• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Glazenbol Fotografie: word creatief met je camera!

Door Marije 29 januari 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
1127 x

Glazenbol fotografie wordt steeds populairder. Zet jij de wereld ook graag op zijn kop? In deze blog ontdek je tips voor zo’n creatief kiekje!

Waar kristallen bollen vooral worden gebruikt voor intuïtieve inzichten, wordt de glazen bol veel gebruikt om foto’s mee te maken. Dit noemen ze lensball fotografie of – op zijn Nederlands – glazenbol fotografie. De bol wordt dan gebruikt als fish-eye lens. Hierdoor lijkt het alsof de wereld op zijn kop staat. Dit levert vaak leuke kiekjes op.

Glazen Bol Fotografie Kopen

De glazen bol is een doorzichtige bol waar je originele foto’s mee kunt maken. Of je hier nou een spiegelreflex camera of de camera van jouw telefoon voor gebruikt: creatieve beelden gegarandeerd! Bij Spiru kun je zo’n fotografie glazen bol kopen in allerlei formaten. Het maken van een lensball foto is ook geschikt voor allerlei soorten fotografie: landschap, stad of portretten. Ook de manieren waarop je de glazen bol voor fotografie kunt gebruiken zijn oneindig. Gebruik de bol bijvoorbeeld voor het fotograferen van portretten, mooie gebouwen of ga juist de natuur in. De lensbol is je beste vriend bij het maken van fantastische, originele foto’s. Zet de wereld op zijn kop, bekijk de wereld door de glazen bol of gebruik hem als groothoeklens.

glazen bol met bloemen

Fotograferen met Glazen Bol

Bij het maken van een creatieve foto met de lensball, kun je alle kanten op! De twee basismanieren zijn het vasthouden of het neerleggen van de bol. Je kunt de achtergrond onscherp maken door op de bal scherp te stellen, maar je kunt er ook voor kiezen om de glazen bol onderdeel te maken van de omgeving. Geef je foto een leuke twist door hem voor de lens van je camera te houden en er doorheen te fotograferen. Je kunt hem natuurlijk ook op een interessant plekje neerleggen. Zorg wel voor een stabiele ondergrond. Je wilt natuurlijk niet dat je fotografie tool in stukken uit elkaar valt! De wereld zal in de glazenbol in ieder geval 180 graden draaien. Je kunt er in de nabewerking voor kiezen om de foto weer om te draaien. Soms geeft dat juist weer een leuk effect!

glazen bol natuur fotografie

Verschillende Maten Fotograferen door Glazen Bol

Er zijn verschillende soorten glazen bollen. Voordat je gaat fotograferen met een glazen bol, is het goed om te weten dat je de juiste maat in handen hebt. Vooral wanneer je als fotograaf met deze bollen aan de slag gaat. De grootte van de glazen bol is afhankelijk van wat je ermee wilt doen en heeft invloed op de manier waarop jouw object in beeld wordt gebracht. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een miniatuurweergave. De glazen bol en kristallen bol is te koop in verschillende maten:

 • 4 cm
 • 5 cm
 • 6 cm
 • 8 cm
 • 10 cm
 • 15 cm
 • 20 cm

Je kunt je misschien voorstellen dat een bol van 20 cm iets meer gewicht aan je cameratas geeft dan een bol van 4 cm. Om deze reden kiezen veel fotografen van glazenbol fotografie ervoor om creatieve foto’s te maken met een bol tussen de 5 en 10 cm. Het object komt goed in beeld, en tegelijkertijd heb je geen zware knikker op zak. Ze passen ook beter in de hand dan de grotere bollen van 20 cm. Als je toch graag aan de slag wilt met grotere bollen of er vaker voor kiest om hem neer te leggen, kun je natuurlijk ook kiezen voor een bal van 15 of 20 cm. Het is maar net wat je fijn vindt!

Bekijk al onze Glazen Bollen

Glazen Bol Fotografie Tips

 • Zorg ervoor dat de glazen bol zo schoon mogelijk is en vrij van vingerafdrukken. Vuiltjes en vingerafdrukken zijn namelijk lastig om te verwijderen met een bewerkingsprogramma.
 • Denk er goed over na waar je de glazen bol neerlegt. Als je deze op een ring of harde ondergrond plaatst, is de kans groot dat er krassen ontstaan. Ook grof zand kan de bol beschadigen.  
 • Begin met het zoeken naar een interessant onderwerp. Om erachter te komen of het object geschikt is voor glazenbol fotografie, kun je de doorzichtige bal er even voor houden en er doorheen kijken. Meestal is het niet lang zoeken, want een foto met glazen bol heeft al snel iets speciaals! 
 • Dan is het schieten geblazen! Je kunt een standaard, groothoek of macro-objectief gebruiken. Voor een nog grotere verrassing zou je zelfs een fisheye-objectief op de camera kunnen schroeven. Begin ongeveer in het midden met diafragma 8. Van daaruit kun je gaan spelen met het vergroten of verkleinen van het diafragma om de achtergrond scherper of juist minder scherp te maken. 
 • Gefeliciteerd met je glazen bol foto! Als jij het perfecte plaatje hebt geschoten, is het tijd om deze te bewerken. Het object dat je hebt gefotografeerd, is 180 graden gedraaid. Als je ervoor hebt gekozen om de achtergrond ook scherp in beeld te brengen, zou je ervoor kunnen kiezen om de foto in de nabewerking weer om te keren. Nu staat de achtergrond op zijn kop. Hier kun je mee experimenteren, want niet elke foto leent zich hiervoor. Soms is het juist mooier om het beeld te draaien als de achtergrond onscherp is gebleven. 

glazen bol foto

Hiervoor moet je oppassen met Glazenbol Fotografie

Een glazen bol werkt ongeveer hetzelfde als een vergrootglas. Zodra je deze in je hand houdt en de zon er doorheen gaat schijnen, zou jij je hand kunnen verbranden. Pas dus op voor brandwondjes! Wees ook voorzichtig met het bewaren van de glazen bol. Leg deze dus niet op een te zonnige plek.

Meer Tips om Creatief aan de Slag te gaan

Heb je genoten van deze blog en heb je zin om zelf aan de slag te gaan? Dan zul je als echte creatieveling en vast en zeker ook genieten van onze andere creatieve blogs. Zo kun je met ons grote assortiment kralen en rijgmateriaal zelf sieraden maken. Wil je liever iets maken wat je thuis kunt gebruiken? We schreven eerder ook een blog over geurzakjes maken. Ben je geïnteresseerd in spirituele kunst? Dan zijn onze blogs over Keltische kunst, Christelijke Kunst, Boeddhistische kunst en Tibetaanse kunst iets voor jou!

Laatste aanpassing op 20 augustus, 2021 1:53 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *