• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek onze meest populaire producten 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Maanteken Betekenis – Emotionele Behoeftes Belicht

Door Marije 7 februari 2022
Lezen werkt meditatief, ontspan 11 minuten met dit artikel.
22291 x

Je maanteken kan iets vertellen over jouw emotionele behoeftes. Hoe dat precies zit en hoe je `m berekent? Dat ontdek je in deze blog!

volle maan tussen wolken

Herken jij je niet altijd in je sterrenbeeld? Dat komt waarschijnlijk door de invloed van de andere planeten, waaronder die van de maan. De maan? Ja! Hoe dat precies zit, leggen we hieronder uit. Dit zegt jouw maanteken over jou!

Maanteken Betekenis

De maan staat symbool voor de moeder en heerst over het gevoelige waterteken Kreeft. Niet zo gek dus dat de plaatsing van de maan in jouw geboortehoroscoop iets zegt over je intuïtie en emotionele behoeftes. Als je wel wat selfcare kunt gebruiken, is het dus verstandig om naar je maanteken te kijken! Verder vertelt de maan soms ook iets over je moeder of hoe jij haar hebt ervaren.

Zo wordt jouw Maanteken Bepaald

Jouw maanteken wordt bepaald door het dierenriemteken waar de maan in stond op het moment dat jij werd geboren. De Maan blijft ongeveer twee tot drie dagen in een dierenriemteken staan. Ze beweegt dus ongeveer tien keer zo snel als haar grote broer, de zon! Omdat de maan gemiddeld elke twee tot drie dagen van teken verandert, zou het al iets meer over jou vertellen dan je zonneteken.

Verschil Sterrenbeeld en Maanteken

Volgens astrologen zegt je maanteken iets over jouw ware aard. Je zonneteken (sterrenbeeld) staat voor je ego en je Ascendant voor jouw manier van doen, terwijl je maanteken in onzekere situaties of bij de mensen die het dichtst bij je staan naar voren komt. Het is dus wie jij diep van binnen bent en gaat ook over wat zich onbewust in jouw binnenste afspeelt!

Wat is Mijn Maanteken?

Je kunt je maanteken berekenen met behulp van verschillende websites waarop jij jouw geboortehoroscoop kunt opvragen, zoals hier. Zo’n geboortehoroscoop, birth chart of radix is een momentopname van de stand van de planeten op het moment dat jij werd geboren. Zo vind je er bijvoorbeeld in welk teken de zon stond op het moment dat jij geboren werd: jouw sterrenbeeld. Zo’n horoscoop is een soort blauwdruk van jouw persoonlijkheid. Belangrijk is dat je precies weet waar, wanneer en hoe laat je bent geboren. Een paar minuten eerder of later kan al een groot verschil maken.

wassende maan

Jouw Maanteken Herkennen in de Geboortehoroscoop

Nu je zo’n blauwdruk hebt laten maken, is het misschien nog even puzzelen voordat je weet wat jouw maanteken nou eigenlijk is. Jouw maanteken is – niet geheel onverwachts – het tekentje dat lijkt op de maan. Je zoekt hem op in de cirkel en kijkt in welk teken hij staat. Ook zie je in de tabel links een plaatje van een wassende maan met daarachter ‘moon’. In de onderstaande afbeelding lees je rechts daarvan ‘Lib’, de afkorting van ‘Libra’. Maan in Weegschaal dus!

geboortehoroscoop maanteken

Betekenis Maanteken in de Dierenriemtekens

Net zoals de zon, staat ook de maan in een van de twaalf dierenriemtekens:

 • Ram
 • Stier
 • Tweelingen
 • Kreeft
 • Leeuw
 • Maagd
 • Weegschaal
 • Schorpioen
 • Boogschutter
 • Steenbok
 • Waterman
 • Vissen

Maanteken Ram

Met maanteken Ram ben je een tikkie impulsief, doe je dingen graag op jouw manier en houd je er niet van als anderen je vertellen wat je moet doen. Als je weet wat je wilt, ga je hier helemaal voor. Je loopt niet weg voor je emoties, maar komt ook snel over nare gebeurtenissen heen. Je kunt snel boos worden en bent competitief. Je hebt dan ook regelmatig wat avontuur en uitdaging nodig, anders verveel je je. Het liefst win je altijd! Maanteken Ram heeft veel lichaamsbeweging nodig om het vuurtje te blussen. Ook zou een uurtje in je uppie na een hectische dag je emoties weer in balans kunnen brengen.

Maanteken Stier

Mensen met maanteken Stier hebben een sterke wil en veel behoefte aan zekerheid, planning en stabiliteit. Dit maakt je soms ook wat bezitterig. Luxe spullen en een goed gevulde spaarrekening geven jou een gevoel van eigenwaarde! Je bevindt je graag in je comfortzone en stapt hier niet snel uit. Bij verdriet heb je de neiging om je emoties weg te eten. Een massage, maskertje, heerlijke maaltijd, warm bad met een wijntje, tuinieren of een wandelmeditatie in het bos zouden jouw humeur een boost kunnen geven. Ook kun je genieten van schoonheid en kunst!

