• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

De leukste cadeaus voor pakjesavond! 🎁 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Hoe Werkt een Pendel? Uitleg en Basics voor Beginners

Door Madelon de Groot 23 januari 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
43494 x

Hoe werkt een pendel en wat kun je ermee? In dit artikel lees je de basics en krijg je tips om te leren pendelen!

Hoe werkt een pendel? De één ziet aan een pendelbeweging dat je lichaam nooit liegt, een ander voelt tijdens het slingeren de aanwezigheid van spirituele support. Hier vind je uitleg over de practice van het pendelen, zodat je zelf op ontdekkingsreis kunt!

Wat is een Pendel?

Een pendel is een klein gewicht aan een draad of kettinkje gemaakt van edelstenen, metaal of hout. Gebruikers uit verschillende culturen geloven dat het gewichtje beweegt als je het een vraag stelt. Voor veel mensen heeft de pendel betekenis als een instrument om informatie mee te verkrijgen, namelijk:

 • ja
 • nee
 • ik weet het niet
 • ik wil het niet zeggen

Hoe Werkt een Pendel?

Wetenschappers suggereren dat de pendel in je hand beweegt door ongecontroleerde spierbewegingen die voortkomen uit je eigen, onbewuste gedachten. Dit staat ook wel bekend als het ideomotorisch effect. Voor veel spiritueel ingestelde mensen heeft pendelen betekenis als kosmische communicatie of informatie. Zij zien de slingerende bewegingen bijvoorbeeld als boodschappen van hun ziel, onzichtbare gidsen of andere energieën.

pendel mat zwart goud

Kalibreren, Je Pendelbeweging Betekenis Geven

Wil je pendelen leren, dan is het volgens kenners belangrijk dat je ontdekt hoe het instrument met je communiceert. Om tijdens het pendelen ja nee af te kunnen leiden, zou je hem moeten kalibreren. Zo kun je vaststellen welk antwoord bij welke beweging hoort.

Bekijk ons Pendel Assortiment

Zo Hou je de Pendel Vast

Een pendel hou je vast aan het uiteinde van het koordje, tussen duim en wijsvinger. De palm van je hand hangt ontspannen naar beneden, zodat het instrument vrij kan bewegen en je onderarm is in een rechte lijn. Je kunt eventueel het kettinkje om je pink halen, of het balletje tussen je ringvinger en pink leggen om te verzekeren dat hij niet valt. Houd je hand goed stil of steun met je arm op tafel.

Pendel Vragen Stellen om te Kunnen Kalibreren

Stel eerst een paar vragen waarvan je het antwoord zeker weet. Doe dit totdat je een consistente beweging in de pendel ziet bij de antwoorden ‘ja’ en ‘nee’. Het is wat moeilijker om vragen te verzinnen bij ‘ik weet het niet’ en ‘ik wil het niet zeggen’. Je kunt de pendel daarom letterlijk verzoeken om deze antwoorden te laten zien. Zodra je vertrouwd bent met de bewegingen, kun je starten met een echte pendelsessie. Bij sommigen lukt dit de eerste keer al, terwijl bij anderen het kalibreren langer duurt.

Hoe werkt een Pendel? Zo Stel je de Juiste Vragen

Een pendelsessie helpt je volgens gebruikers aan vier verschillende en vooral bondige antwoorden. Daarom zou het belangrijk zijn om eenvoudige vragen te stellen. Handige tips zijn:

 • hou het kort
 • betrek het op jezelf
 • vraag iets dat nu relevant is

pendel messing verguld

Pendelen voor Beginners, Tips om je Sessie te Starten

Is het tijd voor de echte levenskwesties, bereid je dan voor op een meditatief moment door:

 • Een rustige plek te zoeken
 • Electronica of communicatiemiddelen uit te schakelen
 • Geurkaarsen of Wierook aan te steken
 • Inspirerende muziek op te zetten
 • Comfortabel te gaan staan of zitten
 • Jezelf te focussen via je adem, mantra’s of andere meditatievormen

Pendel Reinigen en Opladen

Veel mensen gebruiken pendels van edelsteen voor hun sessies. Kristallen zouden namelijk een spiritueel hulpje zijn tijdens het onderzoeken van levensvragen. Zo kun je bijvoorbeeld werken met een variant van Rozenkwarts als je wilt pendelen over liefde. Volgens kristalkenners moeten stenen wel regelmatig gereinigd en gevoed worden. Waarom dat zo is en hoe je te werk gaat, lees je dit artikel over Edelstenen Reinigen en Edelstenen Opladen.

