Wie kent hem niet? Sint Nicolaas in zijn rode gewaad, zijn mijter en baard… Maar wat ik mij nu afvraag: waar koopt de Sint zijn bling-bling, zoals die joekel van een ring? Zo’n knoeperd maakt je wel een baas, maar welke edelsteen zit nou in de ring van Sinterklaas?
Het is je vast eens opgevallen, de gouden ring van Sinterklaas versierd met een blinkende rode steen. Het is een onmisbaar deel van zijn kostuum. Elke hulp-Sint voelt zich kaal zonder dit pracht en praal. Daarom worden sinterklaasringen ieder jaar voor een habbekrats in bundels verkocht. Ze kunnen zich waarschijnlijk niet het echte werk veroorloven. Goud en edelstenen zijn kostbare producten en de edelsteen van Sinterklaas al helemaal! Van dat geld kunnen er heel wat kinderen blij gemaakt worden op 5 december. Maar welke kostbare edelsteen zit er dan in de ring van sinterklaas?
Deze edelsteen zit er in de ring
Heb je hem al eens van dichtbij gezien? De ring van Sinterklaas is van goud gedecoreerd met een dieprode, gave en facet geslepen steen. Rond, ovaal, vierkant of rechthoekig, hij komt in alle soorten voor. Hoe de ring er echt uit hoort te zien is niet bekend. Wel moet de steen in alle namaak exemplaren hetzelfde voorstellen. Er is maar één edelsteen die onlosmakelijk is verbonden met onze Sinterklaas. Robijn! Een pracht van een steen en ook wel ‘de steen der koningen’ genoemd. De Sint is dan geen koning, maar wel net zo bekend en belangrijk. Waarom een robijn? Joost mag het weten. Wel kunnen we verklaren waar de ring vandaag kan komen en daarbij ook de robijn. Want weet jij eigenlijk waar onze Sinterklaas vandaan komt?
Onze goedheiligman met zijn bisschopsring
We zingen met zijn allen Sinterklaas, Goedheiligman. Met zijn beste tabberd an… Maar waarom wordt hij een heilig man genoemd? Onze Sint-Nicolaas is eigenlijk een bisschop. Of dat was hij 1700 jaar geleden. Sint zijn outfit is dus gebaseerd op die van een bisschop. Daar hoort het een en ander aan accessoires bij. Een bisschop krijgt een ring overhandigd bij zijn inwijding. Dit sieraad staat symbool voor macht, waardigheid en verbondenheid met zijn bisdom. Hoewel niet elke bisschopsring is gedecoreerd, pronken toch meerdere dienaars van God met een kanjer van een steen. Het is bedoeld als uiterlijk teken van waardigheid, dus het mag wel wat opvallen. Robijn is een edelsteen die zeker opvalt met zijn diep rozerode of donkerrode kleur. Toch is het niet de meest geliefde edelsteen voor het decoreren van een bisschopsring, die is namelijk paars.
Paars voor de bisschop, rood voor de Sint
Een bisschopsring is vaak gedecoreerd met een amethist. Deze paarse pracht heeft de symboliek ‘het afzien van aardse geneugten en verheffen van de geest’. Om dichter bij God te komen moet een heilig man zich kunnen verheffen boven ons plattelanders. Robijn staat daarentegen voor het geven van geestelijke kracht, moed en energie. Ook stimuleert het spontaniteit, passie, enthousiasme en een positieve houding.
Robijn sluit dus best goed aan bij de eigenschappen die je van Sinterklaas verwacht. Zijn werk vergt nogal wat moed en energie rond 5 december. Duizenden kinderen zingen de longen uit het lijf in de hoop dat de Sint hen cadeautjes toestopt. Die kun je niet tegemoet gaan zonder een positieve houding en veel enthousiasme. Hart voor de zaak is dus nodig, anders kan hij beter in Spanje blijven. Gelukkig zal zijn ring hem de juiste positieve energie geven om nog maar eens enthousiast wuivend op de stoomboot te staan.