Maanteken Tweelingen

Met maanteken Tweelingen heb jij behoefte aan vernieuwing en mentale stimulans. Je leert het liefst zoveel mogelijk over zoveel mogelijk verschillende onderwerpen. Het zou zelfs kunnen dat je uiteenlopende hobby’s hebt, waar je misschien ook snel op uitgekeken bent. Dingen afmaken is niet jouw sterkste punt. Communiceren wel! Daarom ben je graag bij anderen in de buurt. Jij hebt er geen moeite mee om je emoties onder woorden te brengen, waardoor je zo ook snel los kunt laten. Wel kan jouw stemming snel omslaan. Zit je niet lekker in je vel? Trek je dan terug met een interessante documentaire, kijk je favo Netflix-serie met een goede vriendin of lees een goed boek. Ook mindfulness en bezig zijn met je handen kunnen je emoties tot rust brengen.

Maanteken Kreeft

Hier voelt de maan zich als een vis in het water. Maanteken Kreeft maakt jou intuïtief, emotioneel en empathisch. Je kunt je ineens slecht kunt voelen, zonder dat je weet waarom. Je hebt veel behoefte aan een veilige, comfortabele plek om je thuis te voelen. Is die er niet, dan trek je een schild op. Op onzekere momenten trek je je terug. Een warm bad, de natuur (vooral het water), een lekkere maaltijd of etherische oliën kunnen je dan tot rust brengen. Familie is belangrijk voor je en hier zorg je ook graag voor. Je vindt het moeilijk om los te laten en te vergeten, waardoor je lang in het negatieve kunt blijven hangen. Op zulke momenten kan het helpen om fijne herinneringen op te halen met bijvoorbeeld een fotoalbum.

Bekijk onze Etherische Oliën

Maanteken Leeuw

Met maanteken Leeuw heb je veel behoefte aan aandacht en erkenning. In ruil daarvoor ben je zelf ook loyaal en vrijgevig in je relaties. Je kunt je emoties op een dramatische manier naar buiten brengen. Voor jou is het belangrijk om je creatief te uiten, bijvoorbeeld op het toneel, op papier of door te schilderen. En als je je niet goed voelt, zouden een paar uurtjes in de zon of losgaan op je favoriete muziek daar verandering in kunnen brengen. Ook luxe items brengen jou een lach op je gezicht en je hebt een uitgesproken smaak in mode.

Maanteken Maagd

Mensen met maanteken Maagd zijn ontzettend kritisch en kunnen flink piekeren. Het zijn harde werkers, maar ze mogen minder streng zijn voor zichzelf. Met maanteken Maagd sta je niet graag in de schijnwerpers, maar vind je het wel fijn om nuttig te zijn en iets voor anderen te betekenen. Je bevindt je dan ook graag tussen de huisdieren en plantjes. Wel moet je oppassen dat je mensen en partners niet als een project gaat zien. Je hebt veel behoefte aan routine en een schone, opgeruimde omgeving. Een schoonmaakbeurt voor je huis of het wegstrepen van een taak op je to-do-list kan veel betekenen voor je mentale gesteldheid. Ook gezondheid speelt een grote rol. Voor jou is het extra belangrijk om regelmatig te bewegen, je lichaam goed te verzorgen en gezond te eten, omdat stress snel uitwerkt op je lijf. Yoga kan een hoop doen!

Bekijk ons Yoga Assortiment

Maanteken Weegschaal

Maanteken Weegschaal is de vredestichtende bruggenbouwer. Jij doet er alles aan om de lieve vrede te bewaren en wilt graag leuk gevonden worden door anderen. Je kunt niet tegen onrecht, maar ontwijkt conflicten wel zoveel mogelijk. Omdat je zoveel bezig bent met de gevoelens van anderen, heb je soms moeite om je eigen behoeftes uit te spreken. Je bent verliefd op de liefde en voelt je incompleet zonder partner. Maanteken Weegschaal geniet van luxe items, mooie kunst en harmonieuze, esthetische omgevingen. Als je niet lekker in je vel zit, kan het helpen om te schrijven, een moodboard te maken, een romcom te kijken of lekker te gaan zitten met een kleurboek voor volwassenen.

