• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis Verzending vanaf €50
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Lisette
Door Lisette 13 december 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
4142 x

Koperen Waterfles: stijlvol en nuttig. Balanceer je dosha’s, wijs bacteriën de deur en absorbeer mineralen. Ontdek hier de kracht van koper!

oranje rode koperen drinkfles waterfles met bloemenprint

Een Koperen Waterfles geeft je de kans om meer uit je water te halen dan je voor mogelijk had gehouden. H2O wat samensmelt met koper wordt verrijkt met waardevolle mineralen en dat niet alleen…. het zou nog vele andere voordelen voor je gezondheid kunnen hebben. Volgens de oude Indiase Ayurveda helpt het drinken van water uit een koperen fles ook je dosha’s in balans te brengen. Benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? Lees dan verder om achter de kracht van koper te komen 🙂

rood oranje koperen waterfles drinkfles met losse dop

Allereerst een lesje Ayurveda!

Al duizenden jaren wordt er gebruik gemaakt van de geneeswijzen van de Indiase Ayurveda. Volgelingen zouden het zien als een discipline om goede gezondheid na te streven. De naam wordt vanuit het Sanskriet ook wel vertaald als: ayus ‘leven’ en veda ‘wijsheid’. De focus hierbij ligt op je levenswijze, lichaamsbeweging, voeding en muziek. Volgens deze geneeskunde staan bij een gezond persoon de tri dosha in balans: vata, pitta en kapha. In je lichaam circuleren de dosha’s als drie energieën door je heen, maar er steekt er altijd eentje bovenuit. Om erachter te komen welke dat bij jou is, kun je een Ayurveda Test doen. Hierdoor zou je je meer bewust kunnen worden van welk type levenswijze het beste bij je past!

fles van dichtbij met een printje koperen drinkfles waterfles

Het belang van een Koperen Waterfles in de Ayurveda

Koper heeft een belangrijke rol in de Ayurveda vanwege de voordelen die het voor je gezondheid zou hebben. Het materiaal is namelijk niet alleen een waardevol mineraal die je lichaam nodig heeft, maar dit stofje zou in theorie ook een antibacteriële en zuiverende werking hebben. Veel Ayurvedische tools zijn daarom specifiek gemaakt van zuiver koper, of ook wel tamba genoemd. Niet alleen het servies, maar ook de veelgebruikte tongschraper is vaak gemaakt van tamba. Er zijn zelfs koperen voorwerpen gevonden die duizenden jaren voor Christus al gebruikt werden voor zijn werking. Zo oud als de Ayurveda zelf dus eigenlijk!

binnenkant van een koperen waterfles drinkfles

Dit Gebeurt er met Water in een Koperen Drinkfles

Wanneer je een koperen drinkfles vult met water komt er een proces op gang. De vloeistof absorbeert als het ware het zuivere koper als mineraal, maar ook andere mineralen. Ook wordt het water grotendeels gezuiverd van eventuele schadelijke bacteriën. Om het volle effect van koper op het water over te brengen, heeft dit wel even de tijd nodig. De wetenschap laat zien dat vloeistof wat maximaal 16 uur in contact heeft gestaan met koper, het beste resultaat geeft. Geduld wordt beloond 🙂

simpele koperen waterfles met losse dop drinkfles

De Voordelen van het Drinken uit een Koperen Waterfles

Het innemen van water uit koperen drinkflessen zou volgens de Ayurveda dus een positief effect hebben op je gezondheid. Naast het in balans brengen van de drie energieën die in het menselijk lichaam circuleren, zouden andere voordelen onder andere kunnen zijn:

