• Spiru Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Spiru Gratis Verzending vanaf €50
 • Spiru Unieke Producten uit 44+ Landen
Gratis Verzending vanaf €50
Lisette
Door Lisette 21 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
367 x

Geurolie biedt meer dan een lekker luchtje. Geschiedenis onthuld merkwaardige toepassingen van aroma door de eeuwen heen.

glaasje water pipetje met geurolie

Geurolie gebruiken we vaak om een ruimte een lekker luchtje te geven of om het als schoonheidsmiddeltje te gebruiken. Het gebruik van een aromabrander of diffuser, om de stoom van allerlei etherische oliën de lucht te laten vullen, is helemaal van deze tijd. De mogelijkheden op het gebied van aromatherapie lijken eindeloos. Maar alles wat we hierover weten, is gebaseerd op eeuwenlang aroma gebruik. We duiken daarom de geschiedenisboeken in om op zoek te gaan naar de meest geurende verhalen over het gebruik van geurolie. Laat je meenemen in een stukje historie en herontdek de klassieke gebruiken rondom geurolie in verschillende culturen!

handen om een bosje lavendel takken

India en het Gebruik van Geurolie voor de Ayurveda

In India is de zo’n 5000 jaar oude Ayurveda een belangrijk onderdeel van het Hindoeïsme.  Het gebruik van geurolie hoort hier absoluut bij. Geur bevat, volgens deze alternatieve geneeskunde, krachtige natuurlijke energieën die kunnen zorgen voor het herstellen van balans tussen de drie dosha’s. Zo zijn rozemarijn, eucalyptus en kamfer echte kapha-geuren zijn. Hindoeïstische goden worden ook tegenwoordig nog aanbeden door deze beelden te zalven met etherische olie. Wanneer je komt te overlijden, bestrooit je familie je lichaam met bloemen en geurwater om jou te eren. Eigenlijk heel logisch, want naast foto’s en verhalen, kunnen ook geuren herinneringen ophalen!

Belangrijke Geuren in India

 • Sandelhout. Dit aroma wordt al duizenden jaren gebruikt in de ayurveda. Deze olie wordt uit de merg van de boom gehaald om vervolgens verwerkt te worden in parfum, wierook en cosmetica.
 • Patchouli. De patchouli bladeren worden onder andere gebruikt bij het verhelpen van huidproblemen en het wegjagen van motten.

vijzel met stamper en hand met fles

Geurolie in de Beroemde Chinese Kruidengeneeskunde

Het gebruik van essenties begon al in de tijd van de oude Chinese dynastieën – oftewel een paar duizend jaar v.C. De kruidengeneeskunde is één van de tradities die hieruit is voortgekomen. Een hedendaagse Chinese botanicus zou de eigenschappen moeten kennen van een enorm aantal kruiden en specerijen. Bij een Chinese ontgiftende guasha massage worden ook heerlijke geurende oliën gebruikt. Ook de chakraleer in China zou het gebruik van essenties als een belangrijk hulpmiddel en toevoeging zien voor de energiepunten. Net als chakra kleuren en chakra stenen, zouden er ook voor elk punt bijpassende aroma’s zijn. Vroeger bestonden oliën in China vaak uit engelwortel en kamfer. 

Belangrijke Geur in China

 • Kassie. Van deze Chinese kaneelpoeder wordt o.a. wierook gemaakt.

groene dennenappels met bladeren

De Duizend en één Geuroliën van de Arabieren

Het maken van ‘echte’ gedestilleerde geurolie zou in het vroegere Perzië zijn bedacht! Rozenolie, evenals water, is erg bekend in Iran (het voormalige Perzië). Een ander veel en eeuwenlang gebruikte “geur” is agarhout, ook wel oudh genoemd. Je had behoorlijk wat centjes nodig om deze olie te kunnen aanschaffen. Omdat het een erg duur en zeldzaam product was, trokken families oudh alleen bij speciale gelegenheden uit de kast. Ben je ook bekend met arganolie? Sinds kort gebruiken westerlingen dit olietje in overmaat voor een zacht huidje en glanzend haar. Terwijl het oosten hier al eeuwenlang gebruik van maakt. De Arabisch-Spaanse filosoof Ibn Arabi (12de eeuw) zei ooit dat geur zelfs een middel voor Allah is om een mens te leiden naar waar hij/ zij moet zijn. Het gebruik van geurolie was en is dus ook nog eens een religieus middel! 