Meer Spirituele Tools voor Levensvragen

Nu je de eerste stappen van een Pendelsessie kent, kun je een Pendel Kopen die bij je past. Zegt een pendel je niet zoveel? Er zijn ook andere symbolische hulpjes die je zouden helpen om toegang te krijgen tot je onderbewuste. Tarot is bijvoorbeeld een bekende mystieke kunst, net als astrologie of kristalkijken met een Glazen Bol. Heb je eerder goed vertrouwen in geesten? Een Ouija Bord helpt volgens liefhebbers om contact te maken met onzichtbare krachten.

Veel oefenplezier!

Laatste aanpassing op 19 april, 2021 10:26 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Hey! Even een vraagje. Kan je ook je pende ruimingen door een kaartje of is het echt alleen wierook. Zijn er ook anderen manieren om de pendel te reinigen en activeren? Ik heb geen bergkristal… en ook geen wierook hoewel ik dat makkelijk kan kopen in de supermarkt. Met vriendelijke groet!

  1. Hoi Madelief! Er zijn vele manieren om een edelstenen pendel te reinigen en op te laden. Lees bijvoorbeeld de blog Edelsteen Reinigen. Ook Edelstenen Opladen kun je op verschillende wijzen aanpakken. Het is maar net naar welke wijze jouw voorkeur uitgaat, want de ene manier is niet per se beter dan de andere 🙂

  1. Hoi Ruud! Het is niet een manier van reinigen waar ik bekend mee ben, maar het belangrijkste is is dat het voor jou werkt. De pendel reinigen gaat er namelijk om dat de steen voor jouw gevoel verlost is van energieën van buitenaf. Dat kan jij het beste beoordelen bij jouw eigen pendel! Wanneer je een keukendoek gebruikt, zorg dan wel dat deze niet vochtig is, omdat niet alle edelstenen goed reageren op water. 🙂

 2. Ik pendel met een messing pendel en alfabet cirkel op puur berken hout, voorzien van een beschermende rune.

  Ik krijg regelmatig ongevraagd zinnen door in de vorm van voorspellingen. Of een erg uitgebreid verhaal als antwoord (op een ja/nee vraag) waardoor ik de eerste helft al half vergeet.
  Vaak hoor ik het antwoord al in mijn hoofd voor het per letter verschijnt en moet ik ook veel gapen en slikken tijdens pendelen.

  Antwoord van “de pendel” is dat pendelen veel energie kost, vandaar slikken en gapen. En dat ik niet met mijn onderbewustzijn in contact ben maar een wezen van energie.

  Zijn dit normale dingen met/tijdens pendelen? Ik kan hier over niks vinden.

  1. Hoi Lia, Bedankt voor je vraag! Zoals je misschien hebt gelezen in deze blog, is pendelen een manier om contact te maken met je onderbewustzijn. De antwoorden die de pendel je geven, zouden dus komen vanuit een diepere plek binnenin jezelf. Of het normaal is wat er tijdens het pendelen gebeurt bij jou, kan ik je niet vertellen. Misschien is er wel een simpele verklaring, zoals dat je nog teveel gedachten hebt wanneer je begint met pendelen. Mediteren of een andere manier van tot rust komen, voordat je gaat pendelen, is misschien iets om te proberen!? Zo kun je in een kalme staat van zijn je pendelsessie beginnen 😉

 3. Hallo! Ik was mij een beetje aan het inlezen over pendelen want ik vind dit zeer interessant en het zou mij toch eens best kunnen helpen als het mij zou lukken. Maar ik heb dus al op verschillende sites dingen gelezen. Op deze site staat dat het niet gevaarlijk is en het niks te maken heeft met geesten en of entiteiten. Maar andere sites (ook spirituele sites) geven aan dat je er wel mee moet oppassen (in de zin van geesten). Maar hoe zit dit nu echt?

  1. Hi Charlene,

   Bedankt voor je reactie!
   Er is inderdaad veel verschillende informatie over pendelen beschikbaar. Wij zijn uiteraard geen experts. Misschien is het prettig de raad van een professionele pendelaar te vragen!

   Vriendelijke groet,
   Spiru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50