 • het in balans brengen van je ph-waarde 
 • het bevorderen van de ijzer opname
 • het stimuleren van de opname van voedingsstoffen en mineralen
 • het verwijderen van gifstoffen

dop van een blauwe fles koperen drinkfles waterfles

Zo Maak je Tamba H2O met een Koperen Waterfles

Het is niet moeilijk om tamba water te maken, maar het is ook niet zo simpel als het vullen van je glas en ‘klaar is kees’. Voordat je begint, is het goed om te weten dat nieuwe koperen drinkflessen nog sterk kunnen geuren. Daarom is het verstandig deze even om te spoelen met warm water en een natuurlijk poets middeltje, zoals Marseille Zeep. Flesje schoon? Vul deze in de avond met water, omdat dit namelijk een nachtje in moet trekken. Laat het buiten de koelkast staan zodat het op kamertemperatuur blijft. Koud water kan namelijk een goede spijsvertering tegenhouden. Wanneer je in de ochtend wakker wordt, kun je beginnen met een glaasje koper water 🙂

liggende drinkfles met kleurrijke print koperen waterfles

Tips om je Koperen Waterfles te Onderhouden

Je kunt koperen drinkflessen kopen met bijvoorbeeld je favoriete levensbloem symbool. Na het aanschaffen van een koperen fles is een duurzame omgang van de fles wel wenselijk natuurlijk. Hieronder een aantal tips voor het onderhouden je nieuwe Ayurvedische gadget:

  • Een fles van koper is alleen geschikt voor water! Gier er dus geen koffie of ander soort vloeistof in. 
  • Zuur is geen vriend van koper. Een citroenschijfje om je water een smaakje te geven is dus geen optie. 
  • Stop de fles vooral niet in de vaatwasser, maar was het af met de hand.
  • Gebruik ook nooit een schuurmiddel om eventuele verkleuring van het koper weg te schrobben.
  • Wanneer de koperkleur aan de buitenkant minder gaat glanzen, kun je toch dat citroenschijfje en wat zout gebruiken. Hiermee kun je de fles voorzichtig poetsen. Spoel het daarna af en laat het goed drogen voor verder gebruik!

Koperen Drinkflessen Bekijken

blauwe fles op houten ondergrond koperen drinkfles waterfles

Zo ziet je nieuwe Ayurvedische Water-Drink-Ritueel Eruit

Nu je weet hoe je koper water maakt en hoe je de koperen waterfles onderhoudt, wil je misschien weten hoe je iedere dag water drinkt op de Ayurvedische manier. Hiervoor hebben beoefenaars van deze discipline een aantal gewoontes bedacht als houvast, namelijk: 

 • Neem de tijd;
 • Nippen in plaats van drinken;
 • Nip water met mate;
 • Ga af op het gevoel van dorst;
 • Zo controleer je of je genoeg drinkt.

Neem de Tijd

De regel ‘je eten oppeuzelen met je volle aandacht erbij’, is ook toepasbaar op het drinken van water. Pak een moment om in volle rust te slokken, zonder het gevoel van haast. Dit is niet alleen meditatief, maar vooral ook gezond.

Nippen in plaats van Drinken

Naast het aandachtig drinken, is het ook belangrijk om niet te snel of teveel in een keer in te nemen. Beoefenaars van Ayurveda proberen daarom water te nippen. Hoe zo’n dorst je ook hebt, wees dus niet te gulzig!

Nip Water met Mate

De regel is; drink water met mate! Kleine slokjes, maar ook simpelweg niet al teveel. Drink je bijvoorbeeld een volle fles met een inhoud van 750 ml in één keer leeg, dan neemt je lichaam de mineralen en dergelijke niet goed meer op. Dan gaat het gewoon rechtstreeks naar je blaas!

Ga af op het Gevoel van Dorst

Drinken zonder dat we dorst hebben, doen we allemaal wel eens. In de Ayurveda is het daarentegen van belang dat je pas drinkt wanneer je ook echt dorst hebt. Zo ga je af op wat je lichaam je te vertellen heeft. Dus een droge mond betekent een moment om aandachtig een beetje water weg te nippen 🙂

Water infused met de kracht van koper; er zit dus meer achter zo’n stijlvolle waterfles 😉 Hoe haal jij alles uit je glaasje water?

Laatste aanpassing op 04 november, 2020 11:06 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50