Belangrijke Arabische Geuren

 • Fruit Aroma’s. Sinaasappel en Perzik zijn voorbeelden van geuren die tot olie gevormd worden.  
 • Roos. Iran staat nog steeds bekend om zijn rozenwater en deze geur wordt veel verkocht.

geurolie uit flesje druppelt in hand

De Iconische Geuren van de Farao’s in Egypte

De verhalen over de oude Egyptenaren en hun gebruik van geurolie zijn misschien wel het meest bijzonder en uitgebreid. Als eerste waren geuren een middel om in verbinding te staan met de goden. De priesters hadden bijvoorbeeld een aparte geur ritueel, wat bestond uit het drie keer per dag verspreiden van specifieke luchtjes. Bij zonsopgang olibanum, in de middag mirre en bij zonsondergang kyphi. Dit laatste is een heel bijzondere geurolie, gemaakt uit maar liefst 16 verschillende ingrediënten – tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk welke dit precies zijn geweest. Geur was blijkbaar zo belangrijk voor dit volk dat er zelfs een god van de parfum, genaamd Nefertem, was.

Andere Bijzondere Manieren van Geurolie Gebruik in Egypte

 1. Het dragen van een conische hoed waarop geurolie werd aangebracht. Zo rook de drager van het hoofddeksel naar een heerlijk aroma zoals frankincense. 
 2. De zieken werden soms ondergebracht in een soort aromatische kamer omdat geur de sleutel zou zijn tot het onderbewuste. Na een nacht te hebben doorgebracht in de kamer, kwamen priesters en helers om de dromen van de patiënt te interpreteren. De ziekte zou geïdentificeerd kunnen worden op basis van deze dromen.
 3. Egyptische Farao’s werden na overlijden gebalsemd en gezalfd met geurolie, waaronder cassia oftewel de Chinese kaneel. 
 4. De bestanddelen van een aroma, zoals bloemen en kruiden, werden onder andere bewaard in vetten en vloeistoffen om zo de geur hierin op te vangen. 
 5. In het graf van de Egyptische Farao Toetanchamon werden ontzettend veel geurende spullen, zoals kruiken met daarin balsems van mirre en nardus en versierde parfumflesjes, gevonden. 

Belangrijke Geuren in het Oude Egypte

 • Cederhout en Frankincense. Deze geuren werden gebruikt om onder andere cosmetica en parfums te bereiden. 
 • Avondroos. Dit was de geur van de beroemde Cleopatra. De essentie van de geur zou haar macht geven over het rijk. 
 • Kyphi. Deze unieke geur bevat altijd rozijnen, honing en wijn en bevat in ieder geval ook harsen, wortels, specerijen en hout. Je zou van deze geur helder gaan dromen en minder angsten gaan voelen.

geurolie druppelen om arm

Dit zijn Verschillende Manieren om Geurolie te Gebruiken

Tegenwoordig zijn er veel klassieke en moderne manieren voor het gebruiken van geurolie. Het verdampen van olie in een aromabrander is een simpel en ouderwets benutten van etherische olie. Je kunt aromabranders kopen, maar  het gebruiken van een diffuser is een moderne versie van ditzelfde principe is. Deze laat de geurolie geleidelijk de lucht in stomen. Je kunt ook zelf geurstokjes maken met je favoriete luchtje, bijvoorbeeld je favoriete parfum. Over zelf creëren gesproken, je kunt ook geurkaarsen, waxmelts en een natuurlijk gezichtsmasker maken met essentiële oliën. Wil je specifiek aan de slag op basis van de werking van een bepaalde geur, lees dan de blog Etherische Olie, Zo werk je thuis met aromatherapie.


Wat vind jij de meest bijzondere manier van geurolie gebruik in de geschiedenis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50