Maanteken Schorpioen

Mensen met maan in Schorpioen zijn een beetje diepzinnig en mysterieus. Als dit jouw maanteken is, laat jij je niet graag zien. Je hebt moeite met vertrouwen en bent snel onzeker of jaloers. Je hebt veel behoefte aan erkenning, waardoor je graag de aandacht opzoekt. Relaties zijn moeilijk voor je, omdat jij jouw emoties het liefst voor jezelf houdt en anderen jou soms niet begrijpen. Als je toch de juiste partner hebt gevonden, ben je ontzettend loyaal. Ook ben je daadkrachtig, passievol en sta je bekend als een doorzetter. Je bent niet van de middenmoot. Voor jou is het alles of niets. Je bent niet bang voor ‘het donker’, zoals wicca en tarot of horrorfilms. Je ervaart emoties diep en intens en onderzoekt ze bijvoorbeeld door middel van schaduwwerk. Als je niet goed in je vel zit, kan het helpen om muziek te luisteren, te mediteren of te journalen.

Bekijk ons Wicca Assortiment

Maanteken Boogschutter

Maanteken Boogschutter is optimistisch, vriendelijk en sociaal. Als jouw Maan in Boogschutter staat, zijn humor en plezier voor jou de manieren om met negatieve emoties om te gaan. Pas wel op dat je niet wegrent voor je problemen. Je bent spiritueel, houdt ervan om je horizon te verbreden en bent niet bang om risico’s te nemen. Met maanteken Boogschutter is het soms lastig om je ergens thuis te voelen en te settelen. Jouw behoefte aan persoonlijke ruimte, vrijheid, avontuur, reizen en nieuwe dingen leren is namelijk ontzettend groot. Om je beter te voelen op een mindere dag, vrolijkt een gesprek met vrienden jou weer op. Ook kunnen avonturen, een maaltijd uit het buitenland, een fotoboek van gemaakte reizen of een leerzaam boek je opvrolijken.

Maanteken Steenbok

Met maanteken Steenbok voel jij je het veiligst als het leven voorspelbaar en gestructureerd is. Je bent niet dol op plotselinge veranderingen. Je legt de lat hoog voor jezelf en bent continu plannen aan het maken voor de toekomst. Je hebt het nodig om ergens naartoe te werken en als je geen plan hebt, stel je uit. Als je niet productief bent, voel je je schuldig en als je niet lekker in je vel zit, heb je de neiging om je te storten op je werk. Je mag de teugels meer laten vieren en plezier maken. Je gaat op een rationele manier met je emoties om en houdt ze het liefst voor jezelf. Je bent gevoelig, maar kunt je emoties heel goed onderdrukken. Je bent graag alleen en kunt afstandelijk overkomen, maar voelt je ook snel eenzaam. Op emotionele momenten kan het helpen om een opdracht af te maken, positieve affirmaties uit te spreken, dankbaarheidsoefeningen te doen, te mediteren, of een vision board te maken.

Maanteken Waterman

Met maan in Waterman ben je sociaal, maar heb je ook veel vrijheid nodig om je eigen ding te doen. Grote kans dat je van ‘geeky’ spullen houdt, zoals nieuwe gadgets. Ook voel je de drang om tegen de stroming in te gaan, dingen anders te doen. Je bent creatief, openminded, vindingrijk, intelligent, ijverig en onafhankelijk. Ondanks dat je het erg belangrijk vindt om deel uit te maken van een groep, vind je het toch lastig om je emotioneel aan iemand te binden, omdat je je emoties niet graag laat zien. Op emotionele momenten kan het helpen om te praten met vrienden, een gezelschapsspel te spelen, een nieuw idee de wereld in te gooien, een ander te helpen of te lachen om een compilatie van grappige filmpjes.

Maanteken Vissen

Met maanteken Vissen ben je empathisch, dromerig en zachtaardig. Je kunt je gemakkelijk verplaatsen in een ander. Hierdoor ben je ook overgevoelig voor de stemming van anderen. Ook jouw eigen emoties kunnen je soms overspoelen. Maan in dit teken maakt een romantische dromer, die situaties soms door een roze bril bekijkt. Dat is fijn, maar leidt ook tot teleurstelling. Je bent super creatief op het gebied van muziek, beeldende kunst of schrijven. Veel mensen met maan in Vissen zijn spiritueel en zeer intuïtief. Ze zijn graag alleen, om weer op te laden. Je bent gevoelig voor verslavingen en ontsnapt soms het liefst aan de echte wereld. Dingen die jou tot rust brengen zijn de zee, een pedicure, muziek, een lekker bad, meditatie en voldoende slaap.

Bekijk ons Meditatie Assortiment

Meer Astrologie

Nu weet je alles over de betekenis van jouw maanteken! Ben je benieuwd naar jouw zonneteken en andere plaatsingen? Lees dan onze blog over de sterrenbeeld betekenis, want daar vind je meer tips en uitleg! Ook vertellen we je graag meer over de sterrenbeeld elementen en de huizen in astrologie. Zo leer je jezelf nog beter kennen! Vertaal jij je persoonlijkheid liever naar het plantenrijk? Dan is de blog over de keltische boomhoroscoop iets voor jou. Wat je ook wilt weten, je ontdekt het bij Spiru!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *