een edelsteen hanger is nog fijner, omdat de steen zich dan zo dicht mogelijk bij het chakra ligt.

Bekijk alle Edelstenen en Mineralen

Vijfde chakra oefeningen en tips

Je keelchakra reinigen kan op meerdere manieren. Zo kun je speciale keelchakra oefeningen doen of andere hulpmiddelen inzetten, zoals een keelchakra edelsteen of etherische olie. Je kunt ook methodes met elkaar combineren. Hier een aantal tips en  oefeningen voor het vijfde chakra:

  • Zingen: Zing lekker mee met jouw lievelingsnummers en kom op die manier in contact met jouw eigen stemgeluid
  • HAM: Klanken zouden op zichzelf helend kunnen werken. De klank hammmm neuriën zou het keelchakra openen.
  • Draag een blauwe sjaal
  • Eet blauwe bessen
  • Draai elke dag rustig je nek rond van links naar rechts en van voor naar achter
  • Ga op je rug liggen, til je hoofd omhoog en kijk even naar je voeten

blauwe bessen

Meditatie Keelchakra

Er bestaan allerlei geleide meditaties die zich focussen op het in balans brengen van het vijfde chakra. Hierbij wordt er vaak gericht op de kleur blauw, zoals het visualiseren van een blauw licht. Soms wordt een keelchakra meditatie ook gecombineerd met het maken van de hammm klank of klankschalen.

Keelchakra Etherische Olie

Ook etherische olien zouden kunnen helpen bij het helen van het keelchakra. Hiervoor zijn geuren als kamille, jeneverbes,  marjolein, mirre, den en roos geschikt. Bij Spiru shop je een speciale Vishuddha olie. Je kunt bijvoorbeeld wat druppeltjes op de plek van het chakra laten vallen en uitsmeren, of een aroma verspreider gebruiken.

Keelchakra yoga oefeningen

Beweging brengt je weer in verbinding met je lichaam en met je gevoel. Daarom wordt yoga ook veel toegepast bij het in balans brengen van de chakra’s. Iedere dag een eenvoudige zonnegroet zou alle chakra’s goed kunnen doen en behoort daarmee ook tot een van de 5e chakra yoga oefeningen.  Deze oefening geeft iedereen de mogelijkheid om te bewegen met de natuurlijke stroom van de vinyasa en zowel te spelen met innerlijke energie als energie buiten het lichaam.

vrouw doet yoga

Meer over de chakra’s

Ben jij benieuwd geworden naar de andere chakra’s en wil je hier meer over leren? Dan ben je bij Spiru aan het juiste adres! Ontdek bijvoorbeeld alles over de zonnevlecht, het derde chakra. Het wortelchakra wordt ook wel gezien als de belangrijkste, omdat deze de basis van alles zou vormen. Ook het tweede chakra, de sacraalchakra mag niet ontbreken. Ben je benieuwd naar de kleuren die bij de chakra’s horen? Lees dan onze blog over chakra kleuren. Zo, nu ben je weer helemaal op de hoogte!

Hoe breng jij je chakra’s in balans?

Laatste aanpassing op 04 november, 2021 9:28 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *